2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kādu laiku februārī - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesī - prognozē dabas zīmju vērotājs?

Kādu laiku februārī - Sveču, Puteņu un Ziemeļvēja mēnesī - prognozē dabas zīmju vērotājs?

Kalendārās ziemas pēdējais mēnesis februāris tautas valodā ir, un paliks puteņu, sniega un vēju mēnesis. Ticējumi saka, ja februārī uz sniega parādās tārpiņi, mušas un danco odi, tad bitēm posts, sliktas ražas un lietains gads. Auksts un sauss februāris paredz karstu augustu. Ja februāris silts, tad pavasaris auksts, bet ja lietains – pavasaris un vasara slapji. Ja puteņu mēneša sākums saulains un jauks, būs agrs un silts pavasaris. Jo aukstāka februāra pēdējā nedēļa, jo siltāks marts un auglīgāks gads, tā savā blogā raksta dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs..

Atbilstoši nozīmīgām dienām pagājušajā augustā, kā arī 20. augustam un 27. decembrim, tad februārim pārsvarā vajadzētu būt ar nelielu nokrišņu daudzumu un ar nelielu līdz mērenu, bet vienmērīgu salu. Janvāra nogalē apspriežoties ar veco dārznieku par turpmākajiem laikapstākļiem, var noprast, ka līdz pavasarim, te, Latvijas austrumos, vēl tālu. No sirmā dārznieka sacītā izknibināju to, ka ziemas beigas būs cauras... Bet varbūt ar ziemu jau cauri? Laikam jau nē.

Puteņu mēnesis šogad rādās būt ar mazāk mainīgiem laika apstākļiem, kā tas bija janvārī. Mēness fāzēm mainoties jaunā mēnesī (no 1. februāra līdz 7. februārim) iespējams garāks neliela līdz mērena sala laiks. Šajā laikā neliels sniegs un vietām skaidrās naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 18, 20 grādiem. Uz ceļiem apledojums.

Februāra vidū mākoņainas dienas mīsies ar saulainākām, vairāk vējainu dienu ar sīkiem un īslaicīgiem dažādiem nokrišņiem. Temperatūra svārstīsies no plus 5 grādiem Latvijas rietumos līdz mīnus 10, 12 grādiem austrumos. Dažviet, pastiprinoties vējam, puteņos. Ceļi slideni.

Sveču mēneša otrajā pusē, pilnmēnesī, pārsvarā līdz Matīsa dienai ( 25. februāris), sals var pastiprināties. Šajā laikā nokrišņu maz, bet debesīm skaidrojoties dažās naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 18 grādiem. Vēlāk, mēneša beigās, mākoņains, brīžiem skaidrosies un temperatūra robežās no plus 5 grādiem dienā līdz mīnus 8 grādiem naktī. Nokrišņi, kas var būt dažādi, īslaicīgi. Ceļi šajā laikā slideni.

Kopumā februāris būs tuvu ikgadējiem vidējiem mēneša rādītājiem temperatūru ziņā un ar nokrišņiem, kas pārsvarā sniegs, mazāk kā parasti. Tāpat arī dienu, ar brāzmainiem vējiem, kā tas bija janvārī, rādās būt mazāk. Lai arī saulainās februāra beigu dienās sajutīsim pavasara elpu, līdz pavasarim vēl tālu. Šādās ziemās kā šogad tikai laikā ap Pavasara Māru (25. marts) manīsim pirmos pavasara vēstnešus un lieciniekus (zilās vizbulītes, lauku cīruļus, ķīvītes, māju strazdus). Protams, Rietumlatvijā tas būs krietni agrāk.

Ticējumi par februāri

Sveču mēnesis ir laiks, kad melnais krauklis būvē ligzdu un mēneša beigās kraukļu mātīte dēj olas. Sāk „zāģēt” lielā zīle un pirmo dziesmu skandina dzeltenā stērste. Sāk pārlidot zīdastes un sarkankrūtīši, bet lāču mātei dzimst lācēni. Februāra beigās gaisā jau virmo pavasaris un sniegs smaržo pēc pavasara.

1. februārī jāvēro laiks. Ja diena skaidra, saulaina un jumtlāses pil, tad agrs pavasaris. Ja snieg un putina, tad snigs un putinās arī marta pirmajā pusē. Kāds 1. februāris, tāds lielākoties viss mēnesis.

2. februāris - Sveču diena, Ziemas Māra, Svecaine jeb Grabenīca. Tā ir viena no Govju dienām un Vēja dienām. Sveču diena ir ziemas vidus. Sveču dienā nemēdz strādāt un gulēt, sevišķi sievietes. Vāra cūkas galvu, pupas un miežu piestu. Cep karašas. Lai būtu skaists, tad jādzer alus vai jāēd sarkanas ogas. Ticējumi. Ja Sveču diena ir skaidra un saulaina, tad būs vēl daudz sniega. Ja Sveču dienā snieg vai putina, tad gaidāma silta un lietaina vasara, ja skaidrs – sausa. Ja Sveču dienā  apmācies laiks, tad būs slikta vasara.

5. februāris – Agates, Acu diena. Agatas dienā svētīto maizi uzglabā, lai neizceltos ugunsgrēks. Agates dienā jāsvētī maize. Šī maize jāēd, kad kakls sāp. Ticējumi. Ja Agates dienā stiprs sals, tad ilgāk par trīs dienām tas nebūs. Ja salā svīst logi – būs siltāk. Ja stiprā salā leduspuķu raksti tiecas augšup – sals turpināsies. Ja lejup – būs atkusnis.

6. februāris – Dārta, Doroteja. Šajā dienā arī senču Metenis atbilstoši Gregora kalendāram. Šī diena puse laika no vecās līdz jaunajai maizei. Ticējumi. Kāds laiks šajā dienā, tāds pārsvarā visu pavasari. Ja diena skaidra un saulaina, pavasaris būs silts. Ja sniegputenis – būs vēls pavasaris.

15. februāris – Vecā Ziemas Māra. Ja šajā dienā stiprs sals, pavasaris būs auksts un vēls. Ja diena sniegaina, tad drēgns un neveselīgs pavasaris. Ja snieg no rīta, laba būs agrā sēja. Ja dienas vidū, laba būs vidējā sēja. Ja vakarā, laba būs vēlā sēja.

19. februāris ir viena no Vēja dienām un senču Metenis atbilstoši Jūlija kalendāram. Ja 19. februārī stiprs sals, tad pavasaris būs jauks, bet vasara karsta un sausa.

24. februāris, citviet 25. februāris, ir Matīsa diena. Tā ir pirmā kustoņu diena. Dzīvā radība sāk mosties no ziemas miega. Sēklu pirms pavasara sējas šajā dienā izliek salā, jo saldēta sēkla dod labāku ražu. Ticējumi. Ja istabā lido kodes, martā būs aukstums. Nedrīkst no meža nest žagarus, tad čūskas nāk tuvu pie mājas. Jo aukstāka Matīsa diena, jo siltāka būs Ģertrūde (17. marts).

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru