2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kādi ir ticējumi par pavasarī pirmo ieraudzīto tauriņu?

Kādi ir ticējumi par pavasarī pirmo ieraudzīto tauriņu?

Ilgi gaidītais pavasaris beidzot ir atnācis, un kopā ar to arī tauriņi. Tieši pavasarī mēs tiem pievēršam lielāko uzmanību – ir ticējumi, kuros skaidrota ieraudzītā tauriņa nozīme.

Ja pirmais redzēts gaišs tauriņš, tad šovasar gaidāmas kāzas vai krustības, un tā būs laba un laimīga. Raibenis liecina, ka gada siltākajos mēnešos nebūs jāgarlaikojas – gaidāmi dažādi piedzīvojumi. Tumša vai melna tauriņa ieraudzīšana sola nelaimi. Tautas ticējumi skaidro, ka sapnī redzētie tauriņi sola priecīgu notikumu.

Parasti pavasarī pirmie ieraugāmi ir dažādi raibeņi – acainais, parastais nātru, papuves, bērzu, jāņogu un citi raibeņi, kā arī dzeltenie krūkļu balteņi jeb citrontauriņi.


Portālā Dabasdati.lv iespējams iepazīties ar šajā pavasarī jau novērotajiem lidojošajiem kukaiņiem. Dabasdati.lv lietotāji redzējuši jau arī pļavas dzelteni, bērzu pavasarsprīžmeti, kāpostu balteni un augļkoku raibeni. Liela daļa ziņojumu papildināti ar skaistiem fotoattēliem.

Ticējumi par tauriņiem:

1. Ja pavasarī pirmo reizi ieraudzīsi vienu tauriņu, to gadu nodzīvosi brīvs, ja divus – iemīlēsies.
2. Ja vakarā, kad aizdedzina lampu, ap to sāk lidot mazs spožs taurenīts, tad saņemsi vēstuli.
3. Ja pirmo reiz redzi baltu tauriņu vai gaišu taureni, tad tai vasarā būs gaiša, priecīga dzīve.
4. Ja pavasarī pirmo tauriņu ierauga raibu, tad tai gadā būs raiba dzīve, ja gaišu, tad laba, ja tumšu - grūta; bet ja divus gaišus kopā , tad tajā gadā būs kāzas, un ja abus melnus - bēres.
5. Kad pavasarī pirmo taureni redz dzeltenu, tad būs karsta vasara, ja ierauga baltu, tad būs mīlīga vasara, bet ja ierauga tumšu taureni, tad būs lietaina vasara.
6. Ja tauriņu redz sapnī, tad gaidāms kāds prieks.
7. Ja pavasarī pirmo taureni redzi gaiši zilu, būs vēsa, bet saulaina vasara.
8. Ja pavasarī pirmais redzētais tauriņš lido, būs darbīga vasara, ja tup uz lapas, mazkustīga, bet ja uz zieda, mīlestības pilna vasara.
9. Ja pavasarī pirmais tauriņš ir baltā krāsā, tad tajā gadā vairāk kāzu un kristību godības gaidāmas.

Protams, viedokļi par to simboliku var atšķirties, un mēs katrs varam izvēlēties - ticēt vai neticēt.

Atstājiet komentāru