2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Maijs Latvijā bijis nedaudz vēsāks, pavasaris kopumā - siltāks par normu

Maijs Latvijā bijis nedaudz vēsāks, pavasaris kopumā - siltāks par normu

Šā gada maija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +10,2 grādi jeb sešas grāda desmitdaļas zem ilggadējā vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

 

Līdz ar to aizvadītais mēnesis bija pirmais kopš pērnā gada oktobra, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra nepārsniedz normu.

 

2015.gada maijs bija vēsākais pavasara beigu mēnesis kopš 2004.gada, bet visā novērojumu vēsturē - tikai 33.vēsākais.

 

Savukārt šā gada pavasaris kopumā bija 1,7 grādus siltāks par normu. Marta, aprīļa un maija vidējā gaisa temperatūra bija +6,5 grādi - par grādu zemāka nekā 2014.gadā, kad tika piedzīvots siltākais pavasaris Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

 

Nokrišņu daudzums maijā valstī vidēji bija 57 milimetri jeb 16 procentu virs normas, saules spīdēšanas ilgums - 14 procentu zem daudzu gadu vidējā rādītāja.

 

Vismazāk nokrišņu maijā bija Rīgā - 68 procenti no normas. Visbagātīgāk lija Latgalē, īpaši Rēzeknē, kur nokrišņu daudzums divkārt pārsniedza normu.

 

Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra mēneša gaitā tā arī nepakāpās augstāk par +19..+22 grādiem, bet naktīs bieži vien bija salna. Mēneša zemākā gaisa temperatūra bija -3,6 grādi naktī uz 4.maiju Ainažos.

 

Atstājiet komentāru