2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpilieši neatsaucīgi daudzdzīvokļu māju siltināšanas programai

Jēkabpilieši neatsaucīgi daudzdzīvokļu māju siltināšanas programai

Latvijā kopš 2016.gada “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” (“Altum”) pieņem pieteikumus daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai, t.i., siltināšanas pasākumiem, kuriem šajā Eiropas Savienības (ES) fondu periodā atvēlēti kopumā 166,5 miljoni eiro. Paredzēts, ka programmas ietvaros līdz 2020. gadam Latvijā renovēs 1030 mājas.

Pasākuma plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir 166 470 588 eiro, tai skaitā ERAF finansējums – 141 499 999 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums – 24 970 589 eiro.

Jēkabpilī ar daudzdzīvokļu māju iesaistīšanos šajā programmā iet gausi, jēkabpilieši ir neatsaucīgi, jo vairumā gadījumu nav pārliecināti vai vēlas uzņemties kredītsaistības un vai spēs segt izdevumus. SIA “JK namu pārvalde” informē, ka ir notikušas 30 sapulces ar to māju iemītniekiem, kas par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem norēķinājušies 90 procentos un vairāk. Tikai vienas mājas iedzīvotāji – Jēkabpilī, Bebru ielā 33, ir jau iesnieguši dokumentus izskatīšanai, lai saņemtu finansējumu ēkas siltināšanai. Ceļā uz ēkas siltināšanu ir arī mājas Rīgas ielā 138 iemītnieki, kas pieņēmuši pozitīvu lēmumu. Šai ēkai notiks energoaudits un tie gatavota dokumentācija iesniegšanai Altum.

SIA “JK namu pārvalde”, rīkojot māju iemītnieku sanāksmes, lai mudinātu siltināt ēkas, secinājusi, ka iedzīvotāju interese ir zema, sapulcēs piedalās tikai 20 līdz 30 procenti mājas iemītnieku. Lai daudzdzīvokļu māja varētu piedalīties siltināšanas programmā, viena no prasībām ir, lai pēdējā gada laikā veiktie maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem būtu 90 procentos un augstāk. SIA “JK namu pārvalde” nolēmusi vēlreiz pārskatīt finanšu plūsmu daudzdzīvokļu mājās un turpināt sapulču rīkošanu par siltināšanas jautājumiem gan ēkās, kur reiz tās jau ir notikušas, gan tajās, kas šajā maksājumu kategorijā iekļāvušās no jauna.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība šī gada budžetā ir atvēlējusi 5000 eiro, lai segtu energoaudita izdevumus ēkām, kas startēs siltināšanas programmā.

Jau ziņots, ka siltināšanas rezultātā iedzīvotāji var iegūt pat uz pusi mazākus maksājumus par siltumenerģiju, par to liecina maksājumi siltinātajās daudzdzīvokļu ēkās Jēkabpilī. Vidēji nerenovētai tipveida mājai (sērijveida) patēriņš gadā uz kvadrātmetru sastāda vidēji 180 kilovatstundas (kWh), un katras šādas mājas potenciāls pēc kvalitatīva renovēšanas procesa ir vidēji 70 kWh/m2 gadā.

Maksimālais projekta izmaksu atmaksāšanas laiks ir 20 gadi. Šī ERAF programma ir pēdējā iespēja iegūt līdz 50 % finansēju ēku siltināšanai. Zinot to, ka Latvijā celtās sērijveida daudzdzīvokļu mājas strauji noveco, agri vai vēlu ikvienas mājas iemītnieki nonāks pie nepieciešamības siltināt savu ēku, taču tad tas būs jādara par saviem līdzekļiem, jo Eiropas naudas šim nolūkam nebūs. Tāpēc ir svarīgi izmantot šo iespēju.

Komentāri (0-10/10)

  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Nepavisam negribu piekrist Andim. TAd jau visiem privātmāju iemītniekiem arī vajadzētu garantēt kredītus remontiem un renovācijām. Ar ko viņi sliktāki?
    Ar to siltināšanu ir līdzīgi kā ar jaunu auto. Mans vecais auto patērē 8 litrus, jaunais patērēs 5-6, bet jāņem kredīts kredīts uz n gadiem. Izmaksas reāli būs tādas pašas, ok komforts lielāks. Lielākā daļa droši vien izšķirtos par jauna auto iegādi. Bet tagad....iedomājieties, ka runa ir par autobusu, kuru jūs pērkat kopā ar visiem saviem kaimiņiem.
  • Andis
    02.07.2018 18:34
    Visprātīgāk būtu nosiltināt ēkām jumtus. tas ir gan lētāk, gan efekts gana labs.Kredīta galvotājam jābūt pašvaldībai vai namu pārvaldei, tas nebūtu jāuzņemas iedzīvotājiem.
  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Tad vēl ir jautājums, vai vispār ir reāli (eksperti var muldēt bezjēgā) šīm vecajām mājām bez kapitālā remonta iestrādāt pilnvērtīgu! ventilācijas sistēmu, un, ja var, vai tas nemaksās kosmosu. Eksperti jau stāstīs visu ko, bet pēc dažiem gadiem(2? vai 5?) jau neviena atbildīgā nebūs. Un vēl, pafantazēsim - pusi Jēkabpils māju nosiltina. Kas notiek ar JS apgrozījumu? Maksāsim mazāk? Aha! Tūlīt!
  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Jēkabpilī nevienam nav vīzijas par siltumapgādes nākotni. Kilometriem garās siltumtrases, lai ar kādām "kosmiskajām" caurulēm, un lieljaudas apkures katli. Neviens man neiestāstīs, ka tas ir energoefektīvi. Un tā kā varu pats kurināt kad gribu (arī lietainā vasaras dienā vai drēgnā pavasarī kā šodien), tad balsoties uz savu pieredzi varu iedomāties, piem. cik naudas par zālēm cilvēki ietaupītu, ja būtu tā kā "civilizētās" valstīs - patērēju, cik siltuma un kad gribu un, protams, par to maksāju. Nedomāju, ka tas ir iespējams ar šādu sistēmu kā pie mums. Neatrisinātais parādnieku jautājums, kuri dzīvo ne tikai uz maksātāju, bet uz visu pilsētas iedzīvotāju rēķina.
  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Personīgi es neko negaidu par velti, tāpat negaidu, ka manā vietā kāds kaut ko darīs. Tālajā 1999. gadā izdarīju pats - uztaisīju alternatīvo gāzes apkuri (jā, esmu viens no tiem riebekļiem :)). Kopš tā laika varu nožēlot tikai vienu - par ieguldīto laiku un līdzekļiem labāk būtu bijis iegādāties un renovēt kādu māju netālu no pilsētas. Bet tas ir cits stāsts.
  • zinītis
    02.07.2018 18:34
    Par skaistu māju maksāt 20 gadus ?
  • Jana
    02.07.2018 18:34
    Maksājums par apkuri būs krietni mazāks nekā tagad un kopsummā ar jaunajiem apkures rēķiniem noteikti nebūs vairāk, par to, ko maksājat tagad + var dzīvot skaistā, izremontētā mājā! Visi tik gaida, kad kāds visu izdarīs viņu vietā un vēl bez maksas! Gribam skaistu un kvalitatīvu dzīvi, bet neko nedaram, lai tā tiešām arī dzīvotu!
  • Jēkabpilietis
    02.07.2018 18:34
    Neatsaucīgi, jo vienīgais ko pieprot - bļaustīties par dārgajiem apkures rēķiniem. Tā vietā būtu ņēmuši grožus savās rokās un risinātu steidzamības kārtā mājas siltināšanas jautājumus, kas būtiski samazinās apkures rēķinus un radīs iespēju dzīvot ārēji pievilcīgās, siltinātās mājās.
  • Juris
    02.07.2018 18:34
    Nu būsim reālisti, īstenībā jau nevienu "ieinteresēto" institūciju vai personu neinteresē, lai kāds tiktu pie silta dzīvokļa, par kuru piedevām, pasarg dievs, būtu mazāk jāmaksā par apkuri. Galvenais ir renovācijas/siltināšanas process (lasi - naudas plūsmu apsaimniekošana).
  • Jēkabpiliete
    02.07.2018 18:34
    Protams, ka neatsaucīgi, neviens sakarīgi domājošs cilvēks neuzņemšies sev kredītu uz 20 gadiem. Visur tik skandina cik lēta paliek apkure, bet kautkā neviens nemin ciparu ko dzīvokļa īpašnieks atdos šo 20 gadu laikā maksājot kredītu par šo renovāciju, vai tik tas cipars nepārsniegs paša dzīvokļa cenu ? :) Pieņemot ka kredīta maksājums 30 eiro mēnesī, 20 gadu laikā tie jau būs 7200 eiro + vēl apkures rēķini, tad kur te izdevīgums, ja paša dzīvokļa cena kādi 8000 eiro? Turklāt šaubos ka pēc 20 gadiem māja joprojām būs labā stāvoklī un nevajadzēs jau atkārtotu renovāciju. Ja manas daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji piekristu renovācijai, steidzami tirgotu dzīvokli un meklētu lētāku vietu kur dzīvot, jo dzīvokļu renovāciju var atļauties tikai ļoti turīgi iedzīvotāji.

Atstājiet komentāru