2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Piedāvā ziemas krājumiem izspiest sulu no āboliem un dārzeņiem

Šogad ābolu raža daudzos dārzos padevusies itin branga. Gatavie augļi jau nobaudīti pārpārēm, bet dārzā vēl ir un ir. Ko darīt ar pārējiem? Te palīgā nāk “Mana sula”, kas piedāvā tepat Jēkabpilī ātri un kvalitatīvi izspiest un sakarsēt sulu no klienta audzētiem āboliem, bumbieriem, burkāniem un citiem dārza labumiem.

Uzņēmuma pārstāvis Romāns Husko sarunā ar “Ceturtdiena” stāsta, ka sulas spiešanas telts atrodas Jēkabpilī, Brīvības ielā 282, iepretim Celtnieku ielas mikrorajonam.

Viņš stāsta, ka klientam āboli jāsalasa un jāatgādā uz “Mana sula” telti vismaz divi maisi vai 50 kg (minimālais ābolu daudzums pārstrādei), visu pārējo paveiks pakalpojuma sniedzējs – nomazgās, izspiedīs, uzkarsēs un sapildīs iepakojumos. 

Tiek piedāvāts izspiest gan ābolu sulu, gan jaukta veida sulas vai tikai dārzeņu sulas. Pie āboliem var pielikt ķirbi (sagrieztu ābola izmēra gabalos), burkānus (mazgātus, mizotus), jebkāda veida ogas (izņemot vīnogas). Pievienoto augļu vai ogu apjoms nedrīkst pārsniegt 10% no ābolu svara. Pievienojamie augļi jāliek atsevišķi no āboliem.

Izspiesto sulu piedāvā iepildīt dažāda lieluma iepakojumos pēc klienta izvēles, un izmaksas par pakalpojumu veidojas pēc viena pilna iepakojuma. 
Romāns Husko stāsta, ka 3 litru plēves maisiņa iepakojums ar sulu maksā 2 eiro, savukārt 3 litru cietā iepakojuma maisiņš ar apdruku – 2,50 eiro, bet 5 litru maisiņš ar apdruku  – 3,50 eiro. Katram maisiņam ierīkots krāniņš ērtai sulas lietošanai.

Kā zināms ābolu sula ir viena no populārākajām sulām Latvijā un pasaulē. Tā pati par sevi veldzē slāpes un lieliski iederas arī dažādu kokteiļu pagatavošanā.
Turklāt ābolu sula satur daudzas vērtīgas minerālvielas, piemēram, kāliju, kas regulē organisma liekā šķidruma izvadīšanu, mangānu, kurš nepieciešams kaulu un cīpslu veidošanai, magniju, kas ir būtisks nervu un muskuļu funkcionēšanai, sirds ritmam un imunitātei, tāpat arī fosforu un kalciju. Ābolu sulas sastāvā ir dzelzs un pektīnvielas, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz izvadīt kaitīgos savienojumus no organisma.

“Mana sula” iesakām izlietot izspiesto sulu 6 – 8 mēnešu laikā, kurā sula saglabā vislabākas garšas un smaržas īpašības. Uzglabāšanas ilgums ir atkarīgs no ābolu gatavības pakāpes, kā arī no tā, cik saudzīgi rīkojas ar iepakojumu sulas pārvešanas un uzglabāšanas laikā.

Braucot pakaļ gatavajai sulai, vēlams atbrīvot mašīnas bagāžnieku un parūpēties, lai tajā nav asu priekšmetu vai stūru, uz kuriem ābolu sulas maisi varētu tikt pārdurti. Sulas maisu krāni ir ar asiem izliekumiem, tāpēc, lai transportējot tie nepārdurtos, ieteicams tos novietot ar krāniem uz augšu. 

Tāpat arī, lai sula pēc iespējas ilgāk būtu derīga lietošanai ieteicams: vest sulai veselus, nebojātus un nepārgatavojušos ābolus; necelt sulas maisu, turot to aiz krāna; sargāt sulas maisus no tiešas saules staru iedarbības; uzglabāt sulas maisus temperatūrā +1 līdz +18 °C; parūpēties, lai lietošanas laikā sulas maisā neiekļūst gaiss (lietošanas laikā sulas maisa krānam jābūt vērstam uz leju); sulā, kas gatavota no pārgataviem, miltainiem āboliem, būs vairāk nogulšņu. Šādu sulu iesaka izlietot pēc iespējas ātrāk.

Lai nebūtu jāstāv rindā, pieteikt savus ābolus sulas spiešanai var pa tālruni: 62203039, atvest  ābolīšus, atstāt un iebraukt pakaļ gatavai produkcijai vēlāk. Romāns Husko piebilst, ka sulas spiešana norit ātri klienta klātbūtnē. Jēkabpilī sulu spiešanas teltī ir izvietotas rūpnieciski ražotas iekārtas, kuru pārstrādes jauda ir tonna ābolu stundā. 

Atstājiet komentāru