2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Kādu laiku prognozē aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī?

Kādu laiku prognozē aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī?

Laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs prognozē, ka aprīlis šogad būs mēreni silts, bet augstāka temperatūra gaidāma mēneša beigās.

 

Daloties ar novērojumiem dabā, Bukšs savā blogā raksta, ka aprīlis varētu būt mērens un pārsvarā sauss. Pēc Lieldienām saulainās dienas mīšoties ar mākoņainām, vietām gaidāmi īslaicīgi nokrišņi gan lietus, gan arī sniega veidā.

 

Mēneša vidū laiks varētu kļūt nedaudz aukstāks, līdz 23.aprīlim skaidrās naktīs gaidāmas salnas. Uz mēneša beigām gaisa temperatūra paaugstināšoties gan līdz plus 15, vēlāk arī līdz plus 20 grādiem. Mēneša beigās arī sagaidāms, ka vairāk spīdēs saule, nokrišņi būs nelieli, kā arī ir sagaidāms pirmais pērkona negaiss.

 

Bukšs norāda, ka aprīlī ir vairākas nozīmīgās dienas, kad iespējams prognozēt turpmākos laika apstākļus. Piemēram, 1.aprīlis ir atbildīgs par laika apstākļiem 1.oktobrī - kāds būšot 1.aprīlis, tāds arī 1.oktobris. Savukārt, ja uz 4.aprīli skudru pūžņi ir brīvi no sniega, būšot silta vasara. Ja silta ir 7.aprīļa nakts, pavasaris būšot tāds pats, bet, ja 7.aprīlī saule spoži spīd, gaidāma vētraina vasara.

 

 Šogad jau marts daļēji aizņēmās laiku no pavasara otrā mēneša aprīļa, kad bērziem sāk tecēt sula, zied lazdas, alkšņi un zalktenes, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

 

Viņš norāda, ka aprīlim vēl atliek tikai kārkli, pūpolvītoli un strautmalu purenes. Sulu mēnesī laukus iekrāso māllēpes, bet mežmalas zilās, baltās un mēneša beigās arī dzeltenās vizbulītes. Putnu mēnesī turpinās gājputnu atgriešanās un mēneša beigās ierodas pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu aprīlī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks.

 

 Ko vēsta ticējumi par aprīli?

 

1. aprīlis ir Joka (Māņu) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.

 

Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļodams iet, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

 

4. aprīlī ir Izidors. Svētais Izidors ir arāju patrons, un šai dienā Latgalē senāk nearuši.

 

Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī nokusis, būs silta vasara.

 

5. aprīlis un 6. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule danco, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos.

 

Ticējumi. Ja svētku rītā skatās caur zīda drāniņu, var ieraudzīt pašu Laimu.

 

7. aprīlī ir Vecā Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai.

 

Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī debess bez mākoņiem un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja slapja - būs laba sēņu vasara.

 

8. aprīlis ir viena no dienām, kad vēro dabu un laiku. Šajā dienā atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Upes pietūkst un sāk lauzt ledu.

 

Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

 

Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

 

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi (šogad jau pamodušies martā).

 

Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

 

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus.

 

Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

 

25. aprīlī ir Markus diena. Šajā dienā zeme kūp. Nestrādāja, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī salst un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

 

Atstājiet komentāru