2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Straujākai ES fondu apguvei plāno grozīt videi draudzīgu autobusu transporta projektu īstenošanas nosacījumus

Straujākai ES fondu apguvei plāno grozīt videi draudzīgu autobusu transporta projektu īstenošanas nosacījumus

Straujākai Eiropas Savienības (ES) fondu apguvei plānots mainīt pasākuma "Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi)" noteikumus, liecina valsts sekretāru sanāksmei pieteiktie grozījumi.

Satiksmes ministrija (SM) norāda, ka pašreizējie pasākuma "Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi)" īstenošanas nosacījumi paredz, ka projekta izmaksas ir attiecināmas finansēšanai no Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējuma no dienas, kad noslēgta vienošanās vai civiltiesiskais līgums par projekta īstenošanu.

Projektu iesniegumu atlase ir izsludināta 2017.gada 20.februārī ar projektu iesniegumu iesniegšanas termiņu līdz 2017.gada 15.novembrim. Patlaban pasākumā no sešiem plānotajiem projektiem Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) ir iesniegti divi projektu pieteikumi, kuri ir apstiprināti ar nosacījumu. Atbilstoši CFLA informācijai līdz 2017.gada 30.septembrim tiks iesniegti vēl divi projektu pieteikumi, bet līdz atlases termiņa beigām tiks iesniegti pēdējie divi projektu pieteikumi.

SM skaidro, ka atsevišķiem projektu iesniedzējiem, kuru projektos bez jaunu videi draudzīgu autobusu iegādes vai esošo autobusu aprīkošanas ar elektrību un saspiesto dabasgāzi ir paredzēta arī saistītās uzlādes vai uzpildes infrastruktūras izveide, vienlaikus ar projekta pieteikuma iesniegšanu CFLA būtu iespējams sākt uzlādes staciju vietu un elektropieslēgumu izveides iepirkumu procedūras un noslēgt būvdarbu līgumus. Attiecīgi būtu iespējams sākt darbus vēl šajā būvniecības sezonā, tādējādi paātrinot ES fondu investīciju ieviešanu. Minētās darbības nav iespējams veikt, pamatojoties uz izmaksu pozīcijām paredzētajiem attiecināmības perioda ierobežojumiem.

Finanšu ministrija aicinājusi SM virzīt nepieciešamās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, ja sadarbībā ar projektu iesniedzējiem un partneriem tiek konstatēts, ka nepieciešams pārskatīt kādas prasības, tostarp investīciju projektu ieviešanas fāzē, kas var paātrināt ES fondu investīciju ieviešanu.
Ņemot vērā, ka projektu pieteikumu iesniegšana, izvērtēšana un apstiprināšana tiešā veidā ietekmē noteiktos maksājumus un specifiskā atbalsta mērķa 2018.gada finanšu rādītāju sasniegšanu, ir svarīgi, lai projektiem, kuriem ir augsta gatavības pakāpe, būtu iespējams sākt īstenot projekta aktivitātes arī pirms projekta iesnieguma apstiprināšanas.

Ievērojot minēto, SM sagatavotie Ministru kabineta noteikumu grozījumi paredz, ka projekta izmaksas ir attiecināmas finansēšanai no Kohēzijas fonda līdzfinansējuma no dienas, kad projekta īstenotājs ir iesniedzis projekta pieteikumu sadarbības iestādē.

Par noteikumu grozījumiem būs jālemj valdībai.

Jau ziņots, ka CFLA ir nosūtījusi uzaicinājumu sešām pašvaldībām gatavot un iesniegt projektus KF līdzfinansējuma ieguldīšanai, lai ar investīcijām autobusu satiksmē attīstītu videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru.

Kopumā šajā programmā līdz 2018.gada 31.decembrim paredzētais finansējums ir ne mazāks kā 13 814 585 eiro, tajā skaitā KF finansējums - 11 742 397 eiro, nacionālais finansējums - ne mazāk kā 2 072 188 eiro.

Līdz 2018.gada beigām pieejamais KF finansējums Ventspilī ir 4,6 miljoni eiro, Jelgavā - 1,44 miljoni eiro, Jēkabpilī - 1,1 miljons eiro, Jūrmalā - 1,2 miljoni eiro, Rēzeknē - 1,3 miljoni eiro un Valmierā - 1,9 miljoni eiro.

 

Atstājiet komentāru