2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

SIA “Jēkabpils ūdens” no daudzdzīvokļu māju klientiem Jēkabpilī un Brodos iekasēs eiro mēnesī par rēķina sagatavošanu

SIA “Jēkabpils ūdens” no daudzdzīvokļu māju klientiem Jēkabpilī un Brodos iekasēs eiro mēnesī par rēķina sagatavošanu

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete Justīne, kas šonedēļ saņēma informāciju no SIA “Jēkabpils ūdens”, ka no 1.maija uzņēmums par katru rēķinu papildus maksai par ūdens patēriņu, iekasēs vēl vienu eiro par rēķina sagatavošanu. Justīne bija neizpratnē, kāpēc šāds lēmums”. “Saprotu, ka sūtīt vēstules ir papildus izmaksas, bet elektroniski?! Tad sanāk, ka darbinieka pienākumos līdz šim neietilpa rēķinu sastādīšana un tas cilvēks to darīja bez atalgojuma vai kā?!”jautā Justīne. 

Viņa arī redakciju iepazīstināja ar vēstuli, ko SIA “Jēkabpils ūdens” nosūtījis iedzīvotājiem. Iepazīstinām ar vēstules fragmentu.

“Ņemot vērā to, ka SIA “Jēkabpils ūdens” nodrošina tiešos norēķinus ar dzīvokļu īpašniekiem daudzdzīvokļu mājās Jēkabpils pilsētā un Brodos, izdevumus, kas saistīti ar šī pakalpojuma sniegšanu, uzņēmums pašlaik sedz no pārējiem ieņēmumiem, kas nav saistīti ar ūdenssaimniecības pakalpojumu un nav iekļauti ūdens un kanalizācijas pakalpojumu tarifā.

 Tiešo norēķinu gadījumā, pakalpojuma sniedzēja darbības ar katru dzīvokļa īpašumu, tādas kā līgumu sagatavošana un slēgšana, maksājumu sadale, rēķinu sagatavošana, rēķinu apmaksas kontrole, tiesvedības un juridiskie pakalpojumi par katra dzīvokļa saistību neizpildi nav uzskatāmas par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu un ar šīm darbībām saistītie izdevumi nav iekļauti pakalpojuma tarifā. Līdz ar to, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs SIA “Jēkabpils ūdens”, par katra rēķina sagatavošanu, piemēros papildus maksājumu mēnesī 1.00 EUR ar PVN apmērā.

Gadījumā, ja tiek pieņemts kopības lēmums par norēķināšanos ar pārvaldnieka starpniecību, sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs piestāda vienu rēķinu par sniegtajiem sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldniekam, kas nodrošina rēķinā norādīto maksājumu sadali starp dzīvokļu īpašniekiem un kontrolē rēķina apmaksu un nodrošina darbu ar debitoriem savlaicīga ūdenssaimniecības pakalpojumu maksājumu parāda atgūšanai no attiecīgā dzīvokļa īpašnieka, kas nav veicis maksājumu apmaksu pilnā apmērā. Šajā gadījumā papildus maksājumi no sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja puses netiek aprēķināti.  

SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ja līdz 2022.gada 1.maijam netiks saņemts daudzdzīvokļu mājas kopības lēmums par turpmāko norēķinu par sabiedriskajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem ar pārvaldnieka starpniecību, tad no 2022.gada 1.maija dzīvokļa īpašniekam/īrniekam ikmēneša rēķinā tiks ietverts papildus maksājums par tiešo norēķinu nodrošināšanu 1.00 EUR ar PVN  apmērā,” rakstīts vēstulē.

Radio1.lv sazinājās ar  SIA Jēkabpils ūdens” valdes priekšsēdētāju Artūru Smagaru un lūdza komentēt lēmumu iekasēt maksu par rēķina sagatavošanu.

“Sakarā ar to, ka visas cenas ir cēlušās, mēs nespējam segt savas izmaksas, tāpēc papildus iekļaujam vienu eiro pie rēķina sagatavošanas. Tas attieksies tikai uz daudzdzīvokļu mājām, privātmāju iemītniekiem šādas papildus maksas nebūs. Papildus maksa tiek ņemta par rēķina sagatavošanu, ne piegādi. Tāpēc to iekasēs arī par rēķiniem, kurus klientiem nosūtam elektroniski. Par rēķina piegādi pastkastītē, klienti, kas izvēlējušies šādu pakalpojumu, jau maksā piegādes maksu. Ja iedzīvotāji vēlas saņemt šos norēķinus ar pārvaldnieka starpniecību, viņi to var darīt, sasaukt kopsapulci, lemt un deleģēt šo pakalpojumu pārvaldniekam, tad mēs vienu eiro neiekasēsim. Tādā gadījumā mēs sūtīsim rēķinu apsaimniekotājam, kas sadalīs maksājumu pa dzīvokļiem. Iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties,” saka Artūrs Smagars. 

Viņs piebilda, ka patlaban uzņēmums izraksta 7000 rēķinu mēnesī daudzdzīvokļu māju iemītniekiem un tā ir lielākā uzņēmuma klientu daļa. Artūrs Smagars atzīmēja, ja iedzīvotāji izvēlas rēķinu izrakstīšanu uzticēt pārvaldniekam, tad jāatceras, ka tas namu pārvaldei vai apsaimniekošanas biedrībai arī prasīs zināmus resursus un par rēķina sagatavošanu var tikt prasīta maksa. SIA “Jēkabpils ūdens” gadījumā, ja konkrētās mājas iemītnieki atsakās no tiešajiem norēķiniem un izvēlas pārvaldnieka starpniecību, samazinās rēķinu skaits. Tad uzņēmums par vienu daudzdzīvokļu māju pārvaldniekam izraksta vienu rēķinu, kas tālāk sagatavo rēķinu katram dzīvokļa īpašniekam. “Ir starpība vai mēs 100 daudzdzīvokļu mājai izrakstām vienu rēķinu vai 100 rēķinus katram dzīvoklim,” salīdzina Artūrs Smagars. 

Tā kā lielāko daļu daudzdzīvokļu māju Jēkabpilī apsaimnieko SIA “JK Namu pārvalde”, Radio1.lv sazinājās ar uzņēmuma valdes locekli Elitu Freiju.

“Mēs trešdien saņēmām SIA “Jēkabpils ūdens” sūtīto informāciju iedzīvotājiem. Esmu uzrakstījusi vēstuli pašvaldībai ar aicinājumu iesaistīties starp divām kapitālsabiedrībām, kur tiek noteikta dokumentu pakalpojumu pārdale. Likumdošana to pieļauj, taču mums nav plānoti nekādi papildus resursi, lai mēs strādātu pie “Jēkabpils ūdens” rēķinu sagatavošanas iedzīvotājiem. Ja to nāksies darīt, mums būs jāpiesaista papildus darbinieks, papildus resursi un arī mums būs jāpieprasa no iedzīvotājiem papildus samaksa, jo mums esošajos pakalpojumu veidos nav ierēķināta šī pakalpojumu sniegšana. Līdz ar to arī mums būs jādomā par papildus izmaksu piestādīšanu iedzīvotājiem. Piemēram, ja “Jēkabpils ūdens” izraksta 20 000 rēķinu un,  ja viņi secinājuši, ka izmaksas palielinās par eiro uz vienu rēķinu, tātad mums, ja izrakstīsim kaut vai 200 rēķinus, būs vajadzīgs resurss, būs jāpieņem darbā cilvēks, jānodrošina alga un tas var izmaksāt daudz dārgāk kā šis te viens eiro, ko aprēķinājis “Jēkabpils ūdens”. Es cilvēcīgi saprotu, ka ir izdevumi rēķinu sagatavošanā. Taču priekšlikums varēja būt tāds, ka iedzīvotājiem tiek papildus iekasēts eiro par rēķinu sagatavošanu, nevis vienpersoniski izlemt par šī pakalpojuma atdošanu citai kapitālsabiedrībai, šajā gadījumā, namu pārvaldei. Šobrīd grūti iedzīvotājiem atbildēt, ko darīt, rīkot sapulces un izlemt pakalpojumu nodot pārvaldniekam vai palikt pie tiešajiem norēķiniem ar Jēkabpils ūdeni. Es gaidu pašvaldības reakciju, pašvaldība varētu iesaistīties un kaut ko mainīt un ar Jēkabpils ūdeni pārrunāt, ka šis ir pārsteidzīgs lēmums, jo tas skar gan iedzīvotājus, gan citu kapitālsabiedrību,” saka Elita Freija.

Viņa piebilda, ka negribētu, ka tagad iedzīvotāji pārsteidzīgi rīko sapulces un izlemj par norēķiniem ar pārvaldnieka starpniecību, tā cenšoties tikt vaļā no maksas par rēķina sagatavošanu eiro apmērā, jo arī namu pārvalde par rēķinu sagatavošanu noteikti piestādīsim papildus maksu, kas varbūt būs vēl lielāka nekā “Jēkabpils ūdens” aprēķinātā, piemēram, divi eiro, atkarībā no māju skaita, kas izlemj par labu sadarbībai ar pārvaldnieku. 

Elita Freija sacīja, ka namu pārvalde iet uz  tiešajiem norēķiniem, piemēram, notiek pārrunas ar “Jēkabpils siltums”, kas izteicis vēlmi pāriet uz tiešajiem norēķiniem, tātad uz pretējo pusi, kā “Jēkabpils ūdens”, kas šobrīd cenšas atbrīvoties no tiešajiem norēķiniem.  

Radio1.lv sazinājās arī ar Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru Guntaru Goguli, lai noskaidrotu kāda būs pašvaldības atbilde uz SIA “JK Namu pārvalde” aicinājumu iesaistīties šajā situācijā.

“SIA “Jēkabpils ūdens” vēstulē iedzīvotājiem skaisti aprakstījis situāciju, neminot, ka, tad kad pāries uz namu pārvaldes starpniecību, tas nenozīmē, ka pakalpojums būs bez maksas, maksa būs tikai tā uz doto brīdi vēl nav aprēķināta. Ja iedzīvotāji lemj par norēķinu caur pārvaldnieku un pārvaldnieks saka – labi, bet tas maksās tik un tik.  Ir divi varianti – par pakalpojumiem iedzīvotāji norēķinās, izmantojot apsaimniekotāju, tad apsaimniekotājs norāda cenu, cik maksās rēķinu sagatavošana. Otrs maksā kā līdz šim pa tiešo “Jēkabpils ūdenim”, samaksājot papildu vienu eiro.  Ņemot vērā ka šīs izmaksas tarifā nevar iekļaut, ir aprēķināts šis viens eiro,” skaidro Guntars Gogulis.

Viņš piebilda, ka īsti nesaskata vajadzību, lai šajā situācijā iesaistītos pašvaldība. Tas esot dzīvokļu īpašnieku jautājums, kuriem jālemj, kādu vēlas norēķinu kārtību. Guntars Gogulis pieļāva, ka izvēloties rēķinu sagatavošanā pārvaldnieka pakalpojumu, nevis tiešo norēķinu ar “Jēkabpils ūdeni”, iedzīvotājiem par rēķinu sagatavošanu var nākties maksāt vairāk kā šobrīd plānoto vienu eiro. Patlaban, nezinot, cik daudzdzīvokļu māju iemītnieki varētu izvēlēties šādu norēķinu kārtību, nosaukt konkrētu summu par rēķinu sagatavošanu, neesot iespējams.

Komentāri (0-3/3)

  • He he
    24.03.2022 11:54
    A kam tās kantora žurkas ir domātas?
  • Hei
    24.03.2022 10:38
    Nesaprotams, kā tika aprēķināta summa 1 eiro. Darbiniekam kas izraksta rēķinus alga gan jau minimālā, bet te 7000Eur mēnesī papildus ienākums.
  • buba
    24.03.2022 10:02
    teorētiski sanāk 7000 rēķinu un no visiem iekasētu pa eiro - normālas izmaksas. tad jau veikalā par čeka izdrukāšanu arī no katra pa eirikam.

Atstājiet komentāru