2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Nedēļas pirmajā pusē vietām valstī, arī Sēlijā un Jēkabpils apkārtnē, gaidāma ļoti stipra snigšana

Nedēļas pirmajā pusē vietām valstī, arī Sēlijā un Jēkabpils apkārtnē, gaidāma ļoti stipra snigšana

Otrdien un trešdien, 26.-27.janvārī, vietām Latvijā – galvenokārt Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā, – var uzsnigt vairāk nekā 30 centimetru sniega, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.

Ilgstošus un spēcīgus nokrišņus sagādās ciklons, kas no Ukrainas rietumiem pārvietosies uz Latviju un pieņemsies spēkā. Valsts austrumos daļa nokrišņu būs lietus, bet centrālajos un rietumu novados galvenokārt snigs. Līdz trešdienas pēcpusdienai vietām var uzsnigt 30, varbūt pat 40 centimetru sniega.

Sagaidāms, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinās oranžo brīdinājumu par ļoti stipru sniegu vai sarkano brīdinājumu par ekstremāli stipru sniegu. Kopš trīspakāpju brīdinājumu sistēmas ieviešanas Latvijā ne reizi nav izsludināts sarkanais brīdinājums sniega dēļ.

Saskaņā ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra informāciju intensīvākā snigšana gaidāma Sēlijā, tajā skaitā Jēkabpils apkārtnē, Zemgales austrumu daļā un Vidzemes dienvidrietumu daļā, tai skaitā Rīgā. Citas prognozes pieļauj iespēju, ka visvairāk snigs Zemgales rietumu daļā vai pat Kurzemē.

Snigšanas laikā gaisa temperatūra būs aptuveni nulle grādu un pastiprināsies vējš no ziemeļu puses, līdz ar to vietām gaidāms arī putenis. Dažviet zem sniega svara var lūzt koki.

Nākamās nedēļas otrajā pusē gaidāms neliels līdz mērens sals, daudzviet snigs.

Vietām valstī nokusis sniegs; Dagdu aizvien sedz 26 centimetrus bieza sniega sega

Vietām valstī vienlaidu sniega sega ir izzudusi, bet Dagdā saglabājas 26 centimetrus dziļš sniegs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Novērojumu stacijās Rucavā, Liepājā un Pāvilostā, kā arī Stendē, Ainažos un Priekuļos atlicis mazāk nekā viens centimetrs sniega vai arī sniegs pilnībā izkusis. Citviet valsts rietumu un centrālajā daļā ir vidēji no diviem līdz desmit centimetriem bieza sniega kārta.

Dziļākais sniegs novērojumu stacijās Vidzemē ir 18 centimetru Alūksnē, savukārt sniega segas biezums Latgalē svārstās no trim centimetriem Daugavpilī līdz 26 centimetriem Dagdā.

Dagdā un citviet valsts galējos austrumos stipra sniga 1.janvārī. Mēneša vidū dziļāka sniega sega izveidojās Dobelē un Kalnciemā, kur zemi pārklāja attiecīgi 34 un 38 centimetrus augsta sniega kārta, iedzīvotāji no Tukuma vēstīja pat par 47 centimetriem dziļu sniegu. Rietumzemgalē sasnigušais sniegs bija gaisīgs, tādēļ sniega sega pēc snigšanas beigām strauji saplaka.

Savukārt 18.janvārī spēcīgi sniga Ventspilī, kur sniega segas biezums pieauga līdz 29 centimetriem, bet patlaban tas sarucis līdz trim centimetriem.

Kūstošā sniega un lietus ietekmē ūdens līmenis upēs paaugstinājies galvenokārt tikai Kurzemē. Kopš mēneša vidus Bārtā, Durbē, Rīvā un Užavā ūdens līmenis cēlies par pusmetru līdz metru.

Tuvākajās diennaktīs Latvijā būs daudz nokrišņu, vietām – ar lielāko varbūtību valsts centrālajā daļā – var uzsnigt pat 30 centimetru svaiga sniega, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru