2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Videi draudzīgas autobusu infrastruktūras izveidei lielajās pilsētās būs pieejams 12,5 miljonu eiro ES finansējums

Videi draudzīgas autobusu infrastruktūras izveidei lielajās pilsētās būs pieejams 12,5 miljonu eiro ES finansējums

Lai attīstītu videi draudzīgu autobusu infrastruktūru Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī, 2014.-2020.gada plānošanas periodā būs pieejami 12,5 miljoni eiro Kohēzijas fonda līdzfinansējuma,  pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

To paredz ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kas šodien izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

"Eiropas Komisijā apstiprināts prioritārais virziens, kas paredz pāreju uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni visās nozarēs, tādējādi plānots attīstīt un veicināt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi) izmantošanu. Rezultātā pieaugs to pasažieru skaits, kas izmantos videi draudzīgu sabiedrisko transportu," skaidroja SM.

Pēc tajā paustā, atbilstoši darbības programmai un tās papildinājumam pasākumā ir atbalstāma jaunu videi draudzīgu sabiedrisko transportlīdzekļu (autobusu) iegāde, jau esošo sabiedrisko transportlīdzekļu (autobusu) aprīkošana videi draudzīgākai darbībai, tajā skaitā ar atjaunojamiem energoresursiem, kā arī saistītās uzlādes/uzpildes infrastruktūras izveide. Būtisks priekšnoteikums investīcijām ir laba transporta sistēmas pārvaldība, kas spētu nodrošināt investīciju ekonomisko efektivitāti.

Atbilstoši darbības programmai pasākuma mērķa teritorijas ir nacionālas nozīmes attīstības centru pašvaldības - Jelgavas, Jēkabpils, Jūrmalas, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils - vai kapitālsabiedrības, kuras sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus minētajās pašvaldībās.

Īstenojot projektus, plānots iegādāties sabiedriskā transporta līdzekļus (autobusus), kuri darbojas ar elektrību, saspiesto dabasgāzi, 100% biodegvielu, izmantojot hibrīdtehnoloģijas (dīzeļdegviela (EURO VI)/elektrība), kā arī izbūvēt saistīto uzlādes/uzpildes infrastruktūru.

Projekta īstenošanas maksimālais termiņš - 2023.gada 1.augusts. Projektu iesniegumu atlasi un vērtēšanu organizēs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-1/1)

  • Anniņa
    02.07.2018 18:33
    Vispirms jau jāsāk ar kondicionieriem vasarā un kārtīgu apsildi ziemā autobusos

Atstājiet komentāru