2024.gada 13. maijs

Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina izpirkt neprivatizētos dzīvokļus

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina izpirkt neprivatizētos dzīvokļus

Privatizācijas procesa gaitā iedzīvotājiem bija iespēja privatizēt savus dzīvokļus, taču ne visi to izmantoja, un daļa dzīvokļu palika pašvaldības īpašumā. Uz 2019.gada oktobra sākumu Jēkabpils pilsētā nav privatizēti 2036 dzīvokļi, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības īpašumu nodaļa.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība  turpina dzīvokļu īrnieku, kuriem ir tiesības izpirkt savu dzīvokli par naudu, informēšanu par viņu tiesībām. Daļai no šo neprivatizēto dzīvokļu īrniekiem (tiem, kuri īres līgumus noslēguši līdz 01.01.2002.) vēl joprojām ir tiesības ierosināt pašvaldībai piederošā dzīvokļa, kuru tās īrē no pašvaldības, atsavināšanu. Tikai dzīvokļa iegūšana īpašumā dod tiesības dzīvokli pārdot, dāvināt, kā arī atstāt mantojumā. Bez tam, tikai dzīvokļa īpašniekam ir tiesības pilntiesīgi piedalīties mājas apsaimniekošanā, lemt par mājas apsaimniekošanas maksas noteikšanu, lemt par mājas uzkrājuma izmantošanu kādam konkrētam mērķim, balsot kopsapulcēs par darbībām mājas kopīpašuma daļā (piemēram, remontiem, pārbūvēm, arī atļaut vai neatļaut plānotās pārbūves kopīpašumā-  piemēram, jumta maiņa,  pagalma rekonstrukcija, papildus ieejas izbūve kādam veikalam vai birojam, invalīdu uzbrauktuves ierīkošana  u.c. darbiem). Par neprivatizētiem dzīvokļiem šos lēmumus pieņem pašvaldība.

Īrniekam tiek atgādināts, ka viņam, vai viņa ģimenes locekļiem, kas ir ierakstīti īres līgumā, ir tiesības izpirkt savu dzīvokli par naudu. Tikai dzīvesvietas deklarēšana dzīvoklī, tiesības izpirkt dzīvokli nedod. Tiem, kas vēlas izmantot tiesības izpirkt savu dzīvokli, jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu, lai varētu uzsākt atsavināšanas (izpirkšanas) procesu. Pārdošanas procesa procedūru nokārtošana ilgst aptuveni 6 mēnešus. Dzīvokli pašvaldība vispirms ieraksta zemesgrāmatā uz sava vārda, veic dzīvokļa novērtēšanu (cenu nosaka sertificēts vērtētājs, atbilstoši pastāvošajai tirgus cenai attiecīgajā mikrorajonā, dzīvoklī veiktais remonts vērtību neietekmē). Vienlaikus informējam, ka, noslēdzot pirkuma līgumu, pirkuma maksa nav jāsamaksā uzreiz. Dzīvokli var izpirkt, noslēdzot pirkuma līgumu uz termiņu līdz pieciem gadiem.

Vienlaikus dzīvokļu īrnieki tiek informēti par prognozējamajām izmaiņām normatīvajos aktos, kuru pieņemšanas gadījumā paredzēts, ka vairāk nepastāvēs beztermiņa īres līgumi. Būs tikai terminētie īres līgumi ar termiņu no viena līdz desmit gadiem. Beidzoties līguma termiņam, īrniekam būs tiesības līgumu pārslēgt no jauna, ja nebūs īres maksas parādu, vai nebūs iestājušies kādi citi neizpildīti nosacījumi, kas liegs līgumu noslēgt.

Aicinām visus tos iedzīvotājus, kuri dzīvo neprivatizētos dzīvokļos un kuriem īres līgumi ar pašvaldību noslēgti līdz 01.01.2002.gadam, izvērtēt iespējas izpirkt dzīvokļus no pašvaldības par naudu, tādējādi iegūstot īpašuma tiesības uz piešķirto īres dzīvokli. Jautājumu vai neskaidrību gadījumos, lūdzam vērsties Pašvaldības īpašumu nodaļā Brīvības ielā 45, Jēkabpilī, 302.kabinetā vai zvanot pa tālruni 65207416 (Regīna Mālniece).

Saistīta ziņa: Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav līdzekļu ūdensvada un kanalizācijas ievilkšanai tai piederošajos nelabiekārtotajos mājokļos

Komentāri (0-2/2)

  • Jevgēnijs
    09.10.2019 05:21
    Kāda jēga izpirkt ar veciem, cauriem jumtiem un vecām šahtām, trubām? Lai par savu naudu remontētu un nesauktu Namu pārvaldi???
    Šogad tie aktīvi remontējās, tagad laikam robs budžetā un izrēķinājāt, ka tas Jums nav izdevīgi!? Ja es izpērku dzīvokli, tad noņemiet man apsaimniekošanas maksu, vai tad nav loģiski? Par ko tad man Jums jāturpina maksāt?
  • juris
    08.10.2019 06:37
    Kas tad nu! bankrots tuvojās?

Atstājiet komentāru