2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Investējot vairāk nekā miljonu eiro, SIA “Ošukalns” atklāj asfalbetona ražotni (FOTO)

Investējot vairāk nekā miljonu eiro, SIA “Ošukalns” atklāj asfalbetona ražotni (FOTO)

Jēkabpils daudznozaru kompānija SIA “Ošukalns”, piektdien, 23.septembrī atklāja jaunu asfaltbetona ražotni Salas novada “Ievlejās”. Kopējās SEB bankas finansētā projekta investīcijas ir 1,5 miljoni eiro.

Svinīgajā atklāšanas pasākumā piedalījās Latvijas autoceļu pārvaldītāja "Latvijas Valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars, VAS "Latvijas Valsts ceļi" Ražošanas pārvaldes direktors Gints Alberiņš, «Latvijas autoceļu uzturētāja» valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs, kā arī SIA “Ošukalns” vadība, darbinieki, Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadība, deputāti, apkārtējo novadu pašvaldību vadība, deputāti un citi viesi. Visus klātesošos ar jautrām dziesmām, dančiem un joku dzīšanu izklaidēja folkloras kopa “Turki” no Līvāniem. Pēc lentas pārgriešanas, gaisā uzšāvās skaists krāsainu dūmu salūts.

“Jēkabpilij ir ne tikai savi ceļu būvētāji un mēs zinām, ka labi ceļu būvētāji, bet tagad viņiem ir arī sava asfaltbetona rūpnīca, kas viennozīmīgi veicina viņu dzīvotspēju ilgtermiņā. Kopš šī brīža SIA “Ošukalns” nav tikai pakalpojuma sniedzēji, bet arī nopietni ražotāji. Šādas ražotnes būve ir ļoti, ļoti apsveicama un mēs to vērtējam ļoti pozitīvi. Līdz ar to arī pakalpojuma cena ir pieejamāka un mums kā šīs nozares politikas veidotājiem ir svarīgi, lai ar vienu ieguldīto naudas vienību varam padarīt vairāk. Tas ir ieguvums ne tikai nozarei, bet arī visiem Latvijas iedzīvotājiem. Arī no konkurences skatupunkta, šāda objekta būvniecība vērtējama pozitīvi, ja jums ir savs ceļu būvnieks un meistari, kuri veic šo ceļu būvi un tam piemērota asfaltbetona rūpnīca, jūs esat daudz konkuretspējīgāki,” atklāšanas pasākumā sarunā ar Radio1.lv sacīja Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars.

SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs rūpnīcas atklāšanas pasākumā atzina, ka lēmums būvēt asfaltbetona rūpnīcu bijusi “liela avantūra”, kas cerams attaisnosies. Lēmums par jaunas rūpnīcas iegādi tika pieņemts, jo uzņēmums turpina attīstīties un paplašināties un vēlas būt arvien konkurētspējīgāks vienā no savām specializācijām – ceļu būvē. Tā kā uzņēmums aktīvi piedalās publiskajos būvniecības iepirkumos, kuru nolikumos bieži ir prasība piedāvājumā uzrādīt asfaltbetona rūpnīcu, no kuras plānots piegādāt materiālus līgumsaistību izpildei, 2015.gada nogalē īpašnieki pieņēma lēmumu par savas asfaltbetona rūpnīcas iegādi.

Plānošana un dokumentācijas sakārtošana sākās pagājušā gada nogalē, kas bija ilgākais process idejas realizēšanā, savukārt rūpnīcas būvniecība noritēja raiti, daudz īsākā laika posmā. Darbu ražotne sāka jau pirms pāris nedēļām. Rūpnīcas ražošanas jauda ir 160 tonnas asfaltbetona stundā.

Vieta tās būvei izvēlēta bijušā Jēkabpils “Dolomīta” teritorijā, kas gadiem ilgi bija pamesta novārtā un pārvērtusies par sava veida sadzīves atkritumu izgāztuvi, aizaugusi, piedrazota un nekopta. Šobrīd šī teritorija, kas atrodas pie Jēkabpils pilsētas robežas, ir attīrīta no drazām un sakopta, uzbūvēts jauns moderns objekts, kuram pievilkts gāzes vads un elektrolīnija.

Asfaltbetona rūpnīcai iepirkta lietota, bet labā tehniskā stāvoklī esoša, Vācijas ražotāja “AMMANN” iekārta. Tā uz Salas novadu atvesta no Polijas, kur netālu no Varšavas vēl līdz pagājušā gada vidum ražoja asfaltbetonu. Tā ir atjaunota un modernizēta ar jaunu datorsistēmu un vadības iekārtu. Jaunajā asfaltbetona ražotnē strādās desmit darbinieki, divi no tiem modernajā laboratorijā un astoņi rūpnīcā. Izejmateriāli asfaltbetona ražošanai tiek piegādāti no SIA “Ošukalns” dolomīta karjera, savukārt granīts tiek iepirkts Zviedrijā.

Jaunuzceltā asfaltbetona rūpnīca pirmo asfaltu saražoja 2016.gada 16.jūnijā pulksten 16.20. Asfaltbetona rūpnīcas augstums no zemes sasniedz 26,5 metri, salīdzinoši piecstāvu mājas augstums ir tikai 15 metru.

Jēkabpils daudznozaru kompānija SIA "Ošukalns" pagājušajā gadā strādāja ar stabilu apgrozījumu - 28,55 miljoni eiro. Uzņēmuma peļņa pērn bija 1,59 miljoni eiro.

SIA "Ošukalns" dibināts 1993.gadā Viesītē kā mežizstrādes firma. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 18 504 eiro. Kompānijas darbības virzieni ir kokapstrāde, ceļu būve, dabīgo izrakteņu ieguve, nekustamie īpašumi, kravas auto rezerves daļu tirdzniecība un kravas auto piekabju pārbūve, siltumenerģijas ražošana.

Grupā ir SIA "Ošukalns celtniecība", SIA "Jēkabpils dolomīts", SIA "NDB Timber", SIA "NDB TEX".

Uzņēmuma īpašnieki ar 33,33% kapitāldaļu katrs ir Aldis Buks, Ivars Dāboliņš un Aigars Nitišs.

 Foto: Atis Caune-Zalāns

{play}images/sounds/rupnica.mp3{/play}

Atstājiet komentāru