2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Daugavā turpinās intensīva vižņu kustība, veidojas ledus sega

Daugavā turpinās intensīva vižņu kustība, veidojas ledus sega

Iestājoties aukstajam laikam, kopš pagājušās nedēļas nogales Daugavā atsākusies vižņu iešana un patlaban Jēkabpils teritorijā vižņi ir gandrīz visā Daugavas platumā, vienīgi gar krastiem jau izveidojusies ledus sega.

Civilās aizsardzības dienesta priekšnieks Edgars Līcis portālam Radio1 pastāstīja, ka vižņu kustība turpinās tikai ap Jēkabpili, augšpus tās un līdz Pļaviņām, taču Pļaviņās jau veidojas vižņu sastrēgumi un kustība apstājusies. Tur Daugava sāk aizsalt. Līdz ar to ūdens līmenis Daugavā kopš pagājušās nedēļas beigām ir cēlies aptuveni par metru un patlaban ir 4,50 metri. Kā norāda E.Līcis, tāda ūdens līmeņa celšanās uzskatāma par normālu parādību.

Ledus sega Daugavā pie Jēkabpils varētu izveidoties tuvākajā laikā saglabāajoties tādam salam, kāds ir pašlaik.

Citas ūdenskrātuves jau ir aizsalušas, arī Radžu ūdenskrātuvi klāj 5-10 centimetrus bieza ledus sega.

Kaut arī Daugavas krastos tikai tagad sāk veidoties piesalas, uz vēl trauslā ledus jau manīti pirmie zemledus makšķernieki.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina, ka šobrīd uz ledus uzturēties ir bīstami un aicina nedoties makšķerēt ne uz Daugavas, ne Radžu ūdenskrātuvē, kur ledus stiprums ir atšķirīgs, jo ir dažādi zemūdens avoti un straumes.

Atstājiet komentāru