2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Daugavā pie Jēkabpils ledus un vižņu sastrēgums ir izgājis, tas apstājies pie Zeļķu tilta (FOTO, VIDEO)

Daugavā pie Jēkabpils ceturtdienas pēcpusdienā sākās ledus un vižņu kustība.

“Situācija ir būtiski izmainījusies. Ap pulksten 16.30 sākās ledus kustība Daugavā un pie pilsētas upes līmenis paaugstinājās līdz 6,21 metram virs noteiktās atzīmes, bet tas nebija ilgi, jo pieaugot spiedienam, izkustējās vižņu sastrēgums. Viss ledus posmā no Ābeļu salas līdz Zeļķu tiltam ir izgājis un sablīvējies posmā no Zeļķu tilta līdz Pļaviņām.  Ūdens līmenis Daugavā pilsētas teritorijā turpina kristies un šāda tendence saglabāsies vismaz vēl diennakti. Savukārt pie Zeļķu tilta vizņu un ledus sastrēguma dēļ ūdens līmenis ceļas un turpinās pieaugt posmā līdz Sakas salai. Apdraudētākās vietas ir Sakas sala un vasarnīcu rajons pie Zeļķu tilta,” saka Jēkabpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts un piebilst, ka patlaban pilsētā situācija ir mierīga, jo ledus ir izgājis un ūdens līmenis upē ir samazinājies aptuveni par metru.

Arī Dignājas un Dunavas pagastos situācija ir mierīga.

Iedzīvotāji aicināti netuvoties applūstošajām palienēm un nekāpt uz sasalušajiem ledus vižņiem.

Jautāts, kāda situācija ir Jēkabpils novada citās upēs un, piemēram, Biržu pļavās, kur arī regulāri palu laikā applūst dārza mājiņu mikrorajons.

“Citviet situāciju neesam pētījuši un nav arī saņemti ziņojumi par applūdušām vietām, taču šī atkušņa laikā ūdens līmenis ir paaugstinājies visās upēs. Biržu pļavas varbūt ir applūdušas, bet tās nav mūsu dienas kārtības  jautājums Nr.1, jo šeit dzīvojamās ēkas un ceļi neapplūst, ja applūst, ļoti īslaicīgi un lielu apdraudējumu tas nerada,” saka Ilmārs Luksts.

Viņš piebilst, ka ledus un vižņu iziešana pie Jēkabpils daļai iedzīvotāju, kas dzīvo Daugavas krastā ir labā ziņa, savukārt iedzīvotājiem, kuru mājas ir pie Daugavas bijušā Krustpils un Salas novadā, tā nav labā ziņa. Ja sastrēgums pie Zeļķu tilta neizies līdz salam, ko prognozē nākamajā nedēļā, un sasals, tad sākoties nākamajam atkusnim pieaugs plūdu draudi Sakas salai un teritorijām bijušā Krustpils novadā, skaidro Ilmārs Luksts.

Ilmārs Luksts sacīja, ka Civilās aizsardzības komisijas locekļi ar operatīvo informāciju apmainās 24 stundas diennaktī un situāciju kontrolē. 


FOTO/VIDEO – Jēkabpils novads/ Facebook

 

Atstājiet komentāru