2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rēķini par siltumenerģijas patēriņu tiek izrakstīti atsevišķi, jo SIA "Jēkabpils siltums" strādā ar jaunu grāmatvedības programmu

Rēķini par siltumenerģijas patēriņu tiek izrakstīti atsevišķi, jo SIA "Jēkabpils siltums" strādā ar jaunu grāmatvedības programmu

Vairāki jēkabpilieši no dažādiem Jēkabpils mikrorajoniem sarunā ar portālu Radio1.lv pauda izbrīnu, kāpēc šomēnes rēķini par komunālajiem pakalpojumiem – ūdeni un kanalizāciju, īri un siltumu tiek izrakstīti savādāk nekā līdz šim. Ierastās rēķinu lapas vietā uz kuras bija rādījumi par visiem trim pakalpojumiem, iedzīvotāji šomēnes saņem divas rēķinu lapas – uz vienas rādījumi maksai par īri un apsaimniekošanu un ūdeni un kanalizāciju, bet uz atsevišķas par siltumenerģijas patēriņu.

Turklāt šomēnes saņemtie rēķini par siltumi ir ievērojami lielāki nekā līdz šim un iedzīvotāji pauda bažas vai gadījumā siltumtīkli nav pārgājuši uz tiešajiem norēķiniem un vairāk jāmaksā, jo varbūt ir pieskaitīta maksa par rēķina izrakstīšanu.

Radio1.lv sazinājās ar SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētāju Aleksandru Karpenko un lūdza komentēt situāciju. Viņš sacīja, ka norēķinu kārtība nav mainīta un uzņēmums nav pārgājis uz tiešajiem norēķiniem un nevienam pie rēķina nav pieskaitīta maksa par tā izrakstīšanu. Ja par siltumu šomēnes jāmaksā vairāk, tad iemesls ir patēriņš un siltuma zudumi katrā ēkā atsevišķi un šie jautājumi iedzīvotājiem jārisina ar namu apsaimniekotāju.

Savukārt situācija, kāpēc siltumtīklu rēķinus šomēnes izraksta atsevišķi, izveidojusies tāpēc, ka SIA “Jēkabpils siltums” sācis izmantot jaunu modernu grāmatvedības programmu “Horizon”, kurai ir neatbilstība ar to grāmatvedības programmu, ko izmanto SIA “JK namu pārvalde” un tāpēc nebijis iespējams izdrukāt tāda formāta rēķinus, kādus iedzīvotāji saņēma līdz šim. Aleksandrs Karpenko sacīja, ka siltumtīklu grāmatveži šo jauno moderno grāmatvedības programmu esot apguvuši nepilnu divu gadu laikā un no šī gada ir gatavi to izmantot. Taču praksē atklājušās vairākas problēmas, piemēram, tā dēvētie laika caurumi programmā, kuru dēļ tā strādājot ļoti lēni, šī un citas problēmas tiekot sekmīgi novērstas. Arī turpmāk iedzīvotāji siltumtīklu rēķinus saņems atsevišķi, bet šāda kavēšanās kā šomēnes vairs nenotikšot.

Aleksandrs Karpenko arī piebilda, ka rēķini, kas tiek izrakstīti ar jauno grāmatvedības programmu, sniegs vairāk informācijas iedzīvotājiem. Līdz šim, rēķinu apjoma dēļ, uz tiem bijusi minimālā pamatinformācija, tagad esot iespējas to sniegt plašāku,  ne tikai par mājas konkrētā mēneša siltumenerģijas patērīņu, bet arī par mājas siltumenerģijas patēriņu ilgākā periodā, piemēra, gada laikā, kā arī pievienot dažādu citu klientiem svarīgu informāciju.

Komentāri (0-10/27)

  • Ilze
    02.07.2018 18:32
    Ivars:
    Varbūt beidzot tiks aktualizēts māju renovēšanas(siltināšanas)jautājums.

    Viņi arī no renovētajām mājām iemācījušies paņemt tieši tik daudz, cik viņiem vajadzīgs.kurš tad var izsekot godīgumam?
  • Juris
    02.07.2018 18:32
    Jūs man piedodiet, bet produkta 460. versijā ir "laika caurumi" un vēl sazin kas. Šausmīgi komplicēts aprēķins, ja zināms siltumskaitītāja rādījums, mājas platība, katra dzīvokļa platība u.t.t. tas ir visi nepieciešamie parametri? Briesmīgi skaitļošanas apjomi? Da jūs ko, stulbi esat vai izliekaties? Gadus 40 atpakaļ grāmatvedis ar aritmometru sarēķinātu smiedamies. Paskatoties to prezentāciju, man radās iespaids, ka šī sistēma nekad nespēs kaut ko vienkāršot, bet, ja kaut kur ieviesīsies kļūda, tad, lai to atrastu, būs tiešām laika caurumi un nežēlīgi skaitļošanas apjomi. Es tagad arī saprotu, kur parādījās tā astronomiskā summa par rēķina sagatavošanu, par ko bija cepiens kādu laiku atpakaļ.
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Juris:
    Bez tam zināmie grāmatvedības programmu veidotāji, uzzinot, ka viņu konkurentu veikums ir tik vienkārš, ka to var apgūt tik fantastiski ātri un viegli, nekavējoties ieslēgos skapī un nožņaugtu sevi ar kaklasaitēm. te paveras fantastiskas iespējas jaunu grāmatvedības risinājumu ieviešanā un izstrādē. Varbūt pat ar laiku šis varētu kļūt par uzņēmuma pamatvirzienu, un siltumenerģiju kā blakusproduktu piegādāt par velti, varbūt pat piemaksāt lietotājiem. Gāzi grīdā!


    Cien.Jura kungs un citi visu zinošie ļaudis!
    Noziedojiet, lūdzu, pusstundiņu sava dārgā laika un noskatieties šo informatīvo video, izglītoties nekad nav par vēlu!
    https://www.youtube.com/watch?v=Ewbw4hrmolk
  • Joha
    02.07.2018 18:32
    Pie visām lielajām degvielas cenām nebija tik lieli apkures rēķini kā tagad un vēl pie tam tik zemas temperatūras, kā Janvārī. Vai Latvijā ir kāda instance, kas kontrolē pašvaldības uzņēmumus, vai pastāv griesti cik aukstu var pacelt cenas, vai arī pašvaldības var celt cenas cik aukstu grib? Un šie stulbie aizbildinājumi- siltuma zudums neies cauri, vēl pie tam ka daļai Jēkabpilij ir nomainīta siltumtīklu trase.
  • Juris
    02.07.2018 18:32
    Karpenko kungs varētu atklāt jaunu uzņēmuma darbības virzienu. Tas taču ir fantastisks saniegums. Nepilnu divu gadu laikā gandrīz apgūt grāmatvedības programmu. Nekavējoties jāorganizē starptautisks grāmatvežu plenērs, Neapšaubāmi, daudzi (visi) privātuzņēmēji vēlētos, lai arī viņu grāmatveži tik fantastiski īsā laika sprīdī spētu iegūt jaunas iemaņas. Nekavējoties vajag sākt sadarbību ar Agrobiznesa koledžu un augstskolām, organizēt grāmatvežu vasaras intensīvās apmācību nometnes u.t.t. Bez tam zināmie grāmatvedības programmu veidotāji, uzzinot, ka viņu konkurentu veikums ir tik vienkārš, ka to var apgūt tik fantastiski ātri un viegli, nekavējoties ieslēgos skapī un nožņaugtu sevi ar kaklasaitēm. te paveras fantastiskas iespējas jaunu grāmatvedības risinājumu ieviešanā un izstrādē. Varbūt pat ar laiku šis varētu kļūt par uzņēmuma pamatvirzienu, un siltumenerģiju kā blakusproduktu piegādāt par velti, varbūt pat piemaksāt lietotājiem. Gāzi grīdā!
  • Ivars
    02.07.2018 18:32
    Varbūt beidzot tiks aktualizēts māju renovēšanas(siltināšanas)jautājums.
  • Steven Speelberg
    02.07.2018 18:32
    Cienājamā Jēkabpils publika.

    Kur atrodas šie "laika caurumi", aka "provali va vremeņī"? Das ist fantastiš! Kaut kas tāds iepriekš bija sastopams tikai sci-fi autoru darbos. Tātad ceļojumi laikā ir realitāte?!? Melnais caurums pastāv!!! Labprāt tos apmeklētu, vēlos inspirēties jaunajām Star Wars sērijām.
  • Martas tante
    02.07.2018 18:32
    Jauna grāmatvedības programma, kas pa jaunam arī rēķina ;) Viss skaidrs kāpēc tādi rēķini! Varbūt vajag vēl gadiņu ar to pasteādāt un pareizi salikt visus uzstādījumus un ķeksīšus ;)
  • ilze
    02.07.2018 18:32
    mara:
    ,, ja par siltumu šomēnes jāmaksā vairāk, tad iemesls ir patēriņš un siltuma zudumi katrā ēkā atsevišķi un šie jautājumi iedzīvotājiem jārisina ar namu apsaimniekotāju.""-- ha, ha,ha, un visus iepriek's'ejos gados man nebija siltuma zudumu?, ja dz'ivokl'i pie āra plusiem- istabā nav bijis vairāk kā +15, par mīnusiem nerunāsim vispār.... un janvārī undecembrī man dz;ivoklī bija tas pats aukstums. tagad par dz''ivokļa aukstumu jāmaksā 35 eiro vairāk..... Nezinu kurā pasaules valstī vēl lielāks rekets pastāv...

    Arī mums visu janvāri dzīvoklī nebija siltāks par +16,17 grādiem. Pat tiku izsaukusi janvāra sākumā dienestu, lai novērš situāciju, ka temperatūra nokritusies līdz +15. Atnāca, pamērīja, rezultātā dabūja par 1 grādu siltāku un ar to viss beidzās. Visu mēnesi staigājām džemperos un vilnas zeķēs, Diemžēl tālāk uz JSiltumu netika noziņots un tagad par saviem 60kvm (protams arī par neiestiklotajām lodžejām) maksāsim 105Eur. :( Bēdīgi
  • Màmina
    02.07.2018 18:31
    Jādomā par māju siltināšanu ..Valmiera lielākā dala nosiltināta par eiropas naudu.Tur 1 m2 izmaksa 0,86 centi par janvāra mēnesi ....
123

Atstājiet komentāru