2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpilī pērn pieaudzis jaundibināto un likvidēto uzņēmumu skaits

Jēkabpilī pērn pieaudzis jaundibināto un likvidēto uzņēmumu skaits

Pērn Latvijā reģistrēti 8938 jauni uzņēmumi, kas ir par 14,4% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina SIA "Lursoft" apkopotā informācija.

Pieaugums jauno uzņēmumu reģistrēšanā pagājušajā gadā bijis tikai trijos mēnešos. 2020.gada janvārī jauno uzņēmumu skaits Latvijā palielinājies par 3%, salīdzinot ar 2019.gada janvāri. Jūlijā reģistrēti par 6,1% vairāk jauno uzņēmumu, bet septembrī - par 3,8%, salīdzinot ar to pašu mēnesi gadu iepriekš. 2020.gada februārī, salīdzinot ar 2019.gada februāri, bija vērojams jau teju 3% kritums jauno uzņēmumu reģistrēšanā.

"Lursoft" izpētījis, ka martā, kad ārkārtējā situācija Latvijā izsludināta pirmo reizi, reģistrēts par 19,2% jaunu uzņēmumu mazāk nekā 2019.gadā, bet aprīlī to skaits bijis uz pusi mazāks nekā gadu iepriekš. Pēc neliela reģistrēto uzņēmumu skaita kāpuma septembrī, jau oktobrī jauno uzņēmumu skaits bijis par gandrīz 21% zemāks nekā gadu iepriekš un negatīva tendence reģistrēta arī novembrī un decembrī.

Pērn jauni uzņēmumi reģistrēti teju visās pašvaldībās, izņemot Zilupes, Rugāju, kā arī Ciblas novadu, kur vēl 2019.gadā reģistrēti deviņi jauni uzņēmumi. Gandrīz puse jeb 4451 no visiem jaunajiem uzņēmumiem pērn reģistrēts Rīgā. Tas ir par 12,8% mazāk nekā 2019.gadā.

Kritums bijis arī citās Latvijas lielajās pilsētās. Vienīgais izņēmums bijusi Jēkabpils, kur reģistrēts par astoņiem uzņēmumiem vairāk nekā gadu iepriekš - ja 2019.gadā Jēkabpilī reģistrēti 63 jauni uzņēmumi, tad aizvadītajā gadā - 71. Tomēr Jēkabpilī, atšķirībā no citām pašvaldībām, 2020.gadā pieaudzis arī likvidēto uzņēmumu skaits. "Lursoft" aprēķinājis, ka likvidēto uzņēmumu skaits pašvaldības teritorijā gada laikā audzis par četriem uzņēmumiem. Lielo pilsētu vidū likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums vēl reģistrēts arī Daugavpilī, kur pērn likvidēti 265 uzņēmumi, kamēr 2019.gadā tādi bija 254.

Tai pat laikā bijušas 34 vietvaras, kurās jauno uzņēmumu skaits pagājušajā gadā ir palielinājies, ja salīdzina ar 2019.gadu. Savukārt piecās vietās to skaits ir saglabājies nemainīgs.

Straujākais jaunu uzņēmumu skaita pieaugums 2020.gadā fiksēts Ludzas novadā, kur pērn reģistrēti 39 jaunie uzņēmumi, kas ir vairāk nekā divas reizes vairāk nekā 2019.gadā, kad tur reģistrēti 19 uzņēmumi. Pērn reģistrēto jauno uzņēmumu skaits ir augstākais rezultāts Ludzas novadā pēdējo sešu gadu laikā.

Pagājušajā gadā valstī būtiski - par 51% - samazinājies likvidēto uzņēmumu skaits, salīdzinot ar 2019.gadu. Ja pērn likvidēti 11,69 tūkstoši uzņēmumu, tad gadu iepriekš - nepilni 24 tūkstoši. Tai pat laikā straujākais likvidēto uzņēmumu skaita pieaugums 2020.gadā reģistrēts Auces novadā. Ja vēl gadu iepriekš likvidēti tikai 11 uzņēmumi, tad pērn - 63.

Pērn 56 pašvaldības jauno uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto uzņēmumu skaitu. Pārējās pilsētās/ novadās uzņēmumu gada bilance bijusi negatīva. Lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaita pārsvars pār likvidētajiem uzņēmumiem 2020.gadā fiksēts Mārupes novadā. Neskatoties uz to, ka pašvaldības teritorijā jauno uzņēmumu skaits pērn samazinājies, likvidēto uzņēmumu skaita kritums bijis vēl straujāks, līdz ar to kopējais uzņēmumu skaits Mārupes novadā pērn gada laikā audzis par 38 komersantiem.

Tāpat "Lursoft" secinājis, ka 2020.gadā turpinājis samazināties likvidēto uzņēmumu vecums. Ja 2018.gadā likvidēto uzņēmumu vidējais vecums bija nepilni 11 gadi, bet 2019.gadā - 8,4 gadi, tad pērn likvidēto uzņēmumu vidējais vecums bijis vairs tikai 7,4 gadi. Pagājušajā gadā uzņēmumi likvidēti visos Latvijas novados un pilsētās. Visbiežāk likvidēto uzņēmumu vidū sastopami mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības sektorā strādājošās firmas, kas kopumā veido 22,6% no visiem 2020.gadā likvidētajiem uzņēmumiem. Tāpat likvidēto uzņēmumu vidū plaši pārstāvētas arī firmas, kas nodarbojas ar specializētajiem būvdarbiem, sauszemes un cauruļvadu transporta pakalpojumiem, kā arī veikušas operācijas ar nekustamo īpašumu.

Atstājiet komentāru