2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

SIA JK Namu pārvalde: Dūmu detektors – efektīvākais veids, kā pasargāt sevi un savu mājokli

SIA JK Namu pārvalde: Dūmu detektors – efektīvākais veids, kā pasargāt sevi un savu mājokli

No šā gada janvāra katrā mājoklī jābūt uzstādītam dūmu detektoram. Tas ir nepieciešams ikviena iedzīvotāja drošības un pat dzīvības dēļ, jo dūmu detektors ir efektīvākais veids, kā laikus pamanīt ugunsnelaimi un pasargāt sevi un mantu.

Dūmu detektors ir neliela izmēra ierīce, kas patstāvīgi spēj konstatēt sadūmojumu un par to sāk signalizēt un turpina to darīt to aptuveni pusstundu. Taču, lai detektors bieži nepīkstētu niecīga sadūmojuma dēļ (piemēram, gatavojot ēst), nepieciešams iepazīties ar tā novietošanas instrukciju un vadīties pēc tās. Vispiemērotākā vieta detektoram ir guļamistabas un gaiteņa griesti netālu no guļamistabas durvīm, jo tādējādi ugunsgrēka gadījumā tiek pamodināti guļošie dzīvokļa iemītnieki. Tāpat detektorus ieteicams novietot arī pagrabā virs kāpnēm.

SIA JK Namu pārvalde ražošanas vadītājs Jānis Kārkliņš stāsta, ka Namu pārvaldē mēdz vērsties cilvēki ar jautājumiem ne tikai par to, kur detektorus labāk novietot, bet arī, kur tos iegādāties. Dūmu detektori pieejami gan saimniecības preču veikalos, gan ugunsdrošības aprīkojuma veikalos. Visieteicamākais ir vienkāršs detektors ar gludu virsmu. Jāpārliecinās, lai uz tā korpusa būtu CE marķējums, kas apliecina atbilstību Eiropas standartiem; pievienotai jābūt arī lietošanas instrukcijai valsts valodā. Noderīga papildfunkcija ir korpusā iebūvēta spuldzīte: līdz ar brīdinošo signālu ieslēdzas arī maza gaismiņa, kas noder redzamības nodrošināšanai naktī. 

Ikvienam nepieciešams izvērtēt, kādu detektoru viņš vēlas un palūgt, lai pārdevējs ne tikai izskaidro detektora darbību, bet arī atļauj izmēģināt, nospiežot testa pogu un mazliet pagaidot, līdz tas izdod signālu. Detektora uzstādīšana ir vienkārša: izvēlētajā vietā jāizurbj daži nelieli caurumi un tajos jāpiestiprina detektora korpuss, taču var izmantot arī abpusējo līmlenti. Reizi mēnesī detektoru instrukcijā noteiktajā kārtībā (nospiežot testa pogu) ieteicams pārbaudīt. Ja signāls skan, viss kārtībā. Baterija kalpo vidēji divus gadus, taču tas atkarīgs no ražotāja. 


Iveta Skolniece,
SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste

Komentāri (0-1/1)

  • Latvietis.
    28.02.2020 18:45
    Muļķibas.

Atstājiet komentāru