2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Laika zīmju vērotājs septembri sola vēsāku un mitrāku, nekā ierasts

Laika zīmju vērotājs septembri sola vēsāku un mitrāku, nekā ierasts

Vērojot zīmes dabā, laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs prognozē, ka septembris būs nedaudz vēsāks un mitrāks, nekā ierasts. Šoruden bagātu ražu sola pīlādži, lazdas un ozoli, kas liecinot par to, ka rudens būs garš un lietains. Ja lielā pīlādžu un riekstu raža sola lietainu rudeni, lielā ozolzīļu raža - dziļu rudeni, savā mājaslapā raksta Bukšs.
 
Jau novērojot zīmes martā un janvārī, Bukšs prognozēja, ka septembris temperatūras un nokrišņu ziņā būs tuvu normai, tomēr nedaudz vēsāks un mitrāks nekā parasti.
 
Septembra pirmā puse būšot mēreni silta un pārsvarā saulaina, nokrišņi būs tikai īslaicīgi. Naktis būs salīdzinoši vēsas, un vietām var būt pa kādai rudens salnai. Mēneša vidū nokrišņu dienas laikā būs biežāk, bet jau septembra beigās laiks kļūšot īsti rudenīgs. Pirmajā rudens mēnesī būs vairākas vējainas dienas, krusa. Līdzīgi laika apstākļi esot gaidāmi arī oktobra pirmajās dienās.
 
Ticējumi par septembri
 
Septembris ir laiks, kad kokiem dzeltē lapas, lido gājputni un čūskas lien zemē. Silu mēnesis ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. No 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.
 
1. septembrī ir Egidijs. Egidijs ir kristiešu Svētais, kazu un briežu aizbildnis. Eņģeļa Miķeļa grāmatā teikts, ka šajā dienā Velns no debesīm nosviests. Šī ir diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu, bet dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.
 
Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. Ja Egidija diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts.
 
Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jauks un saulains laiks.
 
5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.
 
Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.
 
Mazā Māra ir 8. septembrī. Tā ir viena no rudens Mārām. Aitu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai centās no mārkiem izņemt un uz lauka izklāt linus. Arī viena no pirmajām rudens vēju dienām. Šajā dienā čūskas lien zemē un izlīdīs 7. aprīlī – Vecajā Pavasara Mārā.
 
Ticējumi. Lietaina Mazā Māra sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni. Ja vasaras beigās daudz čūsku – būs garš rudens.
 
14. septembrī sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākajai no atvasarām atvēlēts laiks no 28. augusta līdz 14. septembrim. Vecākā sākas 29. septembrī un ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).
 
Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.
 
17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Jāvēro no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas pārsvarā būs noteicošais rudens vējš. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.
 
Ticējumi. Ja vējš pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs, bet ja no rietumiem - rudens būs slapjš.
 
22. septembrī sākās un līdz Miķeļiem – 29. septembrim, turpinās Dzelzu nedēļa. Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzēja būt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks. Šoruden 5. oktobrī.
 
Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem – būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.
 
Miķeļi ir 29. septembrī. Ziemas laika sākums. Tās ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus svin lepni. Senči kāva aunu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.
 
Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst – būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem – būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule – būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina – būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos būs sniegs.
 

Atstājiet komentāru