2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

„Supermēness” augustā (FOTO)

„Supermēness” augustā (FOTO)

Kādreiz esi dzirdējis par nosaukumu - „Supermēness"? Tas ir vārds, ko Mēnesim pirms aptuveni trīsdesmit gadiem devis astrologs Ričards Nolls, bet visai nesen popularizējuši plašsaziņas līdzekļi. Tas atsaucas uz kādu ''punktu'', kurā nonāk debess spīdeklis. 10. augusts ir viens no šī gada mirkļiem, kuros Mēness piedzīvo pārvērtības, un fotogrāfi tver iespēju uzņemt lieliskas bildes.

Ar šādu nosaukumu apzīmē īpašu stāvokli, kad Mēness atrodas maksimāli tuvu Zemei. Astronomiem tam ir zinātisks vārds - ''perigejs'', kas vienlaicīgi kļūst par burtisku pret nozīmi citam terminam ''apogejs''. Kā stāsta abu terminu definīcijas Astrologiem mājas lapā atrodamas abu terminu definīcijas: ''Perigejs - ap Zemi riņķojoša ķermeņa (Mēness, Zemes mākslīgā pavadoņa) eliptiskas orbītas punkts, kas atrodas vistuvāk Zemes centram.
Apogejs - ap Zemi riņķojoša ķermeņa (Mēness, Zemes mākslīgā pavadoņa) eliptiskas orbītas punkts, kas atrodas vistālāk no Zemes centra.''

Supermēness, pietuvojoties Zemei, kļūst par 16% lielāks un 30% lielāks. Bet 10. augustā atradīsies aptuveni 357 tūkstošu kilometru attālumā no Zemes. Turklāt tajā pašā stundā vienlaicīgi iestāsies pilnmēness. 

2014. gadā ir Supermēness novērojams piecas reizes - 1. un 30.janvārī, 12.jūlijā, 10.augustā un 9.septembrī. Pilns Mēness perigejā šogad atrodas trīs reizes pēc kārtas. 12. jūlijā un 9. septembrī tas iestāsies tajā pašā dienā, kad Mēness atrodas perigejā. Taču 10. augusts ir vienīgais, kad pilnmēness un perigejs vielaicīgi iestāsies vienā stundā. 

Šādas izmaiņas iespējamas tāpēc, ka orbīta, ap kuru riņķo Mēness, kopējo Zemes-Mēness sistēmas kopējo smaguma centru, ir nedaudz izstiepta. Līdz ar to neveidojas perfekts aplis. Tāpēc orbītā ir gan tālākais - apogejs, gan tuvākais punkts - perigejs.

Lai cik īpašs un interesants būtu Mēness ceļojums pa iegareno orbītu, ar aci šo efektu pamanīt nevarēs. Tomēr šis ir vislabākais laiks fotogrāfiem, kad tvert debess spīdekli ar kameru objektīviem. Nofotografējot Mēnesi perigejā vai apogejā varēs ieraudzīt atšķirību.

Mājas lapa Starspace debesu vērotājiem iesaka: ''Lai arī vizuāli šie trīs pilnmēneši neatšķirsies no citiem, atcerieties, ka pilnmēness laikā vislabāk izpaužas milzu Mēness ilūzija. Pavērojiet Mēness ausmu. Pie horizonta Mēness šķitīs sevišķi liels. Atkarībā no atmosfēras sastāva, arī tā krāsa var variēt no maigi dzeltenas līdz pat ķieģeļsarkanai. Ja krāsa ir fizikālu procesu rezultāts, tad izmērs pie horizonta tiek skaidrots ar cilvēka uztveres īpatnībām.''
 
Foto: Telegraph 

Atstājiet komentāru