2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Topošais tiesu nams Jēkabpilī svin spāru svētkus

Ceturtdien, 30. augustā, Jēkabpils Tieslietu nama būvlaukumā tika pabeigti ēkas nesošo konstrukciju betonēšanas darbi, un ēkas karkass sasniedza tā augstāko atzīmi – 11 metrus. Tas paveikts vien 112 dienu laikā kopš brīža, kad ēkas pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, Jēkabpils Tiesu nama spāru svētkos sacīja Tiesu nama aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa.

Senā tradīcija svinēt nozīmīgā būvniecības posma beigas Tieslietu nama būvlaukumā pulcēja ne tikai pasūtītāja, VAS “Tiesu namu aģentūra” valdes locekli Santu Sausiņu un būvdarbu ģenerāluzņēmēja SIA “Arčers” valdes priekšsēdētāju Jāni Markuli, bet arī tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču un Jēkabpils domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini, kā arī būvniekus un sadarbības partnerus. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs sveica būvdarbu veicējus ar raita un sekmīga kopdarba rezultātu.

VAS “Tiesu namu aģentūra” valdes locekle Santa Sausiņa svētku laikā uzsvēra, ka būvdarbu kvalitāte un temps atbilst unikālā objekta prasībām.

“Jēkabpils Tieslietu nams būs Latvijā pirmais tāda veida projekts, kur vienā ēkā tiks izvietotas visas tieslietu nozares iestādes. Ar pārliecību varu apgalvot, ka būvdarbu ģenerāluzņēmējs un darbinieki ar nosprausto latiņu tiek galā vislabākajā kārtībā. Esmu droša, ka trešos svētkus – Jurģus – sagaidīsim plānotajā termiņā,” norādīja S. Sausiņa.

Salīdzinoši īsā laika posmā kvalitatīvi veikt tāda apjoma betonēšanas darbus ir iespējams vairāku iemeslu dēļ, norādīja “Arčers” valdes priekšsēdētājs Jānis Markulis.

“Objektā viss sākas ar būvprojektu – kvalitatīvs inženieru darbs ļauj mums ikdienā neapstāties ar jautājumiem, bet raiti veikt būvniecību. Otra neiztrūkstoša daļa ir projektu vadības komanda, kas sekmīgi plāno un uzrauga ikdienas procesu. Jēkabpils Tieslietu nama būvlaukumā īpašu paldies ir pelnījis betonēšanas darbu veicējs – uzņēmuma SIA “Abora” komanda, kas apvieno augsti kvalificētus speciālistus. Uzteicams ir arī pasūtītāja darbs – skaidri darba uzdevumi ļauj veikt produktīvu darbu,” atzinīgus vārdus projektā iesaistītajām pusēm veltīja J. Markulis.

Spāru svētku dienas rītā tika veikti pēdējie betonēšanas darbi, un kopumā ēkas konstrukcijās iebetonēti aptuveni 3000 kubikmetri betona. Tāpat ir pabeigta divu jumta daļu segumu izbūve, lai lietainajos rudens mēnešos pasargātu telpas no ūdens un varētu veikt iekšējās apdares darbu. Šobrīd ir uzstādīta daļa sastatņu, un nākamajā nedēļā tiks uzsākta stiklotās fasādes karkasa montāža. Ēkas konstrukciju būvniecības noslēgums ir ļāvis uzsākt iekšdarbus, un šobrīd notiek iekšējo komunikāciju izbūve – elektromontāža, ventilācija un kanalizācija. Oktobrī plānots pabeigt visu ēkas starpsienu būvniecību. Tuvākajā laikā plānots uzsākt labiekārtošanas darbus, lai pavasarī veiktu vien nelielu daļu plānotā apjoma.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzteica būvuzņēmēja sadarbību ar pilsētu un tās iedzīvotājiem.

“Kad maijā būvlaukumā piedalījāmies svinīgajā kapsulas mūrēšanas pasākumā, bažījos par iedzīvotāju mieru, tepat blakus atrodas arī uzņēmumi un veikali. Taču līdz šim iedzīvotāji ar procesu ir apmierināti, tāpēc varu teikt, ka darbi norit atbilstošā kvalitātē un kvantitātē. Nākamā gada vasarā Jēkabpils varēs lepoties ar vienu no pamatīgākajām jaunbūvēm kopš Latvijas neatkarības atgūšanas,” uzsvēra R. Ragainis.

Zināms, ka jaunā Jēkabpils Tieslietu nama telpās atradīsies Zemgales rajona tiesas un zemesgrāmatas Jēkabpils sastāvs, Uzņēmumu reģistrs, Valsts zemes dienests, Valsts valodas centrs, Valsts probācijas dienests un Dzimtsarakstu birojs.

Ēkas pasūtītājs ir VAS “Tiesu namu aģentūra”, projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību veic SIA “Arčers”, un projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 6,8 miljoni eiro. Ēkas telpu platība būs aptuveni 5500 kvadrātmetru 13,3 tūkst. kvadrātmetru lielā zemesgabalā.

Foto: Radio1.lv un jekabpils.lv