2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils domes deputāti noraida lielāka kredīta ņemšanu ģimnāzijas stadiona pārbūvei (PAPILDINĀTS)

Jēkabpils domes deputāti noraida lielāka kredīta ņemšanu ģimnāzijas stadiona pārbūvei (PAPILDINĀTS)

(Papildināts ar SIA "Jēkabpils pakalpojumi" valdes priekšsēdētāja Jāņa Haukas sniegto komentāru - pivienota 7. un 8. rindkopa)

Jēkabpils domes ārkārtas sēdē tika skatīts lēmuma projekts „Par aizņēmumu izglītības iestādes investīciju projektam – Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona pārbūve”, kas paredz ņemt lielāku aizņēmumu Valsts kasē nekā bija plānots, palielinot aizņēmuma summu no 764 742 eiro līdz 836 699 eiro jeb par 71 957 eiro. Balsojot, vairākums deputātu noraidīja šos grozījumus un lēmums netika pieņemts, lai gan pašvaldībai ir saistoši noslēgtie līgumi ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” par veiktajiem darbiem un neatkarīgi no tā vai lēmums tiek vai netiek pieņemts, pašvaldībai savas finansiālās saistības saskaņā ar parakstītajiem līgumiem jāpilda.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” papildus finansējuma nepieiešamību pamato ar to, ka projekta īstenošanas laikā tika konstatēts, ka grunts nestspēja būvlaukumā vietām atšķīrās no ģeoloģiskās izpētes urbumos iegūtajiem datiem, kā dēļ radās nepieciešamība grunts nomaiņai, radot papildus izdevumus. Bija nepieciešams demontēt vecus pamatus, kas atradās zem sedzošā zemes slāņa. Atrokot elektrības kabeli būvējamā stadiona malā, tika konstatēts, ka turpmākai drošai ekspluatācijai to nepieciešams ievērt aizsargcaurulē. Lai nodrošinātu futbola laukuma vienmērīgu apgaismojumu un ierīkotu aizsargtīklu, ņemot vērā koku izvietojumu, vainagu un sakņu sistēmas aizsardzības dēļ radās izmaiņas darbu apjomos. Visu iepriekš minēto neparedzēto darbu veikšanai papildus nepieciešamais finansējums sastāda 71 956,61 euro. Lai to nodrošinātu pašvaldībai ir jāpalielina sākotnējais aizņēmums Valsts kasē Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona pārbūvei.

Jēkabpils domes ārkārtas sēdē deputāts Kaspars Ģirģens (KPV LV), uzrunājot deputātus, sacīja, ka “Jēkabpils pilsētas bērni varēja saņemt četrus futbola laukumus 1,1 milj. vērtībā, bet šobrīd ar šo summu nepietiek, lai pabeigtu vienu laukumu”. Šo viedokli viņš paudis arī KPV LV Jēkabpils nodaļas mājaslapā sociālajā vietnē facebook.com. Kaspars Ģirģens min salīdzinošus piemērus, ka “Ventspilī futbola laukums izmaksāja 260 000 EUR, savukārt Latvijas Futbola federācijas ieteiktās izmaksas bija 273 000 eiro šādam stadionam, bet Jēkabpilij šobrīd nepietiek ar 1,1 milj. eiro, prasot vēl papildus līdzekļus 71 956,61 eiro, jo grunts vietām atšķīrās, kabelim nepieciešama aizsargcaurule, un aizsargtīklam maisa koki”.

Kaspars Ģirģens piebilst, ka atšķirībā no iepriekš minētajiem laukumiem citās pilsētās, šim futbola laukumam papildus būs basketbola laukums, skrejceļš, volejbola laukums, tribīnes 238 personām, tāllēkšanas laukums, bet tas noteikti nesastāda 800 000 eiro.” Kaspars Ģirģens minēja arī informāciju, kas vies uz pārdomām, no būvdarbu tāmes, piemēram, 100 kvm melnzemes 20cm biezumā sagatavošana 15 000 eiro, bet trīs atspēriena dēlīšu uzstādīšana – 2 000 eiro. Tāpat arī Iepirkumu uzraudzības birojs ir uzsācis administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīcību, atdodot bez konkursa šo miljonu vērto būvobjektu Jēkabpils pašvaldības kapitālsabiedrībai. Šajā sakarā deputāte Kristīne Ozola (NA) ieteica domei turpmāk šādu lielu objektu būvei rīkot iepirkumu, nevis darbus atdot pašvaldības kapitālsabiedrībai bez konkursa.

Kaspars Ģirģens ir nosūtījis vēstuli Jēkabpils pilsētas domes deputātiem un vadībai, ierosinot veikt būvdarbu izmaksu pārbaudi jeb ekspertīzi, pieaicinot neatkarīgu, profesionālu ekspertu. Viņš uzsver, ka “ekspertīzes slēdziens būtu viens no pamatojumiem turpmākā finansējuma piešķiršanai vai noraidīšanai Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona pārbūves projektā, kā arī juridiskais un ekonomiskais pamatojums tam, vai minētā projektā Jēkabpils pilsētas domes izlietotais finansējums atbilst likuma '"Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma" 3. panta pirmajam punktam, kas uzliek par pienākumu rīkoties ar finanšu līdzekļiem, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu izlietojumu.

Sarunā ar “Ceturtdiena” Jēkabpils mērs Raivis Ragainis atzina, ka saistībā ar papildu finansējuma piešķiršanu Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona pārbūvei, iepriekšējā sasaukuma deputātu pieņemtie lēmumi un amatpersonu noslēgtie līgumi ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” pašvaldībai ir saistoši un tik un tā tos būs jāpilda. Taču lēmums ārkārtas sēdē nav pieņemts, lai dotu laiku šī jautājuma izpētei un tāmes izvērtēšanai, cik pamatotas ir stadiona būvniecības izmaksas un vai nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana. Kad izvērtējums būs veikts, lems, ko darīt tālāk.

Izlasot šo publikāciju, SIA "Jēkabpils pakalpojumi" valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka, norādīja, ka tekstā tiek minēti neprecīzi aprēķini un summas, sniedzot savu komentāru.

Jānis Hauka: "Atsaucoties uz K.Ģirģena kunga minēto domes sēdē, gribētu norādīt, ka atbilstoši līgumam Nr38/2016 "Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona pārbūve Rūdolfa Blaumaņa ielā 27, Jēkabpilī" izmaksu pozīcija Augsnes sagatavošana zālieniem ar 20cm biezu melnzemes kārtas iestrādi 100m2 izmaksā 232,60EUR (1m2 - 2,326eiro) un viena noņemama atspēriena dēlīša uzstādīšana (ar vietas sagatavošanu) izmaksas sastāda 556,10 eiro."

Foto: Atis Caune-Zalāns

Komentāri (0-10/16)

  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Nu vispār jau deputāti atklātā sēdē masu informācijas līdzekļu klātbūtnē varētu nolikt uz galda tāmi, atvērt un paskatīties, kam ir taisnība. Tāme nav nekāds supersarežģīts, aizšifrēts dokuments, domāju, ka deputātu kungiem ir pietiekoša izglītība. Nevis tagad pusgada garumā apmainīties ar vēstulēm un apvainojumiem.
  • Guest
    02.07.2018 18:34
    salamans:
    Deputātiem nevajag klusēt, malacis!

    Būvdarbi apturēti, urāaaaaa, biedri!
    Un kas notiks tālāk? Skolu klapēs ciet? Kas maksās par tāmes pārbaudēm? Girgens maksās no savas kabatas vai nodokļu maksātāji?
  • salamans
    02.07.2018 18:34
    Deputātiem nevajag klusēt, malacis!
  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Nu tagad gan prasās pēc "razborkām". Kam tad taisnība? Ģirģenam vai Haukam. Un, ja tomēr Haukam, tad žurnālisti gan varētu nedaudz patirpināt Ģirģenu.
    Lai gan ... tas atspēriena dēlītis par piecarpus sotakiem...
  • Nu
    02.07.2018 18:34
    Kā uz delnas ievēlēto deputātu līmenis. Deputātu savtīgu mērķu dēļ cietīs skolēni. Tā izpaužas rūpes par pilsētas iedzīvotājiem.
  • Guest
    02.07.2018 18:34
    Guest:
    malači jaunie deputāti!sakums labs!

    Populisms. Ja nebus naudas, nebus stadiona. Jekabpils pakalpojumi - darbs vietejiem un sava PU attistiba. Ir buvvalde un tie var izvertet ir vai nav vajadzigas tas pozicijas taamei.
  • Veletajs
    02.07.2018 18:34
    jecis:
    Atkal jau kādam slikti....tad kad domes darbinieki notrallināja miljonus, tad klusēja - jo kā ta saimniekam acīs lēks. Tagad kad dome mēģina kaut kā naudas izsviešanu piebremzēt-uzreiz slikti, gan jau tiem, kas tajos uzpūstajos uzņēmumos par lielajiem meistariem uzmetušies - priekšnieks priekšnieka galā, bet nevienu tāmi ar pirmo reizi sataisīt nevar.....

    Tagad Nitiss saimnieks. Skatisies vai kads shim aciis leeks.
  • Vēlētājs
    02.07.2018 18:34
    Tak klausies audio ierakstu domes mājas lapā un lapā un bildi piedomā klāt :lol:
  • Janka
    02.07.2018 18:34
    Es vēl joprojam gaidu video, kurus Kaspars solīja filmēt!!!!!!
  • jecis
    02.07.2018 18:34
    Atkal jau kādam slikti....tad kad domes darbinieki notrallināja miljonus, tad klusēja - jo kā ta saimniekam acīs lēks. Tagad kad dome mēģina kaut kā naudas izsviešanu piebremzēt-uzreiz slikti, gan jau tiem, kas tajos uzpūstajos uzņēmumos par lielajiem meistariem uzmetušies - priekšnieks priekšnieka galā, bet nevienu tāmi ar pirmo reizi sataisīt nevar.....
12

Atstājiet komentāru