2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Raidījumā “Starp putniem un cilvēkiem” par mežu apsaimniekošanu Latvijā

Raidījumā “Starp putniem un cilvēkiem” par mežu apsaimniekošanu Latvijā

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) veidotajā raidījumā “Starp putniem un cilvēkiem” sestdien, 7. maijā, plkst. 10.30 LNT ēterā tiks skaidrots, ka ir iespējams mežā saimniekot gan finansiāli izdevīgi, gan arī putniem un citiem dzīvniekiem draudzīgā veidā.

LOB jau ziņoja, ka katru gadu putnu ligzdošanas laikā mežizstrādes dēļ iet bojā vismaz 50 000 putnu ligzdu valsts mežos vien. Savukārt meža nozares pārstāvji aizbildinās ar zaudējumiem, ja tiktu pārtraukta mežizstrāde trīs mēnešus gadā. Tomēr labās prakses piemēri rāda, ka ir iespējama arī saudzīga mežu apsaimniekošana, gūstot peļņu.

Vieni no šādiem dabai draudzīgiem saimniekošanas veidiem ir miera perioda ievērošana putnu ligzdošanas laikā un izlases ciršu izmantošana, par ko raidījumā stāsta paši mežu īpašnieki.

Viesturs Ķerus, LOB valdes priekšsēdētājs norāda: “Mežizstrādes radītā mežu fragmentācija un dzīvotņu degradācija ir būtiski faktori, kas negatīvi ietekmē meža putnu populācijas. Meža putnu aizsardzība lielā mērā ir meža īpašnieku un apsaimniekotāju rokās, tāpēc īpašs prieks par tiem meža saimniekiem, kas izvēlas strādāt dabai draudzīgi.”

Šis būs trešais LOB veidotais raidījums “Starp putniem un cilvēkiem” LNT ēterā sešu raidījumu ciklā. Pirmajā raidījumā tika stāstīts par gada putnu – dižraibo dzeni, putnu daudzveidību Latvijā, to skaita pārmaiņām un apdraudējumiem, kā arī putnu vērošanu. Savukārt otrajā raidījumā uzzinājām par LOB vietējām grupām un pilsētu putniem – sudrabkaiju (sauktu arī par “Rīgas albatrosu”), atjautīgo vārnu un tipisku meža iemītnieku, kas nu pārvācies uz pilsētu – vistu vanagu. Nākamajos raidījumos izzināsim medņus, purvu un pļavu putnus, kā arī citas tēmas.

Visus raidījumus “Starp putniem un cilvēkiem” var noskatīties arī internetā www.youtube.com/putnidaba un TVplay.lv.

LOB TV raidījumu “Starp putniem un cilvēkiem” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un atbalsta SIA “Motacilla”.

Sagatavoja: Agnis Bušs, LOB sabiedrisko attiecību koordinators, agnis@putnidaba.lv

Atstājiet komentāru