2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils ir populārāko „Top 5” vietu reģionos augšgalā, kuru apkārtnē tiek būvētas privātmājas

Jēkabpils ir populārāko „Top 5” vietu reģionos augšgalā, kuru apkārtnē tiek būvētas privātmājas

No tiem iedzīvotājiem, kas nolēmuši būvēt privātmājas, lielākā daļa jeb 61% izvēlas būvēt līdz 200 kvadrātmetru lielas mājas, liecina "Swedbank" dati.
Taču samērā liela sabiedrības daļa jeb 28% joprojām dod priekšroku privātmājām, kuru kopējā platība pārsniedz 250 kvadrātmetrus.

"Swedbank" dati liecina, ka sapni par savu privātmāju visbiežāk īsteno iedzīvotāji vecumā no 31 līdz 40 gadiem, kas mitinās sev piederošā dzīvoklī (48%), ir precējušies un viņu ikmēneša ienākumi ir no 1000 eiro līdz 2000 eiro mēnesī.

"Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers šodien žurnālistiem sacīja, ka no pērn "Swedbank" izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem 74% tika izsniegti dzīvokļu iegādei, 23% - privātmāju iegādei un būvniecībai, 3% - citiem mērķiem.

Būtiskākie faktori, kas cilvēkiem liek izšķirties par labu sava mājokļa iegādei, ir pieejamas mājokļu cenas, ko norāda 48% iedzīvotāju. Tāpat svarīgi faktori ir pārliecība par stabilitāti savā darba vietā (42%), kā arī pietiekami uzkrājumi (35%) un zemas procentu likmes (20%).

Savukārt, galvenie kritēriji jau izvēloties konkrētu īpašumu (bez cenas, kas kā primārais faktors ir būtisks 75% iedzīvotāju), ir apkārtējā infrastruktūra un vide (60%), mājokļa kvalitāte (53%) un plānojums (52%), ja iegādājas jau gatavu mājokli. Būtiska ir arī sabiedriskā transporta pieejamība (52%) un apdzīvotās vietas drošība (41%).

"Swedbank" hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis sacīja, ka pēdējā laikā pieprasījums pēc jaunu privātmāju celtniecības kredītiem ir daudz lielāks, nekā pēc privātmāju iegādes kredītiem, jo gatavas privātmājas tirgū vairs īsti nav pieejamas.

Dūcis arī norādīja, ka 2016.gadā ievērojami auguši kredīti privātmāju būvniecībai reģionos. "Reģionos būvēto privātmāju apjoms joprojām ir mazs, bet gada laikā to īpatsvars audzis no 6% uz 14%. Populārākās "top 5" vietas reģionos, kuru apkārtnē tiek būvētas privātmājas, ir Jēkabpils, Saldus, Valmiera, Cēsis un Ventspils," stāstīja Dūcis.

Viņš piebilda, ka kredītus privātmāju būvniecībai pārsvarā ņem tie iedzīvotāji, kuru darbības jomas ir transports un pārvadājumi, sakari, tirdzniecība, apkalpošana, valsts administrācija.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka atbilstoši "Swedbank" datiem 2016.gadā Latvijas iedzīvotāju interese par privātmājas būvniecību pieauga par trešo daļu, izsniegto aizdevumu apmēram privātmāju iegādei vai celtniecībai sasniedzot 60 miljonus eiro. Šī tendence turpinās arī šogad - pirmajā ceturksnī pieprasījums pēc aizdevumiem mājokļa būvniecībai audzis par 35%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

Pēdējo divu gadu laikā Latvijas iedzīvotāju vidū arvien populārāka kļūst izvēle par labu dzīvesvietai reģionos un apmēram 50 kilometru attālumā no Rīgas. Lai gan vidējās būvniecības izmaksas ir augušas, cilvēki arvien biežāk izšķiras par labu kvalitātei - izvēloties kvalitatīvākus apdares materiālus un inženiertehniskos risinājumus. Turklāt par zināmu sabiedrības briedumu liecina arī tas, ka tiek būvētas mazākas platības ēkas, arvien biežāk izvēloties vienstāvu, gatavu projektu namus.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-3/3)

  • Jēkabpiliete
    02.07.2018 18:34
    Jāpiekrīt vien ir, ka iegādāties māju Jēkabpilī praktiski nav iespējams. Labu laiku jau sekoju lidzi piedāvājumiem un ar sāku sliekties uz to, ka māja jāceļ pašam. Pārdošanā ir tikai pavisam vecas ēkas, kuras tāpat vairs neatmaksājas renovēt vai arī par neadekvāti augstām cenām, nav jēga pirkt māju, pie tam ne jaunu par 70-100 tūkstoši, ja par to naudu jau var uzcelt jaunu un jau tieši tadu kādu pats vēlies.
  • Andis
    02.07.2018 18:34
    hansabanka:
    Apmaksāts reklāmraksts.

    Nu jau nu jau...nav nekāds reklāmraksts... tā ir tikai parasta LETA ziņa, kas lasāma arī citos portālos...Fakts paliek fakts...nevajag jau visur meklēt negatīvo...
  • hansabanka
    02.07.2018 18:34
    Apmaksāts reklāmraksts.

Atstājiet komentāru