2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils pilsētas pašvaldība iebilst pret poligona “Dziļā vāda” slēgšanu

Jēkabpils pilsētas pašvaldība iebilst pret poligona “Dziļā vāda” slēgšanu

Jēkabpils domes 26.novembra sēdes informatīvajā daļā izpilddirektors Guntars Gogulis informēja par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieceri pēc trim gadiem divreiz samazināt atkritumu poligonu skaitu un pašvaldību iebildumiem pret šo ieceri, kas netiek ņemti vērā. Pašvaldība VARAM ir nosūtījusi vēstuli, kurā pamato, kāpēc nepiekrīt SIA “Vidusdaugavas SPAAO” poligona “Dziļā vāda” slēgšanai. Tiekoties ar domes vadību preses konferencē, Radio1.lv lūdza plašāk komentēt šo situāciju.

Guntars Gogulis skaidro, ka 2018.gadā SIA “Vidusdaugavas SPAAO” poligona “Dziļā vāda” zaudējumi bija 111 911 eiro, 2019. gadā -  48 790 eiro un šo informāciju, kas ir publiski pieejama, par pamatu savā lēmuma pieņemšanā ņēmuši  VARAM nolīgtie konsultanti, secinot, ka poligons un šī kapitālsabiedrība nav spējīga strādāt ar peļņu un attīstīties. Papildus tiek skatīts arī 2,8 miljoni eiro lielais kredītslogs, kas arī zināmā mērā kavē attīstību. Tāpat arī tiek vērtēts gadu gaitā uzkrātais dabas resursu nodokli, kas arī ir kā slogs. 

“Tas, ko patlaban VARAM neredz vai negrib redzēt, ir tas, ka 2020.gada trīs ceturkšņos šī kapitālsabiedrība ir strādājusi ar peļņu, kas kopsummā šajos trijos ceturkšņos provizoriski ir plus 135 411 eiro. Šis pozitīvais rezultāts ir ļāvis nosegt iepriekšējos gados uzkrāto dabas resursu nodokļa parādu, kas ir 370 tūkstoši eiro, kā arī ļāvis nosegt tekošā ceturkšņa dabas resursu nodokļa parādu un proporcionāli sākt segt pirmo divu ceturkšņu maksājumus. Patlaban kopsummā finanšu stāvoklis, redzot investīcijas, kas ir veiktas 2018.gadā un 2019.gadā, ir pozitīvs. Tas nozīmēm, ka mēs esam spējīgi apkalpot paši savus kredītus, esam spējīgi paši sākt investēt un attīstīt šo kapitālsabiedrību atbilstoši vides prasībām un labu pakalpojumu sniegšanas praksei,” saka Guntars Gogulis.

Viņš norāda, ka runājot par regulējama tirgus priekšrocībām, nevienam no poligoniem Latvijā nav nekādu priekšrocību attiecībā uz atšķiroto atkritumu nodošanu vai no atkritumiem iegūtā kurināmā (NAIK) pārdošanā, visiem ir vienādas problēmas. Līdz ar to nevarot teikt, ka dziļā vāda ir kā “sliktais bērns”, kuram ir ļoti daudz un dažādas problēmas un kura darbība jāaptur. Viņš uzver, ka pamatproblēmas poligonā ir novērstas un tas attīstības ziņā ir nostājies vienā līmenī ar visiem pārējiem poligoniem. Protams, nevarot izņemot Getliņus, jo Getliņiem esot absolūti cits stāsts.

Guntars Gugolis sacīja, ka poligonā “Dziļā vāda” ir veiktas 74 500 eiro apmērā, kas ļāvis sasniegt pozitīvu rezultātu. Sākotnējais aprēķins bijis, ka investīcijas būs nepieciešamas krietni vairāk, taču, prātīgi rīkojoties, esot izdevies rezultātu panākt ar minimālām investīcijām. Arī nākošgad ir plānotas papildus investīcijas poligonā – 150 000 eiro, kas paredzētas šūnas problēmu novēršanai. Viņš piebilst, ka problēma, kas jānovērš nav tikai poligona “Dziļā vāda” problēma, ar līdzīgu situāciju sastopoties visos poligonos. 

Guntars Gogulis uzsvēra, ka “Dziļajai vādai”, salīdzinot ar citiem poligoniem ir viena milzīga priekšrocība – tas ir jaunākais poligons Latvijā, 2011.gada jūnijā nodots ekspluatācijā. Respektīvi noglabāšanas jaudas šūnā pie pašreizējiem apjomiem ir uz 25 gadiem jeb 606 000 tonnas. Latgales reģionā ar šīm jaudām ar “Dziļo vādu” nevarot konkurēt neviens cits poligons. Tāpēc neesot saprotams, kā VARAM var pamatot šo jaudu neizmantošanu, jo arī no transportēšanas viedokļa “Dziļajai vādai” ir labākās pozīcijas.

Guntars Gogulis uzsvēra, ka neesot arī saprotams, kāpēc no poligona izmantošanas atdala Madonas rajonu, no kura sadzīves atkritumu transportēšana uz “Dziļo vādu” ir ekonomiski izdevīgāka nekā uz Valmieras poligonu. To arī neviens īsti no VARAM paskaidrot nevarot. 

“Tajā brīdī, kad mums atņem Madonu, tad vadoties no šīsdienas skaitļiem,  Madonas novada daļa kredītā patlaban ir 38 000 eiro gadā un šis maksājums, iespējams,  turpmāk būs jāmaksā pārējām pašvaldībām, kas izmanto poligonu “Dziļā vāda”. Kas notiek ar šo 2,8 miljoni eiro kredītu kur valsts galvojums ir 1,6 miljoni, bet pašvaldību – 1,2 miljoni. Pieņemsim, ka savu daļu  valsts nosedz, bet kas notiek ar pašvaldību galvoto, ja poligons turpmāk vairs nedarbosies – neviens atbildi nav sniedzis. to nosedz valsts , kas paliek ar aptuveni 1,2 miljoni pašvaldību galvoto, neviens nevar atbildēt. Provizoriski rēķinot, tie izmaksās ir plus 2,59 eiro par katru uz poligonu atvesto sadzīves atkritumu tonnu,” stāsta Guntars Gogulis. 

Turklāt papildus izdevumiem par kredīta atmaksu, kas pašvaldībām proporcionāli palielināsies par summu, ko līdz šim maksāja Madonas novads, klāt nāks 92 % no atkritumu pirmapstrādes “Dziļā vādā”, kas pēc poligona iekonservēšanas jeb slēgšanas būs jāaizved prom uz poligonu Daugavpils novadā - “Demeni”. Guntars Gogulis minēja aprēķinus, cik izmaksās sadzīves atkritumu vešana daudz tālāk, kas gadā būs aptuveni plus 176 576 kilometri, kur katrs kilometrs izmaksās 1,1 eiro, tātad plus izdevumos vēl 190 233 eiro gadā. Tas nozīmē, ka paaugstināsies tarifs par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un iedzīvotājiem būs jāmaksā krietni dārgāk, par cik, to arī pagaidām neviens no VARAM nevarot pateikt.  Protams, šie esot iespējamie aprēķini, kurus  pašvaldībām ir prezentējuši VARAM konsultanti un, kas pie šiem papildus izdevumiem par sadzīves atkritumu vešanu daudz tālāk, nav ņēmuši vērā Madonas novada kredīta daļas samazinājumu tarifā. 

Guntars Gogulis atzīmēja, ka arī no vides prasībām nav saprotams, kāpēc sadzīves atkritumi jāved tik lielos attālumos, ja ir iespēja tos noglabāt tuvāk pašvaldībām. Arī uz šo jautājumu no VARAM atbilde netiekot sniegta. 

Poligona koncepcija ir daļēji saistīta ar atkritumu dedzināšanu  un no šī procesa iegūtās lētās siltumenerģijas jeb NAIK ražošanu un pārdošanu.  Guntars Gogulis sacīja, ka par NAIK esot diskutēts jau kādu laiku un Jēkabpils pilsētas pašvaldība šai plānā vēlētos redzēt arī poligonu “Dziļā vāda” un Jēkabpili, kas līdz šim neesot iekļauts, tiekot minētas citas pašvaldības. 

Lai paustu savu attieksmi un protestētu pret poligona “Dziļā vāda” iekonservēšanu jeb slēgšanu Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli “Par Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.-2028.gadam” VARAM, Latvijas pašvaldību savienībai un Latvijas lielo pilsētu asociācijai. Vēstulē pašvaldība izklāsta tekstā augstāk minētos iebildumus un aprēķinus un “sekmīgai atkritumu apsaimniekošanas sektorā noteikto mērķu sasniegšanai aicina izsvērt plānotās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas centralizācijas nepieciešamību plānotajā apmērā un saglabāt atkritumu poligona “Dziļā vāda” apkalpojamo teritoriju līdzšinējā lielumā, nenodalot Madonas novadu un saglabājot atkritumu  noglabāšanas uzdevumu.”

Komentāri (0-3/3)

  • Vietējais
    16.12.2020 16:15
    Pašu sūdi jau vien ir, nečīksti! Kurām citam tad ir jāosta tie Tavi sūdi. Savā villā tad arī turi visus mēslus!
  • Smaržīgajam kaimiņam
    16.12.2020 14:21
    Mēs 10 gadus strādājam poligonā un ostam ļautiņu saražotos sūdus,bet brīnums -esam dzīvi.
  • K.
    15.12.2020 10:24
    Jūs iedzīvotājiem kuri dzīvo netālu no šī uzņēmuma dzīvo pajautājiet ka viņi par vai pret? Paši ostījāt sūdus cauru gadu ? Noperkat sev vilu blakus

Atstājiet komentāru