2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Kādu laiku martā – Sērsnu un Pavasara mēnesī – prognozē laika vērotājs un sinoptiķi?

Kādu laiku martā – Sērsnu un Pavasara mēnesī – prognozē laika vērotājs un sinoptiķi?

Mēneša sākumā daudzviet pārsvarā sals un Austrumlatvijā temperatūra naktīs var noslīdēt līdz mīnus 10, 13 grādu atzīmei. Dienās tuvu nullei. Nereti sniegs, slapjš sniegs, arī atkala, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.
 
Viņš norāda, ka laikā ap Gregoru (12. marts) kļūs siltāks un mūs var aplaimot īsti pavasarīgas dienas. Saulainas un sausas.
 
Marta nogalē būs silts laiks
 
Vilis Bukšs prognozē, ka tas arī būs laiks, kad strauji sāks atgriezties pirmie gājputni (lauku cīruļi, strazdi, ķīvītes). Mēneša vidū vairāk dažāda veida nokrišņu un temperatūras drusciņ virs nulles. Marta otrā puse ar mainīgiem laika apstākļiem. Laikā ap Pavasara Māru (25. marts) iespējamas siltas, saulainas un sausas dienas, kad temperatūra vietām var pakāpties līdz plus 10, 12 grādiem. Bet pavasaris ir mānīgs un šādām jaukām dienām sekos vējains laiks ar dažāda veida nokrišņiem. Mēneša beigās un laikā līdz Lieldienām (5. aprīlis) naktīs vēl sagaidāms viegls sals, slapjdraņķi un salīdzinoši vēss laiks.
 
Kopumā marts rādās būt mērens, ar temperatūrām tuvu normai un nokrišņiem mazāk kā parasti. Salīdzinoši maza sniega sega, neaizsalušas lielākās upes un esoša sniega vienmērīga kušana mazinās arī lielu palu iespējamību.
 
Līdzīgi, kā tas bija pirms 7 gadiem 2008. gadā, arī šogad pirmais pavasara mēnesis varētu būt tuvu normai, vai drusciņ siltāks kā parasti. Atbilstoši 28. decembrim, 17. janvārim (Teņa diena) un 1., 2. februārim, tad pavasarim vajadzētu agri sākties, bet tas būs garš un vēss.
 
Kādu martu sola sinoptiķi?
 
Latvijā aizvadīta silta ziema, janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra bijusi aptuveni četrus grādus virs normas. Arī marts gaidāms siltāks nekā ierasts, tomēr gaisa temperatūra pavasara pirmajā mēnesī būs tuvāk daudzu gadu vidējam rādītājam nekā iepriekšējos divos ziemas mēnešos.
 
Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei marta pirmajā pusē gaisa temperatūra dienas vidū būs 0..+6 grādi. Naktīs piesals, Austrumlatvijā dažkārt gaidāms sals līdz -10 grādiem.

Brīžiem būs nokrišņi, galvenokārt sniegs. Vietām iespējama stipra snigšana, krusa un pērkona negaiss. Vējš bieži mainīs virzienu.
 
Jau ziņots, ka 18.-19.februārī visā Latvijā iestājās meteoroloģiskais pavasaris - diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili paaugstinājās virs nulles. Šogad neparasti agri sākušas ziedēt lazdas, alkšņi un sniegpulkstenītes. Vienlaidu sniega sega saglabājas tikai vietām valstī, galvenokārt Vidzemes un Alūksnes augstienē.
 
Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem janvāra un februāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā parasti ir -4,6 un -4,7 grādi, savukārt martā tā pakāpjas līdz -1,3 grādiem. Atbilstoši ilggadējiem vidējiem datiem meteoroloģiskais pavasaris iestājas laikā no 18. līdz 29.martam, sākot no Dienvidkurzemes piekrastes un beidzot ar Vidzemes augstieni.
 
Ticējumi par martu
 
Marts ir pirmais pavasara mēnesis. Ticējums saka, ja marts un aprīlis ir auksts, tad maijs būs silts. Ja kaķis martā saulē sildās, tad aprīlī līdīs uz krāsns. Ja martā pērkons, tad būs labs ogu un siena gads. Martā kļavām un bērziem sāk tecēt sula. Piesaulītē sāk ziedēt sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes, zalktenes un māllēpes. Sērsnu mēnesis ir pirmo gājputnu atgriešanās laiks. Laikā no 3. līdz 9. martam sāk atgriezties krauķi. Ap Gregoru, 12. martu, lauku cīruļi un māju strazdi, bet mēneša beigās arī baltās cielavas un stārķi. Šajā mēnesī pelēkajam zaķim piedzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Marts ir laiks, kad sākas pavasara pali un laiks, kad ziema aizejot izspēlē ne vienu vien joku...

1. marts – Evdokija. Tā ir pirmā pavasara mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru. 3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu.Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

6. marts svarīga diena laika vērojumiem. No šīs dienas sākas kļavu sulu laiks. Ticējums saka, ka šajā dienā pavasaris stāv pie durvīm un tās tikai jāatver un jāielaiž pavasaris istabā.

12. marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja nav atvērušies, tad laba būs vidēja sēja.

14. marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Šajā dienā sievietēm - grūtniecēm, jāiet vērot saullēkts, lai bērni dzimtu stipri un veseli. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17. martā ir Ģērdacis, Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts. 19. martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un blēj līdz ar to.

21. martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25. martā – Pavasara Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja Māras nakts silta un miglaina – būs auglīgs gads. Ja salst, tad līdz īstajai vasarai būs 40 salna.

29. martā Pūpolnīca jeb Pūpolu svētdiena. Pūpolu svētdienā agri no rīta, pirms saulītes lēkšanas, jāper visi cilvēki un kustoņi ar pūpoliem. Tad lopi paliek brangāki, bet cilvēki - skaistāki. Pūpolu svētdienā izgrābj pelnus no krāsns, kurus vēlāk sēj kopā ar rāceņiem, lai tos tārpi neēstu.

30. marts - Aleksijs. Tā ir viena no Kustoņu dienām.Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara.

Komentāri (0-5/5)

  • Guest
    02.07.2018 18:22
    Es redzēju ļoti daudzus zosu barus pārlidojam jau 27.02.
  • labi
    02.07.2018 18:22
    Nu jau pirmās marta dienas pavadītas un jācer, ka bargo salu nebūs. Vai gājputni jau ir kādi atlidojuši?
  • krustpilietis
    02.07.2018 18:22
    Es gan uzticos tikai meteorologu laika prognozēm-laika zīmju vērotāji vairs neko nevar pareizi prognozēt.
  • paldies
    02.07.2018 18:22
    Es uzticos laika vērotājiem . Cik interesantas lietas šeit sarakstītas. Būtu jāsāk viss pierakstīt, bet pietrūkst pacietības. Apbrīnoju šo cilvēku.
  • par laiku
    02.07.2018 18:22
    Esmu ievērojis, ka laika pareģotāji bieži viens saka tā, bet otrs pilnīgi pretēji.Tā kā varbūt tomēr labāk uzticēties meteoroloģiem

Atstājiet komentāru