2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilī par 3,6 miljoniem eiro top jauna pārtikas ražotne (FOTO)

Jēkabpils pilsētas domes vadība – priekšsēdētājs Aivars Kraps un vietniece Kristīne Ozola, SIA "Jēkabpils PMK" valdes priekšsēdētājs Māris Dimants, kā arī masu mediji pagājušajā nedēļā apmeklēja būvniecības norisi projektā “Degradētās teritorijas revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpilī”, kura gaitā top graudu elevators un auzu pārslu ražotne. Darbu izmaksas bez PVN - 3 687 368,93 eiro.

Objekts top teritorijā, kas pēc padomju laiku ražošanas uzņēmumu likvidācijas gadu desmitiem bija pamests novārtā un izmantots, kā nesankcionētu atkritumu izgāztuves vieta. Tāpēc pirms sākt būvniecību SIA “Jēkabpils PMK” nācās attīrīt teritoriju un pievedceļa posmu no dāžādiem sadzīves un būvniecības atkritumiem. Māris Dimants stāsta, ka šeit savāktas 100 tonnas riepu un nodotas poligonā “Dziļā vāda”, kur par katru tonnu uzņēmumam nācies maksāt vairāk nekā 100 eiro. Tāpat arī šeit atrasta kaudzēm izmesta sadzīves tehnika un dažāda veida plastmasas izstrādājumi, kā arī būvgruži.

SIA “Jēkabpils PMK” objektā strādā jau kopš vasaras vidus. Patlaban jau ir uzsliets pārtikas ražotnes karkass, sabetonēti pamati izejvielu uzglabāšanas bunkuriem jeb elevatoram, tāpat sākta pievadceļa un administratīvās ēkas korpusu izbūve. Daļēji izbūvēti ūdens apgādes, kanalizācijas un gāzes apgādes tīkli. Māris Dimants stāsta, ka darbi sadalīti divās daļās – pirmā saistās ar ražošanas kompleksu, otrā – ar pievadceļu. Kompleksā ietilpst uzglabāšana, pārstāde, pievadceļi, visi iespējamie tīkli, kā arī ugunsdrošībai nepieciešamais - rezervuārs jeb dīķis, svari un citas lietas. Pie elevatora ir iespēja pievilkt dzelzceļu, ja būs nepieciešamība. Dzelzceļš atrodas 142 metru attālumā no šī objekta. Otra nosacītā daļa ir pievadceļš ar izeju uz Ķieģeļu ielu, kas jāizbūvē no jauna. Būvdarbus saskaņā ar noslēgto līgumu, plānots īstenot 14 mēnešu laikā. Jau ir zināms uzņēmējs, kas nomās ražošanas ēku un veidos pārtikas ražotni – auzu pārslu rūpnīcu, tas ir uzņēmums SIA “Goldkorn”. Māris Dimants sacīja, ka ar šo uzņēmēju sadarbībā taps pārtikas ražotne, jo būvējot ēku paralēli tajā jāiemontē arī ražotāja iekārtas.

Šajā teritorijā, kur top pārtikas ražotne, drīzumā sāksies būvdarbi un taps vēl viens objekts angārs. Arī to paredzēts iznomāt uzņēmējiem. Aivars Kraps norāda, ka aptuveni pēc diviem gadiem, kad teritorijā būs uzbūvētas divas jaunas ražotnes, Jēkabpilī būs radītas vismaz 100 jaunas darba vietas. Taču degradētā teritorija ir daudz plašāka nekā tā tiks sakopta, uzbūvējot divus objektus, lai šeit arī turpmāk nebūtu vidi degradējošs skats, pašvaldība jau meklē iespējas, kā uzņēmējdarbības vajadzībām sakārtot arī pārējo apkārtni. Ar laiku tur paredzēts izveidot uzņēmējiem pievilcīgu industriālo zonu, kas varētu ieinteresēt arī citus investorus.

Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība līgumu par būvdarbiem objektā “Pārtikas pārstrādes ražotnes jaunbūve uzņēmējdarbības attīstībai Ķieģeļu ielā 19, Jēkabpilī” šī gada 29. maijā parakstīja ar SIA “Jēkabpils PMK”. Kopējā līguma summa EUR 3 687 368,93. Būvdarbi tiks veikti projekta “Degradētās teritorijas revitalizācija uzņēmējdarbības attīstībai Jēkabpilī” ietvaros. Savukārt šī gada 28. jūlijā tika parakstīts līgums ar IK “Būvzinis-J” par objekta būvuzraudzību ar kopējo līguma summu 11 858,00 EUR. Līgums par autoruzraudzības veikšanu tika noslēgts 2020. gada 19. jūnijā ar SIA “Acitektura” ar kopējo līguma summu 6050,00EUR.

Atstājiet komentāru