2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kā sasaldēt ziepju burbuļus? ( burbuļu FOTO)

Kā sasaldēt ziepju burbuļus? ( burbuļu FOTO)

Jā ārā ir pietiekami auksta ziema, tad ziepju burbuļu sasaldēšana var izvērsties par interesantu piedzīvojumu gan lieliem, gan maziem. Jo aukstāk, jo labāk, bet dažādas interneta vietnēs minēts, ka vajadzētu, lai termometra stabiņš noslīd vismaz līdz mīnus 10°-15°C. 

Kā sagatavot piemērotu šķīdumu burbuļu pūšanai un saldēšanai? Ir dažādas receptes, bet visbiežāk tiek minētā šāda: 200 ml ūdens, 35 ml kukurūzas sīrupa, 35 ml trauku mazgājamā līdzekļa vai šķidro ziepju, 2 ēdamkarotes cukura. Vēl būs  nepieciešams trauks, kur visu sajaukt un parasts kokteiļsalmiņš burbuļu pūšanai. Jāpiemin gan, ka Latvijā varētu rasties grūtības ar kukurūzas sīrupa iegādi, bet labā ziņa ir tāda, ka burbuļi pūšas un salst arī bez tā. Patiesībā var nopirkt parasto burbuļpūšanai paredzēto šķīdumu, piebērt karoti cukura lielākai izturībai un kristalizācijai un viss izdosies. Pievienojot dažādas papildvielas, salšanas procesā būs iespējams novērot daudzveidīgāku zīmējumu veidošanos. Ja ir pie rokas, tad burbuļu izturībai šķīdumam var pievienot arī nedaudz glicerīna. 

Kā sasaldēt? Svarīgi, lai būtu ne tikai auksts, bet arī, lai nepūstu vējš. Vieglāk vērot sasalšanu būs tad, ja burbulis nelidos pa gaisu. Tāpēc jāmēģina jau sākotnēji burbuli pūst tā, lai tas pieliptu pie kādas virsmas. Te būs nedaudz jāpatrenējas... Kad burbulis gatavs, jālūkojas uzmanīgi, jo sasalšana, piemēram, pie mīnus 15°C, norit mazāk kā pusminūtes laikā. Labāk, ja burbulis ir acu augstumā nevis vienkārši zemē.

Kā nofotografēt? Labāk, ja aiz burbuļa ir kāds gaismas avots, piemēram, saule. Stari lieliski izgaismos sasalstošā burbuļa ledus kristālu mežģīnes. Pamēģiniet fotografēt burbuļus uz tumša fona, ja fonā ir vien balts sniegs, ledus kristāla raksti var kļūt pavisam nemanāmi, turklāt fotoparātam var būt problēmas nofokusēties uz gaužām trauslo un caurspīdīgo objektu. Esiet gatavi fotografēt uzreiz (tiešām uzreiz) pēc burbuļa uzpūšanas, jo jau pēc 20 sekundēm jūsu priekšā būs pilnībā sasalusi balta bumbiņa. Labāk, ja jums ir kāds no makro objektīviem, bet var iztikt arī ar citiem. Šajā galerijā redzamie burbuļi fotografēti ar Tamron 17-50mm, 2,8f objektīvu. Domājams, ka diezgan labus rezultātus varētu sasniegt arī ar mūsdienu moderno viedtālruņu fotokamerām. Nepieciešams nedaudz patrenēties gan burbuļu uzpūšanā, gan laba fona piemeklēšanā, bet tas būs tā vērts. 

Lai izdodas!

Burbuļus pūta un fotografēja, un ar padomiem dalījās Lāsma Irša.

Komentāri (0-1/1)

  • Esssssss
    02.07.2018 18:36
    Kaut kas vienreizējs!!!!

Atstājiet komentāru