2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Vēl tikai šodien iedzīvotāji aicināti balsot par Latvijas 2022. gada ģeovietu, no Jēkabpils novada – Krustalīča klints un Vecmelderu avoti

Vēl tikai šodien iedzīvotāji aicināti balsot par Latvijas 2022. gada ģeovietu, no Jēkabpils novada – Krustalīča klints un Vecmelderu avoti

Vēl tikai šodien līdz pulksten 24.00 iedzīvotāji aicināti balsot par Latvijas 2022. gada ģeovietu. No Jēkabpils novada teritorijas izvirzītas: Krustalīča un Kraukļa klintis pie Daugavas ar iespaidīgajām dolomītiežu kraujām Sēlpils pagastā un Vecmelderu avoti Aknīstes pagastā. 

Kopumā nominētas astoņas ģeovietas. Ar tām var iepazīties vietnē geoparks.lv. Savu izvēli, kura ģeovieta tiek atbalstīta aicina sūtīt  e-pastu dainis.ozols@latnet.lv.  Atbilstoši balsojumu rezultātiem, 13. janvārī biedrība “Ziemeļvidzemes ģeoparks” nosauks “Latvijas 2022. gada ģeovietu”. 

Krustalīča klints Sēlijā 

Dolomīta klinšu fragmenti, kas paceļas virs Pļaviņu HES ūdenskrātuves līmeņa. Iespēja pievērst uzmanību appludinātajam Daugavas posmam. Klintis ir appludinātās Daugavas elementi, atrodas abos upes krastos.

Vienas no iespaidīgākājiem un arī lielākajām Latvijas dolomītiežu kraujām (vismaz garuma ziņā). Pie nolaista ūdens līmeņa tas ir kaut kas neticams. Aktualizējama kā ģeovieta, liecība par Pļaviņu HES appludinātā Daugavas posma krāšņumu un ģeoloģiskajām vērtībām.

Vecmelderu avoti

Dažādi avoti un avoksnāji gan nogāzēs, gan palienē ar lielu ūdensdevi. Avoti baro Vecmelderu dzirnavu dīķi, daļa avotu atrodas dīķa dzelmē. Strauts tālāk ietek Dienvidsusējas upē. Avotu ūdens ir kaļķains, ar palielinātu dzelzs saturu. Izteiksmīgas atsevišķu avotu iztekas.

Dabas piemineklis, aktualizējams kā maz zināma un līdz šim nenovērtēta savdabīga ģeovieta.

Atstājiet komentāru