2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Prognozē klimata pārmaiņu būtisku ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību

Prognozē klimata pārmaiņu būtisku ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību

Nākotnē paredzamās klimata pārmaiņas ietekmēs valsts ekonomiku un visas tautsaimniecības nozares - būs nepieciešami adaptācijas pasākumi, piektdien publiskajā diskusijā "Latvijas nākotne jaunajā klimata realitātē" sacīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna.

Vīksna skaidroja, ka pēdējā laikā Latvijā, īpaši ziemas periodā, izteikti palielinājies nokrišņu daudzums, turklāt arvien palielinās dienu skaits ar ļoti stipriem nokrišņiem. Nokrišņu daudzuma palielināšanās vasaras sezonā saistīta ar lietusgāžu īpatsvara palielināšanos - arvien biežākas ir intensīvas lietusgāzes īsā laika periodā.

"Laikapstākļi Latvijā savā ziņā kļūst tropiskāki," skaidroja Vīksna, norādot, ka nākotnē Latvijā vasarā sausuma periodi varētu mīties ar intensīvu lietusgāžu periodiem. Viņš skaidroja, ka tādā gadījumā valstī nākotnē var sekot arī lietusgāžu izraisīti plūdi, kā arī intensīvi nokrišņi var nodarīt bojājumus infrastruktūrai.

Komentējot laikapstākļus ziemā, Vīksna norādīja, ka turpmākajās desmitgadēs vidējā gaisa temperatūra ziemas sezonā Latvijā varētu pieaugt pat par 6 līdz 7 grādiem. Tas turpinās ietekmēt sniega segas mazināšanos un noturību.

Kā vēstīts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piektdien rīko diskusiju par Latvijas nākotni jaunajā klimata realitātē ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību Parīzes nolīguma nozīmībai un klimata pārmaiņām, kā arī rast atbildes uz jautājumiem, vai un kā Latvijai saistībā ar jauno klimata realitāti būtu jāmainās.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru