2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

2017.gads iesācies ar ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas upēs

2017.gads iesācies ar ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas upēs

Nokrišņu ietekmē 2017.gads ir sācies ar ūdens līmeņa paaugstināšanos lielākajā daļā Latvijas upju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā ūdens līmenis galvenokārt turpināja paaugstināties par diviem līdz astoņiem centimetriem (cm). Daugavas baseina upēs Baltkrievijā ūdens līmenis nedaudz pazeminājās viena līdz deviņu cm robežās, savukārt pietekās Latvijas teritorijā ūdens līmenis paaugstinājās par vienu līdz 12 cm. Tomēr atsevišķās Daugavas baseina upēs ūdens līmeņa paaugstināšanās bija ievērojamāka.

Kopš 1.janvāra ūdens līmenis Pededzē pie Litenes ir paaugstinājies par 52 cm, Ogrē par 28 līdz 52 cm, Lielajā Juglā pie Zaķiem par 90 cm, bet Mazajā Juglā par 38 cm. Salacā un tās baseina upēs ūdens līmenis diennaktī paaugstinājās par 16 līdz 47 cm. Gaujā un tās baseina upēs nokrišņu ietekmē ūdens līmenis ir paaugstinājies par 9 līdz 52 cm.

Ievērojamākā paaugstināšanās bija novērojama Vaidavā un Amatā. Savukārt Lielupē ūdens līmenis viena līdz desmit cm robežās ir pazeminājies. Pārējas Lielupes baseina upēs vērojamas ūdens līmeņa svārstības. Savukārt Kurzemes upēs ūdens līmenis ir paaugstinājies - Ventā viena līdz septiņu cm robežās, bet Ventas baseina upēs par deviņiem līdz 47 cm, Baltijas jūras piekrastes upēs par desmit līdz 34 cm.

Upes Latvijas teritorijā no ledus ir brīvas, vienīgi Daugavā no augšteces līdz Suražai saglabājas ledus sega ar lāsmeņiem, pie Suražas arī ledstāve, kuras ledus biezums 31.decembrī bija desmit cm. Daugavā Latvijas teritorijā pie Jēkabpils un Zeļķiem upes krastos ir ledus krautņi.

Pēc centra datiem, tuvākajās dienās Latvijas upēs ūdens līmenis galvenokārt turpinās paaugstināties. Gaisa temperatūrai pazeminoties zem nulle grādu atzīmes un visā valsts teritorijā iestājoties salam, 4. un 5.janvārī lielākajās upēs gaidāma atkārtota ledus pirmatnējo formu, tostarp piesalu un vižņu intensīva veidošanās, bet mazākajās upēs iespējama arī ledstāves izveidošanās.

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru