2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kādu laika vērotājs prognozē maiju - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesi?

Kādu laika vērotājs prognozē maiju - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesi?

Maijs ir ievzieda, ceriņu un pirmo pērkona negaisu laiks un pavasara pēdējais mēnesis, tā maiju savā blogā raksturo laika vērotājs Vilis Bukšs un uzsver, ka martā un aprīlī dabas un nozīmīgo dienu laika zīmēs nekas īpaši nenorādīja uz to, ka maijā varētu būt nozīmīgas izmaiņas un iestāties laba vasara. Maijs kopumā rādās būt ar vidējām maija mēnesim atbilstošām temperatūrām. Nokrišņu drusciņ vairāk kā parasti.

 

Lapu mēneša pirmajā pusē pavasarīgi silts un salīdzinoši sauss. Nokrišņi īslaicīgi, bet vēsākās dienās kopā ar lietu iespējama arī krusa un brāzmains vējš. Savukārt saulainās dienās, valdot austrumu un dienvidaustrumu vējiem, temperatūra var pakāpties līdz plus 21 un vairāk grādiem. Šajā laikā ievziedā naktis var būt dzestras un salnu vietās pavasara salnas.

 

Mēneša otrajā pusē lielākoties nepastāvīgs laiks un iespējamas stipras pavasara lietusgāzes, kas var appludināt zemākas vietas. Ticējums saka, ja palu nav pavasara sākumā, tad pali ir pavasara beigās vai siena laikā. Maija otrajā pusē temperatūras pārsvarā līdz plus 20 grādiem un tikai dažās dienās varētu būt plus 22 un augstāk. Siltais un mitrais laiks maija otrajā pusē var izsaukt strauju knišļu un odu vairošanos.

 

Šogad, 23. aprīlī, bija vērojams brāzmains ziemeļrietumu vējš. Vējains Jurģis paredz vējainu tālāko vasaru.

 

Ticējums saka, ja vēss maijs un slapjš jūnijs, tad rudenī būs pilni pagrabi un mucas. Ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss būs jūnijs un septembris, un otrādi.

 

Maijā vidēji reizi septiņos gados atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās lietus, krusa un nereti arī snieg "dzeguzes sniegs", norāda Vilis Bukšs. Otrs aukstuma vilnis ir tad, kad ozoli plaukst. Tad parasti ir nakts salnas, kas „kož”. Lapu mēnesī salapo koki un zied dārzi. Nedēļu pēc tam, kad bērziem saplaukušas lapas, var stādīt kartupeļus.

 

Ziedu mēnesis ir pirmo ēdamo pavasara sēņu laiks. Bisītes, lāčpurni un ķēvpupi tradicionāli ir tās sēnes, ar kurām sākas sēņu vasara. Maija sākumā sāk dziedāt lakstīgala un grieze griezt, bet ap 8. maiju arī vālodze sauc. Laikā no Jeremijas (14. maijs) līdz Mokejam (23. maijs) atgriežas mūsu pēdējie gājputni svīres un upes, purva un krūmu ķauķi. Sējas mēnesis ir arī laiks, kad daudziem putniem un dzīvniekiem dzimst mazuļi, bet mitrās vietās sāk vairoties odi un knišļi.

 

Ticējumi par maiju

 

1. maijs ir Lapu diena. Šajā dienā koki asiņo un tāpēc nedrīkst ne cirst, ne lauzt. Ticējumi. Ja lapu diena silta un saulaina, mēneša beigās būs vēss, lietains un arī vasara vēsa.

 

Jegora diena ir 6. maijs. Diena, kad satiekas vakara un rīta blāzma. Ticējumi. Ja pirms 6. maija sākas ievzieds - būs karsta vasara. Ja Jegorā vēdina drēbes, tad tās kodes neēd. Jegora rasa septiņas kaites izdziedē.

 

7. maijs ir Jete. Sīpolu stādāmā diena. Ja šajā dienā stāda sīpolus, tie izaug lieli un labi saglabājas. Ticējumi. No Jetes līdz īstajai vasarai vēl var būt 12 naktis ar salnu. Ja daudz maijvaboļu, būs karsta vasara.

 

Staņislava diena ir 8. maijs. Ticējumi. Ja Staņislava dienā uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, “zeme aug” – klāt īstais sējas laiks. Ja šajā dienā spilgta, izliekta varavīksne, jāvēro, kura krāsa pārsvarā. Ja dzeltenā - būs laba miežu raža. Ja zaļā - būs laba kviešu raža.

 

9. maijs ir Niklāvs jeb Ījābs. Var stādīt sīpolus, kartupeļus, pupas un sēt zirņus. Ja vēss Niklāvs, būs laba raža.

 

13. maijs diena, kad vēro laiku. Ja zvaigžņota un silta nakts - būs pilnas klētis. Ja saullēkts skaidrs - būs karsta vasara.

 

Jeremija 14. maijā. Ticējumi. Ja jauks laiks - būs labs rudens. Ja diena lietaina un vēsa - būs auksta ziema.

 

15. maijs lakstīgalai veltīta diena. Ticējumi. Ja lakstīgalas pogo, sākas īstais sējas laiks. Ja pirmo dzird lakstīgalu - būs saulaina vasara. Ja dzeguzi – lietaina.

 

23. maijā ir Mokeja diena. Dažviet 24. maijā. Šajā dienā zemes darbus nestrādā. Ticējumi. Ja saullēktā sarkaņi - būs slapja un pērkoņaina vasara.

 

25. maijā Urbāns. Ticējums saka, ka Urbāns atver, bet Bērtulis (24. augusts) aizver durvis uz Vasaru. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru.

 

27. maijs – Sidora diena. Ticējumi. Ja Sidora dienā drēgns ziemeļvējš – būs auksta vasara. Daudz odu - būs daudz ogu. Ja daudz knišļu - būs laba sēņu vasara.

 

Pahoms ir 28. maijā. Ticējumi. Ja sarkans saullēkts - vasarā būs daudz ugunsgrēku. Ja silts - vasara silta un saulaina.

 

Avots: Viļa Bukša blogs

Komentāri (0-2/2)

  • Ivars
    02.07.2018 18:23
    Nu tāpēc jau tās ir tikai prognozes nevis solījumi... un tā arī tās jāuztver... :)))
  • Klinta
    02.07.2018 18:23
    Publicēt šo laika vērotāju ir kļuvis bezjēdzīgi, to pierāda pēdējais gads, jo visas prognozes ir galīgi garām. Klimats mainās un nekas vairs nav tā, kā bija. Piedod, Vili, bet tas ir acīmredzami.

Atstājiet komentāru