2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpilī pirmo reizi ekskluzīvā meistarklasē degustē Vinstona Čērčila mīļāko dzērienu – armēņu konjaku (FOTO)

Jēkabpilī pirmo reizi ekskluzīvā meistarklasē degustē Vinstona Čērčila mīļāko dzērienu – armēņu konjaku (FOTO)

Pagājušās sestdienas vakarā Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā pulcējās vairāk nekā sešdesmit cilvēki, lai piedalītos ekskluzīvā meistarklasē “ArArAt atklāsmes” un nobaudītu kādreizējā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila iecienītāko dzērienu – armēņu konjaku.

 

Šāda meistarklase Jēkabpilī notika pirmo reizi. Lai pastāstītu par šī dzēriena ražošanas tradīcijām, vēsturi un pareizu baudīšanu, Jēkabpilī bija ieradusies konjaka eksperte un vēstnese no Armēnijas, Marina Badalyan.

 

Pasākumu vadīja aktieris Rihards Lepers. Pasākuma laikā viesiem bija iespēja nogaršot četrus dažāda vecuma dzērienus – sešus, septiņus, desmit un divdesmit gadus ozolkoka mucās izturētus armēņu konjakus. Starp tiem bija arī kādreizējā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila iecienītākais dzēriens. Vēstures fakti vēsta, ka armēņu konjaku Čērčils pirmo reizi nobaudījis, kad to viņam Jaltas konferencē uzdāvinājis Staļins. Turpmāk, pēc īpaša lūguma, Čērčils reizi mēnesī saņēma konjaka piegādi no Armēnijas.

 

Armēņu konjaks ir viens no leģendām un vēstures faktiem apvītākajiem dzērieniem. Raugoties uz šī dzēriena degustēšanu, konjaka eksperte norāda, ka tam ir īpašs baudīšanas rituāls. Tas ir pārdzīvojums, kura laikā tiek pievērsta uzmanība dzēriena krāsai, aromātam un pēcgaršai. Turpina konjaka “ArArAt” vēstniece no Armēnijas, Marina Badalyan: “Konjaku pasniedz istabas temperatūrā, aptuveni 18-21°C siltu, bet pēc tam, turot glāzi, tas tiek sasildīts arī plaukstās. Jo vairāk dzēriens tiek sasildīts, jo vairāk izgaro tā aromāti. Dzērienu var baudīt “tīrā” veidā ar ledu, vai dažādos kokteiļos, kopā ar citām sastāvdaļām. Runājot par konjaka saderību ar dažādiem ēdieniem un citiem dzērieniem, īpaši jāuzsver kafija un gaļas ēdieni, kas tam būs vispiemērotākie. Visbiežāk konjaks tiek pasniegts pēc ēdienreizes, taču to var baudīt arī pirms tās. Konjaku jābauda maziem malkiem – pirmajam malkam ir jābūt pavisam mazam, katram nākamajam – arvien lielākam, atklājot šī dzēriena smalkākās garšas nianses.”

 

Atkarībā no armēņu konjaka vecuma, tam piemērotas uzkodas var būt kazenes, žāvēti augļi, rieksti un šokolāde. Degustējot vairākus konjakus, vienmēr jāsāk ar jaunāko, visbeidzot jāgaršo visilgāk izturētais dzēriens.

 

Par “ArArAt”

Armēņu konjaks “ArArAt” ir senu vīna darīšanas tradīciju mantinieks. Tā pagatavošanai tiek rūpīgi izvēlētas vietējā saldā vīna šķirnes un tīrs ūdens no kalnu avotiem. Ievērojot gadsimtiem ilgās tradīcijas, “ArArAt” jau kopš 1887. gada tiek ražots vienīgi Armēnijā, un tikai no piecām vietējām balto vīnogu šķirnēm.


Mārtiņš Pozņaks

Atstājiet komentāru