2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Aicina ziņot par liepu ziedēšanu

Aicina ziņot par liepu ziedēšanu

Jūlijs ir liepu ziedēšanas mēnesis – drīz jau gaisā varēs sajust to saldo smaržu! Gadu no gada vasaras kulminācijas laiks jeb vasaras vidus, ko iezīmē liepu ziedēšana, mainās. Ilglaicīgo fenoloģisko datu analīze liecina, ka Eiropā liepu ziedēšana iestājas arvien agrāk.

 

Aicinām ikvienu iesaistīties un ziņot par liepu ziedēšanu Latvijā portālā Dabasdati.lv. Latvijā savvaļā ir sastopama viena liepu suga – parastā liepa (Tilia cordata), vasarzaļš vidēji liels koks līdz 25-30 metriem. Parastā liepa ir izplatīta visā Latvijas teritorijā, bieži stādījumos vecos parkos un pie viensētām. Pilsētu apstādījumos ir izplatītas arī vairākas svešzemju liepu sugas, biežākās no tām ir Holandes liepa (Tilia vulgaris) un platlapu liepa (Tilia platyphyllos). Platlapu liepa uzzied 1-2 nedēļas agrāk par parasto liepu, savukārt Holandes liepa zied nedaudz pirms, vai aptuveni vienā laikā ar parasto liepu. Fenoloģiskie novērojumi arvien biežāk tiek izmantoti, lai pierādītu un pamatotu klimata mainību.

 

Kā liecina pētījumi pavasara un vasaras fenoloģiskās fāzes (lapu plaukšana, pumpurošanās, ziedēšana) Eiropā (arī Latvijā) iestājas arvien agrāk. Arī liepu ziedēšana vērojama arvien agrāk.

Atstājiet komentāru