2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Fotoreportāža: Sēlijas novadu apvienības tautas mākslas svētki “Sēlija rotā”

Fotoreportāža: Sēlijas novadu apvienības tautas mākslas svētki “Sēlija rotā”

1.jūlijā ar bagātīgu svētku programmu Viesītē tika atzīmēti 5. Sēlijas novadu Tautas mākslas svētkus “Sēlija Rotā”.

Pasākums tika atklāts iegriežot lielo ratu: pašvaldības, muzeja “Sēlija”, uzņēmēju, jauniešu un pašdarbnieku pārstāvji tajā ielika latvju zīmes – spēkam, skaistumam, aizsardzībai, spēkam un veselībai. Visas dienas garumā apmeklētājus priecēja visu Sēlijas novadu pašdarbnieki. Saimnieku lomā iejutās un novadus dižoties aicināja Aija Rancova un Pēteris Draņevičs.

Mazā Bānīša parkā norisinājās pasākums “Sēlijas amatnieku jampadracis Viesītē”, lai iepazīstinātu ar senajām sēļu amatu prasmēm. Viesītē satikās Sēlijas amatnieki un mājražotāji – kultūras mantojuma lietpratēji, kopēji un nesēji. Programmas piedāvājumā bija “Kafejas stāsts” (Jolanta Kovnacka no Viesītes novada), klūgu groza pamatnes pīšana (Diāna Rutkēviča no Jaunjelgavas novada), izšūšanas demonstrējumi (Inese Bluķe no Jaunjelgavas novada), celošanas demonstrējumi (Baiba Bite no Jēkabpils novada), kokgriešanas demonstrējumi (Dainis Vecums no Jēkabpils novada), kalēja darbnīca (Kaspars Baltacis no Neretas novada), arī sēļu gastronomijas piedāvājums – Batviņu zupas pagatavošana (Rita Skrējāne no Jēkabpils novada). Ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties meistarklasēs, ieklausīties amatu prasmju noslēpumos un pieredzē, kā arī iegūt jaunas zināšanas. Pasākums apliecināja, ka sēļu kultūra ir bagāta, daudzveidīga un dzīvotspējīga. Pasākumu finansiāli atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Zemgales plānošanas reģions un Latvijas valsts meži.

Sēlijas lieltirgus laikā piedalījās arī citi amatnieki un tirgotāji, kā arī novadu tūrisma informācijas punktu un centru stendi, lai iepazīstinātu ar tūrisma piedāvājumu, sezonas jaunumiem un kultūras pasākumiem.

Dienas vidū Viesītes Katoļu baznīcā par godu svētkiem tika noturēts Ekumēniskais dievkalpojums, kā arī izskanēja novadnieku Aigara un Gundara Godiņu koncerts. Savukārt Viesītes Kultūras pilī tika atklāta Sēlijas novadu gleznotāju izstāde “Tautas māksla Sēlijā”, kurā bija iespēja tikties un aprunāties ar pašiem māksliniekiem.

Vakarpusē no Viesītes novada domes līdz centrālajam laukumam Sēlijas novadu – Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas, Viesītes, kā arī Krustpils- svētku dalībnieki devās parādē un sniedza Dižkoncertu “Sēlija Rotā”. Vienotā koncertā apvienojās profesionāli mākslinieki un amatierkolektīvi- dziedātāji, dejotāji, folkloras kopas un pūtēju orķestri no Sēlijas novadiem; pavadošā mūziķu grupa, mūziķu apvienība ”Neaizmirstulītes” un Laimis Rācenājs. Kopumā Dižkoncertā uzstājās teju 1000 dalībnieki!

Liels paldies par ieguldīto darbu pasākuma tapšanā Viesītes Kultūras pils direktorei Raisai Vasiļjevai un viņas komandai, Jēkabpils apriņķa folkloras kopu virsvadītājai Vitai Tallai, Jēkabpils apriņķa koru virsdiriģentei Agitai Ikauniecei, Jēkabpils apriņķa deju kolektīvu virsvadītājai Elitai Treilonei, režisoram un svētku vadītājam Kārlim Anitēnam, speciālistei kultūras un interešu izglītības jautājumos Ludmilai Bērziņai, kā arī visiem iesaistītajiem kultūras darbiniekiem, pašvaldību vadītājiem un visiem, visiem pasākuma dalībniekiem. Taču vislielākais paldies izturīgajiem skatītājiem, kuri ieradās atbalstīt Sēlijas tautas mākslu, spītējot lietainajam un vēsajam laikam!

5. Tautas mākslas svētki “Sēlija Rotā”, turpinās kopā sanākšanas un sadziedāšanās procesu, ar mērķi — sapulcināt vienkopus sēļu novadu de¬jo¬tājus, dziedātājus, folkloris¬tus, visus muzicējošos un dziedošos sēļus, kuri veicina Sē¬lijas reģiona specifisko kultūras vērtību saglabāšanu, popularizēšanu, attīstību un pieejamību plašai sabiedrībai, tādējādi sniedzot ieguldījumu Latvijas kultūrvides kvalitatīvā attīstībā.

Jaunatnes lietu un sabiedrisko att. speciāliste A. Niķe

Komentāri (0-1/1)

  • Dīvaini
    02.07.2018 18:37
    Atverot radio1 mājaslapu, pie jaunākajiem komentāriem parādās šie komentāri angļu valodā, turklāt, jau pie sen ievietotiem rakstiem. Vai tad tos nevar dzēst, lai lapas apmeklētāji var lasīt tiešām jaunākos komentārus par jaunākajiem rakstiem? Apnicis jau, ka tie angļu teksti regulāri rēgojas acu priekšā.

Atstājiet komentāru