2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Sadalot plūdu ūdeņus vairākos baseinos, pašvaldība nosargāja dambi un Jēkabpili no plašas applūšanas

Sadalot plūdu ūdeņus vairākos baseinos, pašvaldība nosargāja dambi un Jēkabpili no plašas applūšanas

Jēkabpils novada domes 27.janvāra sēdē opozīcijas deputāts Aivars Kraps (LPV) lūdza plašāk skaidrot, kāpēc izveidots uzbērums uz Tvaika ielas, kura tikai nesen iela apstrādāta ar dubulto virsmas segumu.   

Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP) skaidroja, ka šī iela ir izveidota ar pagaidu paaugstinājumu jeb nelielu aizsargdambi, lai šādā veidā plūdu laikā sadalītu plūdu ūdeņu baseinus un neciestu lielākā pilsētas daļa. Viņš sacīja, ka Tvaika iela ir zemākā vieta, kur notika pārplūde, kas appludināja uzņēmuma teritoriju un tālāk ūdeņiem, izejot cauri visām caurtekām un ūdens novadsistēmai, bija jānonāk Filozofu ielas dīķi, kur to atsūknēja. Tikmēr Filozofu ielas dīķis bija sasniedzis savu maksimumu un ūdens smēlās jau uz Filozofu ielas. Līdz ar to tika izveidots  uzbērums uz Tvaika ielas un aiztaisītas ciet caurtekas, tika pieņemts lēmums plūdu ūdeņu masas sadalīt, lai mazinātu postu, ko tās varēja nodarīt.  Raivis Ragainis atzīmēja, ka gandrīz visu pagājušo nedēļu tika atsūknēti plūdu ūdeņi no Ābeļos pārplūdušajām vietām jeb Ābeļu ūdens baseina.  Viņš arī uzsvēra, ka pagaidu  aizsargdambju veidošana atsevišķās vietās notika vispārējās drošības labad, lai šīs ūdens masas sadalītu un arī ja, plūdu draudi atkārtotos, ko hidrologi nav izslēguši, jo pie mīnus ārgaisa tempuratūras  grādiem atkal var veidoties vižņi, tad pilsētai jau būtu daudz drošāka sistēma. Paralēli šādu baseinu veidošanai tika pieņemts arī lēmums par iedzīvotāju evakuāciju  no ēkām no Daugavas krasta līdz pat Brīvības ielai. 

Raivis Ragainis  piebilda, ka, mazinot plūdu ietekmi, notika drošībai iekšējo dambju veidošana. Tvaika ielā, paceļot ielas līmeni apmēram par metru, panāca, ka lielākā daļa pilsētas netika appludināta. Jēkabpils mērs uzsvēra, ka nākotnē ielas līmenis būs jāpaaugstina patstāvīgi līdz šī brīža uzbēruma līmenim. Pagaidām situācija tikusi risināta ar pagaidu līdzekļiem –  grunts pievešanu un bigmaisiem. Tādējādi, pēc hidrologu aprēķiniem tikuši sadalīti un novadīti 57 000 kubikmetri plūdu ūdeņu, ja šādi pagaidu dambji netiktu veidoti un plūdu ūdeņi netiktu sadalīti vairākos baseinos, tad pilsētā ar palu ūdeņiem varētu ienākt aptuveni 200 000 kubikmetru Daugavas ūdeņu, kas appludinātu Pļaviņu ielu un aizsargdambi no abām pusēm gandrīz visā garumā, padarot to vēl nedrošāku un ūdeņu dēļ liedzot iespēju piekļūt dambim un to stiprināt. Raivis Ragainis atzina, ka šī nelielo aizsargdambju veidošanas metode un palu ūdeņu sadalīšana vairākos baseinos, pasargājusi pilsētu no lielākas nelaimes.

Komentāri (0-2/2)

  • No Ābeļiem
    30.01.2023 12:07
    Dambis tikai būvēts , lai pasargātu Šreku no iespējamiem plūdiem pavasarī. Plūdu gadījumā mums Ābeļos būs pavisam slikti. Bet Domei jau oligarhs ir svarīgāks.
  • Tre
    30.01.2023 10:00
    Diezgan neveikls skaidrojums par Tvaika ielu, bet gudriem vārdiem. Aculiecinieki stāsta, ka nevienu pili ūdens tā aizbērtā Tvaika iela nav aizturējusi, aizbērta jau tad, kad ūdens nokrities.

    Žēl Ābeļu - ja nu atkal nāks, tad viņiem tiks visi ūdeņi - tur tieši tā feini uzbūvēts, lai ūdens aiziet pa veco gultni, "ja nu kas"

Atstājiet komentāru