2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Kādu laiku prognozē jūlijā – Liepu un Siena mēnesī?

Kādu laiku prognozē jūlijā – Liepu un Siena mēnesī?

Vērojot norises dabā, laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs karstākas dienas jūlijā prognozē mēneša sākumā un beigās.

 

Dabas procesi nozīmīgajās dienās janvārī, martā un maijā liecinājuši, ka jūlijs būs mēreni silts un arī nokrišņu daudzums būs tuvu normai. Bukšs vērojis maijvaboļu uzvedību pavasarī, proti, ja maijvaboļu maijā ir daudz, vasara būs karsta. Šogad maijvaboles izlidojušas agri un maijā to bijis maz, kas nozīmējot, ka vasarā būs vien dažas karstas dienas un karstums nebūs ilgstošs.

 

Jūlija pirmā puse būs saulaināka, sausa, dienas būs siltas. Atsevišķās dienās gaisa temperatūra var pietuvoties plus 30 grādu atzīmei. Jūlija vidū gaidāmi mainīgi laika apstākļi - siltās dienas mīsies ar vēsajām. Savukārt uz mēneša beigām nokrišņu atkal būs mazāk un gaisa temperatūra dienā var sasniegt plus 28 grādu atzīmi.

 

Līdzīgi laika apstākļi varētu saglabāties arī augusta pirmajās dienās, prognozē laika zīmju vērotājs.

 

Jūlijā ir nozīmīga diena turpmāko laika apstākļu prognozēšanai - 10.jūlijs ir septiņu brāļu diena. Tautas ticējums vēsta: ja šajā dienā līst lietus, tad līs arī turpmākās septiņas nedēļas.

 

Ticējumi par jūliju

 

Jūlijs ir vasaras vidus. Tas ir liepzieda un siena mēnesis. Ja jūlija sākumā vēl ir ziedu laiks, tad siena mēneša beigās jau ražas laiks. Jūlijs ir siltākais un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Ticējums saka, ja silts jūlijs un vēss augusts, tad būs auksta ziema.

 


1. jūlijs - Imanta diena. Tas ir laiks, kad debesīs vizmo sudrabainie (dimanta) mākoņi un sākas siena pļaujamais laiks.
Ticējumi. Ja 1. jūlijs lietains, būs vēla ziema. Ja Imanta diena saulaina un karsta, būs agra ziema.

 


2. jūlijā - Laidene jeb viena no Vasaras (Mazajām) Mārām. Laidenē, tāpat kā Jāņos un Pēteros dedzina prieka ugunis. Danco, dzied un lec pār ugunskuru. Laidenē beidzas ziedu dienas.

Ticējumi. Ja Laidenē spīd saule un mākoņi iet pret vēju, tad vējš mainās un būs lietains laiks.

 


4. jūlijs ir Bišu un Liepzieda diena. Diena, kad ievāca pirmo vasaras medu un bites aizgāja liepās. Sākas liepzieds un vasaras medus laiks. Šogad liepas sāka ziedēt jau Jāņos.


Ticējumi. Ja saulaina diena, būs daudz garšīga medus. Ja līst, būs daudz baltā medus.

 


Septiņu brāļu diena ir 10. jūlijā. Septiņi brāļi ir tie paši Septiņi gulētāji (27.06.) un arī ticējumi līdzīgi.


Ticējumi. Ja “Brāļu dienā” ielīst, līs septiņas nedēļas. Ja spīd saule – tā spīdēs septiņas nedēļas no vietas.

 


20. jūlijs ir viena no Pērkona dienām. Šajā dienā pielūdz Pērkonu. Tāpat vēlāk sekojošā Madaļā (Madalēna), kas ir 22. jūlijā. 20. jūlija nakts ir Pūķa nakts. Pūķis simbolizē krītošās zvaigznes (perseīdas).


Ticējumi. Kurš šajās dienās bāžot šķūnī vai metot kaudzē sienu, to nosperšot Pērkons.

 


Jūlija galvenie svētki ir Jēkabi (25. jūlijs) jeb Saimnieku diena. Ap Jēkabiem sākas labības pļauja un Jēkabdienā varēja likt galdā pirmo jaunās maizes cepienu. Ja ne maizi, tad vismaz jauno rudzu biezputru. Kāva pirmo aunu un no šīs dienas arī jaunos kartupeļus, burkānus un ābolus drīkstēja raudzīt.
Ticējumi. Ja Jēkabos ap sauli mazi mākonīši – būs sniegiem bagāta ziema. Silta un gaiša Jēkaba diena paredz aukstus Ziemassvētkus.

 


Annas (26. jūlijs) ir Saimnieču diena. Gan Jēkabi, gan Annas bija iecienītas kāzu svinēšanai. Jēkabos jaunais saimnieks (dēls) varēja pārņemt mājas valdīšanu, bet Annās pārveda jauno saimnieci. Annas vainagā jābūt tikai maizes augu ziediem, lapām vai vārpām.

 


Ticējumi. Ja Annas dienā lietus līst tad rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi. Ja Annas dienā līst lietus, tad būs slapjš rudens.

 

Avots: Viļa Bukša blogs

Komentāri (0-2/2)

  • Edgars
    02.07.2018 18:28
    Jūlijā jau vienmēr ir apmēram tāds laiks
    http://visicelojumi.lv/latvija/laika-prognoze/
  • Ha
    02.07.2018 18:23
    Vēroju savu liepu Gulbenē, vakar vēl daļa pumpurojās ,bet šodien redzu sākusies ziedēšana.Ir 9 jūlijs.

Atstājiet komentāru