2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Kādu laiku decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī prognozē laika vērotājs?

Kādu laiku decembrī - Vilku, Ziemas un Svētku mēnesī prognozē laika vērotājs?

Pirms diviem gadiem (2012.g.) novembra pēdējās dienās sniga un decembra priekšvakarā arī sals sāka kost. Ja atceramies 2010. gada novembra beigas, tad ap Katrīnām (25.11.) uzsnigušais sniegs palika un noturējās līdz pavasarim. Kā būs šogad? Vai neatkārtosies līdzīgs to gadu ziemas scenārijs? Vairākas norādes dabā un zīmīgās dienās rāda, ka lēni sākusies decembra otrajā pusē ziema nostiprināsies uz palikšanu, savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.
 
 
Ticējums saka: Ja decembrī pilnā mēnesī pūš ziemas vēji, tad gaidāms liels sals. Šogad decembrī pilns mēness ir laikā no 6. līdz 13. decembrim. Kāds jūnijs vasarā, tāds decembris ziemā. Pagājušais salīdzinoši vēsais un mitrais jūnijs, kas paredz laiku pirmajā ziemas mēnesī, liecina, ka decembrī bargs sals nav gaidāms, bet būs tikai ziemas „iesildīšanās" pirms aukstuma viļņiem tālākā ziemā.
 
 
Kāds būs decembris
 
 
Decembra pirmajā pusē bieži būs mākoņains un nereti sniegs, gaidāms arī lietus un atkala. Neliels sals un brīžiem atkušņi. Mēneša vidū vēl būtiski nemainīsies, bet laikā ap Ziemassvētkiem vairāk nokrišņu un sals pastiprināsies. Decembra otrajā pusē dažviet sagaidāms 15, 18 grādu sals un Ziemassvētki rādās būt balti. Kopumā pirmais ziemas mēnesis paies neliela līdz mērena sala un viegla baltuma zīmē. Arī nokrišņi, kas pārsvarā būs sniegs - tuvu normai, bet gaisa atdzisuma ziņā Austrumlatvijā drusciņ aukstāks kā parasti.
 
 
Pirmais sniegs prognozē ziemu
 
 
Šogad 22. novembra rīts daudzviet Latvijā, arī Jēkabpilī, bet jo īpaši austrumu pierobežā atnāca ar pirmo sniegu. Tas sāka snigt īsi pirms pusnakts un ar lielākiem vai mazākiem pārtraukumiem sniga līdz rītausmai. Uz brīdi pārstāja un tad atkal atsāka snigt ar jaunu sparu.Daudzviet sasnigušā sniega segas biezums jau sasniedzis 5 – 7 cm. Senčiem pirmais sniegs bija viena no zīmēm, kāda būs ziema.
 
 
Tautas ticējumi saka, ja sniegs sāk snigt nedēļas sākumā, tad ziema būs laba, bet ja nedēļas beigās - tad rudens garš un ziema slikta. Ja sniegs nāk no dienvidiem, tad tas vairs nenokūst. Ja pirmajam sniegam uzsniegot, ķiršiem un ozoliem vēl kokā lapas, tad ziemas vēl nebūs. Cik ilgi rudenī stāv pirmais sniegs, tik aukstu dienu būs nākošā ziemā. Ja pirmajā sniegā redz zaķa pēdas, tad sniegs pastāvēs. Cik dienu stāv pirmais sniegs, tik atkušņu būs ziemā. Ja sniegs stāv ļoti ilgi, tad ir pastāvīga ziema. Ja pirmais sniegs paliek vienu dienu, tad būs vienlaidus balta ziema, ja tas paliek vairāk dienu, tad būs vairākas ziemas. Ja pirmais sniegs drīz nokūst, tad ziema nepastāvīga. Kurā nedēļas dienā uzkrīt pirmais sniegs, tik reižu ziemā atkusnis. Ja pirmajam sniegam uzkrītot vārnas ķeršķina, tad būs barga ziema. Ja zem pirmā sniega kurmji ceļ, tad tas nepastāvēs. Ja pirmais sniegs uznāk, kad zeme sasalusi, tad otru gadu daudz ko pļaut. Ja pirmais sniegs uzsnieg jaunā mēnesī, tad mirst jauni ļaudis, bet ja vecā mēnesī, tad mirst veci. Ja pirmā sniegā mazgā muti, tad būs balts visu gadu.
 
 
Ja seko laika zīmēm par pirmo sniegu, tad 22. novembrī uzsnigušais sniedziņš veidos nākamās ziemas pamatu. Nelielu atkušņu saplacināts un uz augsnes virskārtas ledus garoziņu izveidodams, tas noturēsies līdz ziemas beigām. Lai arī nākamajā ziemā būs vairāki atkušņi, Cecīlijā (22. novembris) uzkritušais sniegs viegli pārveidojoties saglabāsies un jaunam sniegam nākot klāt veidos 2014./2015. gada ziemas cepuri.
 
 
Tautas ticējumi par decembri
 
 
Decembris ir gaidīšanas laiks, kad gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Līdz Ziemassvētkiem tas ir Adventes laiks. Ja Adventes laikā ir sauss un skaidrs, tad sagaidāma sausa vasara. Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos daudz sniega. Ja decembrī vēl redz kokus un krūmus ar zaļām lapām, tad nākamā vasarā agri jāsēj. Ja Ziemai ir cepure, tad tas ir decembris. Savukārt janvāris ir Ziemas kažoks, bet februāris – velteņi.
 
 
1. decembris - pirmā Ziemas mēneša pirmā diena.
 

Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Ja 1. decembra rītā sals – ziemas sākums auksts. Ja dienas vidū atkusnis – ziemas vidū, janvārī, atlaidenis. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis – ziema būs gara un pavasaris vēls.
 
 
4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā decembra diena pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Bārbiņa atver vārtus Ziemai un krastus starp ūdeņiem savieno ar ledus tiltiem.
 
 
Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākās ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.
 
 
6. decembrī ir Niklāvs (Nikolajs) jeb Zirgu diena. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī ir svētku diena mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.
 
 
Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.
 
 
Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.
 
 
13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst jau par vienu vistas nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.
 
 
Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg un putina, līdz Ziemassvētkiem vēl snigs un putinās.
 
 
Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un pēc kosmiska akta ar Zemi, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Visuma dzīlēs Saule apgriežas un steidzas atpakaļ pie Zemes... Lai kopīgi auklētu jaunu Dzīvību.
 
 
Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains un skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).
 
 
Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.
 
 
Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes dzied, būs jauka vasara.
 
 
Avots: Viļa Bukš blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru