2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Divi Jēkabpils novada uzņēmumi veiksmīgi realizējuši ar Norvēģijas grantu līdzfinansējumu vērienīgi atbalstītus projektus (FOTO)

2021. gada izskaņā ar vērienīgu Norvēģijas grantu līdzfinansējumu tika atbalstīti un nu 2023. gada jūlijā veiksmīgi realizēti SIA “NDB Timber” un SIA “DLLA” Norvēģijas finanšu instrumenta atklātajā konkursā “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana  ražošanā” iesniegtie projekti. Abu projektu kopējās investīcijas sastādīja vairāk kā  2 miljonus eiro, informē Projekta sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapiņa. 

Projekta “SIA NDB Timber jauna produkta ieviešana ražošanā ar samazinātu ietekmi uz vidi”  ietvaros SIA “NDB TIMBER” ieviesa ražošanā jaunu produktu grupu. Proti, izmantojot koksnes atgriezumus/atlikumus,  apvienojumā ar A klases kvalitatīvu masīvkoka lameli radīja produktu, kurš pēc savām fizikālajām un vizuālajām īpašībām pielīdzināms augstvērtīgam masīvkoksnes apdares materiālam. Kā arī, pārstrādājot koksnes atgriezumus/atlikumus, uzņēmums rada kompozītbrusas, no kurām uz automatizēta CNC darbagalda tiek ražoti gleznu, kanvu, bilžu rāmji. Projekta ietvaros ražošanā ieviests augstas pievienotās vērtības produkts, kas turpina nodrošināt uzņēmuma ilgtspēju vietējā un ārvalstu tirgos un paaugstina uzņēmuma produktivitāti un konkurētspēju. Projekts īstenots zaļo inovāciju jomā, jo tā ieviešanas rezultātā ir nodrošināts būtisks ietekmes uz vidi samazinājums. Ietekmes uz vidi samazinājums pēc jaunās tehnoloģijas ieviešanas  nodrošināts gan izejmateriālu izvēlē, gan ražošanas procesā, gan arī produkta dzīves ciklā. Ražošanas procesā tiek lietota mazvērtīgā koksne, kuras alternatīvā izmantošana ir kurināšana. Savukārt uzņēmums, izmantojot šo koksni, ražo produktus ar augstu pievienoto vērtību. Uzņēmums no Valsts atbalsta saņems dotācijas 599 932,02 EUR apmērā, kopējās projekta realizācijas izmaksas sastāda 1 245 661,61 EUR. Projekts tapis sadarbībā ar partneri Norwegian Institute of  Wood Technology (Treteknisk).

Savukārt, projektā “Augstas pievienotās vērtības jauna produkta ražošana SIA “DLLA” ar samazinātu ietekmi uz vidi” SIA “DLLA” attīstījuši un laiduši apgrozībā jaunu produktu – koka karkasa māju ražošanas celtniecības izejmateriālu, kas ražots ar jaunu, mūsdienīgu un energoefektīvu kokmateriālu pārstrādes līniju. Līdz šim uzņēmumam nav bijis šādas iespējas, jo esošo darbmašīnu pašizmaksa ir pārāk augsta, lai ražotu šo produktu, kā arī tehnoloģiski nebija iespējams nodrošināt kvalitatīvu un prasībām atbilstošu ražošanas procesu. Jaunais produkts garantē augstu pievienoto vērtību un tādejādi ceļ uzņēmuma  produktivitāti. SIA “DLLA” saņems dotācijas no Valsts atbalsta 370 935,90 EUR apmērā, kopējās projekta izmaksas sastāda 908 284,18 EUR. Projekts tapis sadarbībā ar Saga wood AS, Norvēģijā. 

Uzziņai:

Norvēģijas granti un EEZ granti ir Norvēģijas ieguldījums zaļā, konkurētspējīgā un iekļaujošā Eiropā.

Ar Norvēģijas un EEZ grantu palīdzību Norvēģija palīdz samazināt sociālās un ekonomiskās atšķirības un stiprināt divpusējās attiecības ar saņēmējvalstīm Centrāleiropā, Dienvideiropā un Baltijā. Norvēģija cieši sadarbojas ar ES, pamatojoties uz Līgumu par Eiropas Ekonomikas zonu (EEZ). Norvēģija kopā ar citām donorvalstīm no 1994. līdz 2014. gadam ir piešķīrušas atbalstu 3,3 miljardu eiro apmērā.

Norvēģijas grantus finansē vienīgi Norvēģija, un tie ir pieejami valstīs, kas pievienojās ES pēc 2003. gada.

Atstājiet komentāru