2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Šodien vasaras saulgrieži un astronomiskās vasaras sākums

Šodien vasaras saulgrieži un astronomiskās vasaras sākums

21.jūnijā plkst.19.38 būs vasaras saulgrieži un astronomiskās vasaras sākums. Svētdiena ir gada garākā diena, savukārt īsākā nakts būs nakts no svētdienas uz pirmdienu.

Vasaras saulgrieži ir moments, kad saule sasniedz lielāko attālumu uz ziemeļiem no debess ekvatora. Saulgriežu dienā saule debesīs atrodas maksimāli augstu. Astronomi saulgriežus mēdz dēvēt arī par solstīciju, kas, burtiski tulkojot no latīņu valodas, nozīmē «saule stāv uz vietas», jo punkts, kurā redz lecošu vai rietošu sauli, apstājas un pēc šīs dienas maina savu virzienu.

Gada garākajā dienā saules spīdēšanas ilgums Latvijā ir no 17 stundām un 35 minūtēm Latgales dienvidos līdz 18 stundām un septiņām minūtēm Kolkasragā, liecina dati no ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes Saules kalkulatora.

21.jūnijā Rīgā saule lēca plkst.4.29, rietēs plkst.22.22 un dienas garums ir 17 stundas, 52 minūtes un 26 sekundes. Visagrāk - plkst.4.10 - saule lēca Latvijas galējos ziemeļaustrumos, Alūksnes novada Pededzes pagastā, savukārt visvēlāk - plkst.4.48 - saule lēca Latvijas dienvidrietumos, jūras piekrastē Rucavas novadā.

Atstājiet komentāru