2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

SIA “Jēkabpils siltums” apkures sezonu sāk ar bažām par augstajām energoresursu cenām

SIA “Jēkabpils siltums” apkures sezonu sāk ar bažām par augstajām energoresursu cenām

SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko sarunā ar Radio1.lv norāda, ka jauno apkures sezonu uzņēmums uzsāk ar bažām par augstajām dabas gāzes un citu energoresursu cenām. 

Viņš norāda, ka pavasarī prognozējot cenas rudenim, neviens nevarēja iedomāties, ka tās būs tik augstas. Ja pavasarī dabasgāzes cena bija 5-6 eiro par megavatstundu, tad patlaban šī cena ir 70 eiro par megavatstundu. Turklāt ir augušas visu energoresursu cenas. Tas nozīmē, ka siltumtīkli ir spieti strādāt ar zaudējumiem, jo uzņēmums par energoresursu maksā krietni vairāk nekā saņem no klientiem, saskaņā ar noteikto tarifu, par piegādāto siltumenerģiju. 

Aleksandrs Karpenko atklāj, ka uzņēmums ir sācis izstrādāt jaunu tarifu, kurā būs iekļautas šī brīža energoresursu tirgus cenas. Taču šī procedūra ir gara un ja apstiprinās jauno tarifu, tad spēkā tas stāsies tikai no nākamās sezonas. Tāpēc šajā sezonā ir lielas bažas par uzņēmuma ekonomisko situāciju saistībā ar energoresursu tirgus cenām. 

Aleksandrs Karpenko piebilst, ka uzņēmums, lai izdzīvotu, šajā ziemā strādās un saimniekos maksimāli ekonomiski. Tāpat arī viņš izteica cerību, ka varbūt “plīsīs energoresursu cenu burbulis” un izmaksas kļūs lētākas.

Sarunā ar radio1.lv Aleksandrs Karpenko sacīja, ka uzņēmums jauno apkures sezonu sagaida ar 1,5 miljoni lielu debitoru jeb klientu parādu, kuri nav norēķinājušies par saņemto siltumenerģiju iepriekšējā sezonā. Viņš atzīmēja, ka kopumā ilgstošie parādi sarūk, lai gan ļoti lēnām, bet sarūk. Aleksandrs Karpenko sacīja, ka 1,5 miljoni eiro parādsumma ir apmēram puse no uzņēmuma gada apgrozījuma. Uzņēmums izvērtis nopietnu darbu ar parādniekiem un gadījumos, kad vienošanās par parāda atmaksu netiek panākta, parādu piedziņa notiek sadarbībā ar māju apsaimniekotāju SIA “JK Namu pārvalde”, kas nodot lietu tiesai.

Runājot par uzņēmuma gatavību jaunajai apkures sezonai, Aleksandrs Karpenko sacīja, ka tehniski SIA “Jēkabpils siltums” ir labi sagatavojies, vasarā veikti nepieciešamie remontdarbi katlumājās, sakārtotas siltumtrases. Patlaban strādā un siltumu klientiem piegādā visas pilsētas katlumājas.

Jau ziņots, ka SIA “Jēkabpils siltums”apkures sezonu Jēkabpilī sāka no pagājušās nedēļas nogales. Pirmie siltumu saņēma bērnudārzi un skolas un šīs nedēļas laikā pakāpeniski siltumenerģijas padeve būs nodrošināta visos pilsētas daudzdzīvokļu māju mikrorajonos.

Komentāri (0-2/2)

  • poga
    25.09.2021 19:25
    Vai pienāks tāds laiks, kad šī valsts sāks strādāt iedzīvotāju labā? Līdz šim tikai jostas savilkšanas taktika jau 30 gadus. Kur tas laiks, kā josta savilkta ap kaklu.
  • Ka
    23.09.2021 15:26
    5-6 par megavatstundu? Pareiza informācija?

Atstājiet komentāru