2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Šodien ir septiņu gulētāju diena

Šodien ir septiņu gulētāju diena

27. jūnijā pēc latviešu tautas ticējuma ir Septiņu gulētāju diena. Ja šajā dienā spīdēs saule, tad tā spīdēšot vēl septiņas dienas pēc kārtas, taču, ja līs lietus, tad līšot vēl septiņas dienas. Turklāt, ja pēc septiņām dienām lietus nerimsies, tad līs vēl septiņas nedēļas, stāsta tautas ticējumi.

27. jūnijā atzīmētā Septiņu gulētāju diena pēc kalendāra reformas iznāca 10. jūlijā, un, piemēram, 1907. gada kalendārā minētas abas šīs dienas, katra ar nedaudz atšķirīgu nosaukumu. Tautas ticējumi prognozē ilgākus nokrišņus arī, ja līst 10. jūlijā, kas esot Septiņu brāļu diena. Ja šajā dienā līst, tad nokrišņi gaidāmi vēl septiņas nedēļas.

Senāk latviešiem šādas dienas nav bijis, tā parādījusies salīdzinoši nesen. Par šīs dienas izcelsmi Latviešu konversācijas vārdnīcā teikts: "Septiņi gulētāji, septiņi brāļi, svētie. Tie ir kristīgi jaunekļi, kas, pēc 5. gs. radušās leģendas, Efesā, valdnieka Decija kristiešu vajāšanas laikā paslēpušies kādā alā, tur iemūrēti, bet ķeizara Teodozija II (408.-450.) valdīšanas laikā, t.i., pēc apmēram 200 gadiem, uz laiku atmodušies, lai apliecinātu ar savu likteni un vārdiem mirušo augšāmcelšanos. Pētnieki saskata leģendā pagānu un jūdu nostāstu motīvu atliekas. Septiņu gulētāju svētki jeb diena ir 27. jūnijā. Viņu šķietamo kapu Efesā apmeklēja daudz svētceļnieku."

Ja septiņu gulētāju dienā saule spīd, tad tā spīdēs septiņas dienas no vietas; ja lietus līst - līs septiņas dienas. Ja pēc 7 dienām nepārstāj, tad tāds pat laiks turpināsies 7 nedēļas.
/A. Zālīte, Bērzpils./

Septiņi gulētāji izmantoti arī maģiskām izdarībām. Ja kādam nenāk miegs, tad vajag septiņu gulētāju vārdus uzrakstīt uz papīrīša un slepeni pabāzt bezmiedzim zem spilvena. Senie latvieši tādam, kas sasirga septiņu gulētāju dienā, sita septiņas reizes pa sāpošo vietu un teica: "Slimība, paliec guļot kā septiņi gulētāji!" Latviešu ticējumi aizliedz gulēt septiņu gulētāju dienā, ja negrib iemantot sāpes krustos vai snauduļot veselu gadu.

Ja gulētāju dienā guļ ilgi no rīta, tad visu gadu
no rītiem jākaujas ar miegu. /R. Svekre, Valka./

Tautas ticējumos zīmīgs datums tālāko laikapstākļu noteikšanā ir arī 29.jūnijs - Pētera diena. Ja Pēterdienā līst, tad līs līdz Annas dienai, kas ir 26.jūlijā. Tautas ticējumi arī paredz - ja Pēterdienā līst, tad līs visu siena laiku. Taču, ja dzeguze beidz kūkot līdz Pēteriem, tad būs silts rudens.

Avots: orakuls.lv

Atstājiet komentāru