2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kāds laiks gaidāms augustā – Rudzu un Viršu mēnesī?

Kāds laiks gaidāms augustā – Rudzu un Viršu mēnesī?

Laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs augusta pirmajā pusē prognozē sausu, saulainu un siltu laiku.
 
 
Bukšs savā blogā vēsta, ka, par augusta sākumu ticējums saka, ja Rudzu mēneša sākumā, it sevišķi tā pirmajās dienās karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Savukārt silts augusts norāda uz vējainu oktobri. Laika apstākļi pagājušajā februārī un marta zīmīgajās dienās sākotnēji liecināja par salīdzinoši vēsu un lietainu augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja lielākoties par sausu un siltu Rudzu mēnesi.
 
Sekojot šīm norādēm dabā, kas bija redzamas maijā, varot prognozēt, ka līdz Vasaras Mārai jeb 15.augustam gaidāms pārsvarā silts, saulains un sauss laiks. Dienās gaisa temperatūra lielākoties būšot ap plus 20, plus 23 grādiem, arī naktis būs salīdzinoši siltas. Mēneša sākumā gaidāmas arī dažas karstas dienas un pērkona negaiss.
 
Laika apstākļi nedaudz mainīšoties mēneša otrajā pusē - dienas būšot mēreni siltas, bet naktis jau vēsākas. Gaidāms, ka nokrišņu daudzums palielināsies, taču tas ražas vākšanu būtiski neietekmēšot.
 
Zīmes dabā norāda, ka dienas būs saulainas, taču kādā dzestrākā naktī varētu būt gaidāma arī pirmā rudens salna.
 
Augustā, vērojot zīmes dabā, varot arī prognozēt, kāds laiks būs rudenī, - ja 1.augusts ir sauss un saulains, sauss būs arī rudens. Savukārt 7.augustā var noteikt, kāds laiks gaidāms ziemā, - auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu, ja diena lietaina, tad ziemā būs daudz sniega. Ja vēss un lietains ir 25.augusts, ziema būs auksta.
 
Ticējumi par augustu
 
Rudzu mēnesis ir labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Laiks, kad nogatavojas āboli, kazenes un lazdu rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Augustā zemniekam svarīgākie trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka, lai arī augustā saulīte silda, bet ūdens tik un tā atdziest. Tas ir laiks, kad līdz pusdienām vasara, pēc pusdienām – rudens. Viršu mēnesī smaržo pēc āboliem, sēnēm un viršu medus.

1. augusts. Nozīmīga diena laika vērošanā, lai zinātu, kāds būs rudens. Sauss laiks šajā dienā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens.

Ticējumi. Pirmajā augustā esot Velns no debesīm nosviests un Pēteris ķēdēs slēgts. Ja līst lietus, nākošgad būs labs rudzu gads.

2. augusts ir Rudzu diena. Labības pļaujas laiks. Jāvēro, vai jaunie stārķi nav atstājuši ligzdu. Ja 30. jūlijā virs ligzdām jaunie stārķi lidojumā met saules apļa cilpas, būs agrs rudens.

Ticējumi. Ja jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu un debesīs met slaidus lokus, būs agrs, garš rudens un vēla ziema.

7. augusts – Vecā Anna. Jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

Labrencis jeb Uguns diena ir 10. augustā. Labrencī Uguns mātei ļāva atpūsties, nekūra uguni. Ap Labrenci īsts labības kulšanas laiks un sākas rudzu sēja. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana. Cūkas liek aizgaldā un Labrencis bija arī kazu kaujamā diena.

Ticējumi. Ja grib labus sīpolus, tad Labrencī tie jāņem nost. Ja ap Labrenci miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni.

15. augustā ir Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Lielās Māras mielastam kauj āzi. Nedrīkst mērkt linus, velēties. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds 15. augusts – tāds septembris. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos. Ja debesīs gubu mākoņi, būs jauka atvasara. Ja līst – rudens būs lietains.

Bērtulis ir 24. augustā. Jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzas medus vasara. Šajā dienā „kāpj bitēs" un tām izlūdz saulainās vasaras ienesumu, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

25. augusts – Linu diena. Linu plūkšanas laika sākums. Tā ir diena, kad dzērves „aiznes" launagu. Atpakaļ to „atnesīs" tikai nākamajos Jurģos.

Ticējumi. Ja vēss un lietains 25. augusts – būs auksta ziema.
 
Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru