2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

SIA “Ošukalns” par 1,7 miljoniem eiro uzstāda koksnes termiskās apstrādes kalti

SIA “Ošukalns” par 1,7 miljoniem eiro uzstāda koksnes termiskās apstrādes kalti

Investējot 1,7 miljonus eiro, Jēkabpils uzņēmums SIA "Ošukalns" nodevis ekspluatācijā modernu koksnes apstrādes tehnoloģisko iekārtu - koksnes termiskās modifikācijas kalti.

Šī koksnes apstrādes tehnoloģija paredz koksnes žāvēšanu, uzkarsējot to 180-230 grādu pēc Celsija temperatūrā. Šādas tehnoloģijas izmantošana ļauj ievērojami uzlabot koksnes materiāla īpašības tālākajā kokmateriāla izmantošanas procesā, tostarp - mēbeļu ražošanā, terašu būvniecībā, grīdas segumu, vannas istabu un saunu iekārtošanā, māju apšuvumā un citās vietās, kur nepieciešami augstvērtīgi kokmateriāli.

"Ošukalns" informē, ka koksnes termiskās modifikācijas procesā, karsējot kokmateriālus, notiek vairāki savstarpēji saistīti ķīmiskie procesi, kas padara iegūtu kokmateriālu daudz noturīgāku pret mitrumu - samazinās koksnes spēja absorbēt mitrumu, kas tālākajā kokmateriāla "dzīves ciklā" samazina materiāla uzbriešanas un sarukuma iespējamību par teju 60%. Koksnes karsēšanas rezultātā tiek karbonizēti brīvie cukuri, padarot koksni daudz izturīgāku pret koksnes sēnīti, tādējādi palielinot bioloģisko noturību pret puvi. Turklāt termiskās modifikācijas procesā koksne iegūst silti brūnu nokrāsu, padarot materiālu vizuāli pievilcīgāku.

Koksnes termiskās modifikācijas procesā iegūtajam kokmateriālam ir plašs pielietojums - gan āra, gan iekšdarbiem dzīvojamo, biznesa un ražošanas ēku apdarē, mēbeļu ražošanā, kā arī citās jomās, kur nepieciešams izmantot kokmateriālus, norāda uzņēmums. "Ošukalns" pašlaik ir viens no nedaudziem uzņēmumiem Baltijā un Austrumeiropas reģionā, kas var piedāvāt šo tehnoloģiju saviem klientiem, apgalvo uzņēmumā.

Mežizstrādes, kokapstrādes un ceļu būves uzņēmums "Ošukalns" 2017.gadā strādāja ar 35,385 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 35,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,1 reizi - līdz 1,397 miljoniem eiro. Finanšu dati par 2018.gadu vēl nav pieejami.

"Ošukalna" galvenie darbības virzieni ir kokapstrāde, mežizstrāde, ceļu būve, siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecība, automobiļu apkope un remonts, karjeru izstrāde un darījumi ar nekustamajiem īpašumiem. Uzņēmums reģistrēts 1993.gadā, un tā pamatkapitāls ir 18 504 eiro. Kompānija vienādās daļās pieder Aldim Bukam, Ivaram Dāboliņam un Aigaram Nitišam.

Atstājiet komentāru