2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Pirmā ilgtermiņa prognoze pavasarim: Nekas labs nav gaidāms

Pirmā ilgtermiņa prognoze pavasarim: Nekas labs nav gaidāms

Latvijas Vides, ģeoloģijas un metroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna TV3 ziņu raidījumā “900 sekundes” prognozēja laika apstākļus pavasarī.

Komentējot, kādi laikapstākļi varētu būt sagaidāmi pavasarī, LVĢMC Prognožu un klimata daļas vadītājs brīdināja plūdu iespējamību plašākā Latvijas teritorijā nekā citus gadus šajā gadalaikā.
“Nekas labs šogad nav gaidāms, jo vairākkārt ir veidojies ledus, mazliet pajukuši sastrēgumi upēs, pieturoties salam, process vēl turpināsies, ledus nāk klāt, veidojas vižņi. Plūdu draudi pastāv lielākajā Latvijas daļā, ka varētu applūst ne tikai palienes, bet arī plašākas teritorijas. Ir priekšnoteikumi, lai gads būtu sarežģīts palu periodā,” atzina Vīksna.

Komentējot laikapstākļus plašākā perspektīvā, viņš prognozēja, ka gaisa temperatūras rekordi, visticamāk, turpināsies, nākotnē kļūst aizvien karstāks, īpaši Ziemeļu puslodes daļā, un sekos arī citi lielie, postošie meža ugunsgrēki, kas palielinās lielu, reģionālu ugunsgrēku rašanās risku.

Ledāju kušana klimatam nozīmē kopumā lielas, globālas izmaiņas, ko lēnām var redzēt jau tagad, redzamāka ir ūdens līmeņa celšanās okeānos, ko var redzēt un kas turpināsies. Mazāk redzamas iezīmes - okeāna straumju mainīšanās. Arī Latvijā ūdens līmenis noteikti paaugstināsies.

Atstājiet komentāru