2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils novada uzņēmēji atzīst, ka elektrības rēķini šokē

Jēkabpils novada uzņēmēji atzīst, ka elektrības rēķini šokē

Septembrī saņemtie rēķini par energoresursu patēriņu augustā lielai daļai uzņēmumu Latvijā izrādījusies tik smaga nasta, ka jau tuvākajā laikā var sagaidīt gan ražošanas apjomu samazināšanu, gan būtisku gala produktu cenu kāpumu un pat bankrotu vilni. Tomēr vislielākās bažas uzņēmējiem rada reālu stratēģisku plānu neesamība no valsts puses, lai gan uzņēmēji vēl tomēr cer, ka atbalsta pasākumi varētu tikt piedāvāti no oktobra vai novembra. Par to kāda situācija ir Jēkabpils novadā, Radio1.lv aptaujāja vairākus uzņēmējus.

1800 eiro tieši tik lielu elektrības rēķinu par augustu saņēmis ēdināšanas uzņēmums “Dzirnupīte” Zasā. “Traks rēķins, sanāk, ka elektrības cena ir ap 70 centi par megavatstundu, kur mājās šīs izmaksas ir ap 22 centi. Rēķinu saņēmām no pašvaldības, jo ēdnīcas telpas ir pašvaldības ēkā, bet mums ir savs skaitītājs. Skatīšos, kāds būs septembra rēķins, ja tikpat augsts, jādomā par likvidēšanos,” tā sarunā ar “Ceturtdiena” secina ēdnīcas vadītāja Vera.

Viņa atzīst, ka mazai lauku ēdnīcai, kāda ir “Dzirnupīte” tik lieli rēķini nav paceļami. Iepriekš vasaras mēnešos, kad ir aktīva darbība rēķini bijuši no 300 līdz 360 eiro, savukārt ziemā, kad ēdnīcas darbība samazinās ap 160 līdz 200 eiro. Savukārt par augustu saņemtais esot ļoti liels lēciens uz augšu.

Radio1.lv sazinājās arī ar Jēkabpils novada izpilddirektoru Uldi Skreiveri un jautāja, kāpēc ir tik augsts pašvaldības piestādītais rēķins mazai lauku ēdnīcai, ka viena megavatstunda maksā apmēram 77 centus? Uldis Skreivers norādīja, ka elektrība maksā tik, cik maksā un pašvaldība neveido tās cenu. Kāpēc rēķins tik liels, iespējams, uzņēmēja nav sekojusi elektrības tirgus cenām Nord Pool biržā un stundās, kad ir ļoti dārga elektrība to neesot taupījusi. Uldis Skreivers minēja piemēru, ka viņam šajās dienās bijusi saruna ar kādu daudzbērnu ģimeni Ābeļu pagastā, kura arī saņēmusi savai rocībai ļoti lielu rēķinu par apkuri. Runājoties ar ģimeni noskaidrots, ka tā neseko līdzi elektrības cenām biržā un izmantojusi elektriskās iekārtas – veļas mašīnu un citas pēc vajadzības un bez ierobežojumiem, līdz ar to rezultāts – liels rēķins. Tāpat arī tika minēts, ka Jēkabpilī ir mazie veikali, kas stundās, kad ir augsta elektrības cena, pat uz neilgu laiku, elektroenerģijas taupības nolūkos, tos slēdz. Uldis Skreivers norādīja, ka šobrīd ikvienam, kā uzņēmējam, tā mājsaimniecībām ir jāseko līdzi elektroenerģijas cenām biržā un elektroenerģija jāizmanto brīžos, kad ir tās zemākā cena.To var izdarīt Nord Pool mājaslapā.*

Radio1.lv  sazinājās arī ar citiem uzņēmējiem. Jēkabpiliešiem, novada iedzīvotājiem un pilsētas viesiem iecienīts ir “Gaļas nams” gan gardo maltīšu, gan ražotās produkcijas dēļ. Arī šis uzņēmums saskāries ar strauju elektrības rēķina pieaugumu. Sarunā ar “Ceturtdiena” uzņēmuma galvenā grāmatvede Maruta atzina, ka elektrības rēķins par augustu ir vairākas reizes lielāks kā līdz šim. Ja vēl jūlijā elektrības rēķins bija 9601 eiro, tad par augustu – 26 586 eiro. Maruta atzīst, ka kāpums ir ļoti straujš un uzņēmumam ir jādomā, kā strādāt tālāk, jo cenas ievērojami augušas visam, tajā skaitā arī izejvielām un citiem energoresursiem. Tāpat arī drīzumā sāksies apkures sezona, kur siltumenerģijas ražošanai tiek izmantota gāze, kuras cenas arī ir augstas. Maruta sacīja, ka, visticamāk, nebūs cita ceļa, kā paaugstināt cenas “Gaļas nama” produkcijai. Viņa arī atzīmēja, ka cenu paaugstināšana ir cieši saistīta ar pirktspēju un līdz ar to ne vienmēr var par produktu prasīt tik, cik tas izmaksā, jo pircēji to nespēs nopirkt. 

Elektrības cenu kāpumu izjūt arī ģimenes uzņēmums, gaļas un gaļas produktu veikals “Pie Dainas” Bebru ielas mikrorajonā. Par augustu veikals saņēmis rēķinu 800 eiro, kas ir ievērojami augstāks, kā iepriekš. Veikala īpašniece Daina atzina, ka vēl šo rēķinu spēj apmaksāt, bet, ja tas turpinās augt, tad norēķināties būs problemātiski. Viņa prognozēja, ka ziemas mēnešos var veidoties situācija, kad rēķinos nāksies ieguldīt visu peļņas nauda un veikalam būs jāstrādā “uz izdzīvošanu”. Neilgu laika periodu tā varot strādāt, bet ilgtermiņā, ja nekas nemainās, var nākties domāt par veikala slēgšanu. 

Radio1.lv aptaujātie uzņēmēji atzina, ka cer uz valsts atbalstu energoresursu cenu kompensēšanai, jo bez tā daudziem darbības turpināšana būs nepaceļama nasta.

Links uz Nord Pool mājas lapu, kur var sekot līdzi elektrības cenas izmaiņām katru dienu pa stundām:

* https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table

Komentāri (0-6/6)

  • LEIVONS
    28.09.2022 17:05

    LEIVONU SKREIVERAM-JA TU STRODOJ,T6OD PA BIRŽOM NALŪDOJ. īVIS SOVUS BROKERUS, LAI PASVAĻDEIBAI BIUTU ZAMŌKŌS CANYS!
  • ES
    28.09.2022 12:06
    Nav jau jēgas uz kādas grupas valsts atbalstu. Jāatbalsta tad ir visi, jo tas atbalstītais uzņēmējs nevarēs pārdot savu preci, produkciju vai pakalpojumu, jo nebūs patērētāja pirktspēja. Cerība ir tikai muļķiem mierinājums.
  • Monika
    28.09.2022 11:30
    Pēc vēlēšanām viss mainīsies uz labo pusi! Balsosim par sarakstu Nr.14!
  • Elīna
    26.09.2022 10:49
    Valdība iznīcina mūs. Tagad piebeigs mazo biznesu, pēc tam lielas rupnīcas, cilvēki paliks bez darba, pieaugs zadzība, bet Jūs tūraties, mazāk tautas - vieglāk ēlpot vai ne?
  • Vairs ne pie Dainas
    25.09.2022 16:17
    Uldis iesaka taupīt. Paši domnieki silditājus slēdz un sildās. Nav taisnības mums zem saules.
  • Krisjanis
    25.09.2022 14:27
    Liels paldies Kariņam.

Atstājiet komentāru