2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kompensācijām par plūdu radītajiem zaudējumiem lauksaimnieki varēs pieteikties elektroniski

Kompensācijām par plūdu radītajiem zaudējumiem lauksaimnieki varēs pieteikties elektroniski

Lauku atbalsta dienests (LAD) saistībā ar Ministru kabineta (MK) izsludināto ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā ir sācis izstrādāt moduli elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, lai klienti varētu iesniegt pieteikumus par faktiski nodarītajiem zaudējumiem atbilstoši LAD šogad deklarētajām platībām,  informē LAD.

Pieteikumus elektroniskajā pieteikšanās sistēmā varēs iesniegt līdz šā gada 1.oktobrim. LAD informēs par iesniegumu pieņemšanas sākumu.

LAD arī atgādināja, ka Zemkopības ministrija (ZM) lems par kompensāciju apjomu, ko piešķirt lauksaimniekiem.

Kā ziņots, valdība vakar izlēma 27 novados Latgalē, daļā Vidzemes un Zemgales no šā gada 29. augusta līdz 30. novembrim izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecības sektorā. Tostarp ārkārtas stāvoklis izsludināts Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes, Alūksnes, Jēkabpils, Madonas, Lubānas, Gulbenes, Cesvaines Varakļānu un Krustpils novados.

ZM līdz šā gada 1. oktobrim apzinās ārkārtējās situācijas teritorijā cietušās personas (lauksaimniekus) un tiem faktiskos nodarītos zaudējumu atbilstoši šajā gadā LAD deklarētajām platībām.

Tāpat ZM līdz šā gada 1. novembrim uzdots sagatavot un iesniegt MK informatīvo ziņojumu par kopējiem lauksaimnieku zaudējumiem un priekšlikumiem par kompensācijas apmēru atbilstoši kultūraugu un zemes izmantošanas veidam un pieprasījumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas ''Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem''.

Tāpat vēstīts, ka ceļu infrastruktūrai un zemniekiem Latgalē plūdu nodarītie zaudējumi tiek lēsti vairākos miljonos eiro.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru