2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpilī maija vidū atvērs pirmo saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju Latvijā

Jēkabpilī maija vidū atvērs pirmo saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju Latvijā

Degvielas tirgotājs "Virši-A" Jēkabpilī maija vidū atvērs pirmo saspiestās dabasgāzes (CNG) uzpildes staciju Latvijā, uzsākot CNG infrastruktūras attīstību Latvijā.

Saspiestās dabasgāzes automašīnā ir divu degvielu dzinējs - to darbina gāze un benzīns. Kad gāze beigusies, auto automātiski sāk izmantot benzīnu. Emisijas no saspiestās dabas gāzes ir par aptuveni 25% zemākas salīdzinājumā ar benzīnu. Saspiestas dabas gāzes sadegšanas laikā rodas tikai oglekļa dioksīds un ūdens tvaiks atšķirībā no benzīna sadegšanas procesa, kad rodas ķīmiski savienojumi, kā piemēram, oglekļa oksīds, slāpekļa oksīds, ogļūdeņraži. Turklāt dabasgāze nenodara ļaunumu apkārtējai videi.

Arī saskaņā ar "Viršu-A" pausto, līdz šim CNG uzpildes staciju tīkls plaši attīstījies Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā. CNG ir augstāks enerģijas saturs nekā benzīnam un dīzeļdegvielai, tas ir lētāks un videi draudzīgāks degvielas veids, kas nodrošina to pašu nobraukuma distanci.

Degvielas uzpildes stacijas atklāšanas pasākumā "Virši-A" vairāk informēs par šo degvielas veidu un tās priekšrocībām, kā arī piedāvās iespēju doties nelielā ekskursijā, sniedzot tehnisku ieskatu CNG pasaulē.

Pasākums notiks 16.maijā, plkst.12 "Viršu-A" degvielas uzpildes stacijā "Krustpils", Varoņu ielā 10, Jēkabpilī.

Jau ziņots, ka "Virši-A" provizoriskais apgrozījums pērn sasniedza vairāk nekā 180 miljonus eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa veidoja 3,8 miljonus eiro.

"Virši-A" dibināta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 910 560 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bija 148,438 miljoni eiro un peļņa - 3,109 miljoni eiro.

Tāpat vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir noteikušas minimālās prasības saspiestās dabasgāzes uzpildes infrastruktūrai. Mērķis līdz 2025. gadam ir nosegt ES galveno autoceļu tīklu ar saspiestās dabasgāzes uzpildes stacijām ik pēc vismaz 150 kilometriem. Latvijā saspiestās dabasgāzes tīkla ieviešana vēl ir sākuma stadijā.

Komentāri (0-2/2)

  • Aivars
    03.06.2019 13:48
    Labdien.Vai nebūtu sīkāka informācija,kad tiks atvěrta dabadgāzes uzpildes stacija Rīgā.Paldies.
  • Fan
    02.05.2019 15:56
    Jau izbaudu ka nav jābrauc uz Lietuvu pildīties.

Atstājiet komentāru