2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Latvijā sācies astronomiskais pavasaris

Latvijā sācies astronomiskais pavasaris

Šodien, 20.martā, pulksten 18.57 Latvijā iestājas astronomiskais pavasaris. Tas ir četras stundas vēlāk nekā pagājušogad.

Astronomiskais pavasaris ziemeļu puslodē iestājas brīdī, kad saule šķērso debess ekvatoru pavasara punktā. Diena ar nakti ir vienādā garumā un diena pamazām kļūs garāka par nakti. Katru gadu astronomiskā pavasara iestāšanās laiks nedaudz atšķiras laika skaitīšanas sistēmas dēļ.

Šobrīd Latvijā vēl valda ziemīgi laika apstākļi, taču nedēļas izskaņā kļūs siltāks - naktīs gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +1 līdz +6 grādiem, bet dienā +5 līdz +10 grādiem, vietām pat +12 grādiem. Tomēr šajā siltajā periodā debesis būs mākoņainas un bieži līs, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Vēl mēdz izšķirt arī kalendāro pavasari, kas katru gadu nemainīgi iestājas 1.martā un ilgst trīs mēnešus, līdz pat 31.maijam.

Fenoloģiskais pavasaris iestājas tad, kad augiem sākas veģetācijas periods un atlido gājputni. Kā zināms, jau atlidojuši strazdi, cīruļi un citi gājputni, kas šogad siltā laika dēļ noticis daudz agrāk nekā citos gados.

Atstājiet komentāru