2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

CFLA izsludina pirmo atlases kārtu ūdensapgādes pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas projektiem

CFLA izsludina pirmo atlases kārtu ūdensapgādes pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas projektiem

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludinājusi pirmo atlases kārtu Kohēzijas fonda (KF) finansējuma saņemšanai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas projektiem, informē CFLA.

Šajā atlases kārtā uz 59 miljoniem eiro no KF var pretendēt 15 apdzīvotas vietas, kurās iedzīvotāju skaits ir lielāks par 10 000.

Lai attīstītu sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabotu to pieejamību un kvalitāti, samazinātu vides piesārņojumu un ūdenstilpju eitrofikāciju, veicinot Eiropas Savienības direktīvu prasību izpildi ūdenssaimniecības jomā, ūdenssaimniecības attīstības projektiem kopumā no KF 2014.-2020.gada plānošanas periodā paredzēti 126 miljoni eiro, norāda CFLA.

No 25.augusta, līdz 20.oktobrim 15 kapitālsabiedrības, kurām ar pašvaldību ir noslēgts pakalpojumu līgums par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu Cēsīs, Dobelē, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Ķekavā, Liepājā, Mārupē, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī, ir aicinātas iesniegt projekta iesniegumu ierobežotajā projektu atlasē.

Projektu gaitā no KF 85% apmērā var tikt segtas izmaksas par kanalizācijas ārējo inženiertīklu būvniecību un rekonstrukciju, ieskaitot kanalizācijas, ūdensapgādes, citu esošo ārējo inženiertīklu elementu vai ārējā inženiertīkla posma nojaukšanas, pārneses un šķērsošanas izmaksas.

Plānots, ka pēc visu projektu īstenošanas uzlaboto notekūdeņu attīrīšanas sistēmu pakalpojumu saņēmēju skaits palielināsies par vairāk nekā 58 000 iedzīvotāju.

Pirmajā atlases kārtā pieejamais finansējums ir vismaz 69 408 120 eiro, tai skaitā KF finansējums - 58 996 902 eiro un nacionālais finansējums, ko veido privātais un pašvaldību finansējums, - vismaz 10 411 218 eiro. Šajā atlases kārtā lielākais KF finansējums - 25,5 miljoni eiro - paredzēts Jūrmalas ūdenssaimniecības pakalpojumu pilnveidošanai, Jelgavā projekta īstenošanai paredzēti vairāk nekā 12,7 miljoni eiro, Mārupei - gandrīz 8,6 miljoni eiro.
Atbildīgās iestādes funkcijas pilda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas izstrādājusi noteikumus specifiskā atbalsta mērķa īstenošanai.
KF atbalsts ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstībai paredzēts saskaņā ar plānošanas dokumenta - Darbības programmas 5.3.1. - specifisko atbalsta mērķi "Attīstīt un uzlabot ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumu kvalitāti un nodrošināt pieslēgšanas iespējas".

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā.

CFLA ir Finanšu ministrijas resora iestāde, kura uzrauga Eiropas Savienības (ES) fondu un citu finansējuma avotu projektu ieviešanu.

ES fondu vadībā CFLA par prioritāti ir izvirzījusi iespēju visu ar projekta īstenošanu saistītās dokumentācijas apriti organizēt elektroniski, tādējādi nodrošinot Eiropas Komisijas iniciatīvas "E-kohēzija" ieviešanu.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru