2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils uzņēmēju biedrība devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Salaspili(FOTO)

Jēkabpils uzņēmēju biedrība devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Salaspili(FOTO)

20. aprīlī Jēkabpils uzņēmēju biedrības (JUB) biedri kopā ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju Margitu Liepiņu un Jēkabpils Biznesa inkubatora vadītāju Jolantu Šūmakeri devās uz Salaspili, lai tiktos ar Salaspils novada domes pārstāvjiem un uzņēmējiem, lai pārrunātu sadarbības pieredzi starp novada pašvaldību un uzņēmējiem.

Vizīte Salaspilī sākās ar tikšanos ar Salaspils novada domes priekšsēdētāju Raimondu Čudaru un pašvaldības pārstāvjiem. Klātesot Salaspils uzņēmēju biedrības biedriem, tika pārrunāti aktuālākie Salaspils un Jēkabpils reģionu uzņēmējdarbības jautājumi un sadarbības pieredze starp pašvaldību un uzņēmējiem. Starp Salaspils novada domi un Salaspils uzņēmēju biedrību ir izveidojies veiksmīgs sadarbības modelis, kas vērsts uz abpusēju dialogu un uzņēmējdarbības attīstību novadā. Savstarpēji sadarbojoties un vēršot uzmanību uz aktuālākajām nepieciešamībām un problēmām, biedrība palīdz novada domei pieņemt izsvērtus lēmumus uzņēmējdarbības vides uzlabošanai. Tāpat tiek izmantoti dažādi instrumenti uzņēmēju motivācijai un atbalstam, piemēram, tiek rīkots pasākums “Salaspils Gada uzņēmums”, tiek veidotas dažādas attīstības programmas, kā arī  starp domi un uzņēmējiem ir vienošanās, ka iekasētais nekustamā īpašuma nodoklis budžetā tiek novirzīts Salaspils uzņēmējdarbības attīstībai.

Pēc viesošanās Salaspils novada domē JUB kopā ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāju un Jēkabpils Biznesa inkubatora vadītāju devās aplūkot vairākus Salaspils novada uzņēmumus.

Tika apmeklēts parks “Ārpus laika”, kas atrodas meža ielokā. Parka saimnieki Ilze un Jānis izrādīja labiekārtoto teritoriju, iepazīstināja ar savu projektu – apaļās mājas celtniecība. Kā stāstīja parka saimnieki, pasaulē nav daudz apaļas formas māju, tamdēļ šis projekts ir unikāls. Apaļās mājas celtniecībā tiek izmantots koks, savukārt siltināšanai – salmi un māls. Kad māja tiks pabeigta, tā kalpos kā viesību un pasākumu organizēšanas vieta. Šobrīd parkā ir uzcelta āra terase un nojume, kur vasarā svinēt kāzas, rīkot bērnu ballītes vai kādus korporatīvus pasākumus. Parka saimnieks Jānis cienāja ar paša gatavotiem vīniem, savukārt saimniece Ilze – ar dažādu veidu sieru izlasi, turklāt pat savdabīgu sieru – kokogļu siers (sieram ir pievienotas kokogles).

Pēc tam devāmies aplūkot uzņēmumu SIA “Koka konstrukcijas”. Uzņēmumam ir liela pieredze galdniecības izstrādājumu ražošanā. SIA “Koka konstrukcijas” ir specializējies individuālo pasūtījumu realizēšanā. Uzņēmuma ražotie produkti ir unikāli no koka gatavoti nestandarta dizaina risinājumi. SIA “Koka konstrukcijas” ražo dažādus interjera priekšmetus, lapenes, ziemas dārzus u.c. Katrs ražotais produkts ir speciāli projektēts un izgatavots pasūtītājam.

Aplūkojām uzņēmumu SIA “I2”, kas specializējas pasīvo āra konstrukciju un energoefektīvu logu ražošanā. Uzņēmuma ražotās konstrukcijas saņem dažādus Latvijas un starptautiska mēroga apbalvojumus, kā ilgtspējīgākās un energoefektīvākās ēkas. SIA “I2” logu rāmji tiek ražoti pamatā no koka, iekļaujot alumīnija detaļas, savukārt tehnoloģijas nodrošina mazāku siltumcaurlaidību kā parastajiem plastikāta logiem, nodrošinot ievērojami lielāku energoefektivitāti ilgtermiņā. Lielākoties uzņēmums pasīvās āra konstrukcijas ražo projektiem Zviedrijā.

Tika apmeklēts arī uzņēmums SIA “Arco Color Latvija”, kas nodarbojas ar pulverkrāsošanas pakalpojumu tērauda, alumīnija un citu metālu detaļām. Pulverkrāsošanas tehnoloģija nodrošina augstu kvalitāti. Uzņēmumā esošās iekārtas ir speciāli projektētas un izgatavotas. SIA “Arco Color Latvija” klienti darbojas celtniecības, jumta pārklājumu, ventilācijas sistēmu, logu un durvju ražošanā, kā arī dažādu interjera dizaina elementu izgatavošanas jomā.

Viesošanās Salaspilī noslēdzās pie pusdienu galda kopā ar Salaspils uzņēmēju biedrību. Tika pārrunāti jautājumi par uzņēmējdarbības vides interešu aizstāvību, komunikācijas veidošanu ar pašvaldību un valsts institūcijām, kā arī spēcīgas uzņēmēju organizācijas veidošanu.

Kā atzina Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs R. Ragainis un JUB biedri, pieredzes apmaiņas brauciena laikā ir gūta noderīga informācija un pieredzes stāsti, ko pārdomāt un iespēju robežās izmantot Jēkabpils uzņēmējdarbības vides pilnveidei un attīstībai.

Jēkabpils uzņēmēju biedrība pateicas Salaspils uzņēmēju biedrībai par viesmīlīgo uzņemšanu, ekskursijām pie Salaspils uzņēmējiem un organizēto tikšanos ar Salaspils novada domes pārstāvjiem.

Santa Ancīte

Jēkabpils uzņēmēju biedrības

administratīvā direktore

Atstājiet komentāru